Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

«Αναμνήσεις από τον Γέροντα Γαβριήλ της Ι.Μ. Φλαμουρίου Πηλίου» (6)

 
 

 Ας διηγηθούμε ένα ακόμη θαυμαστό περιστατικό που δείχνει ότι ο Άγιος Συμεών είναι ζωντανός («δίκαιοι εἰς τὸν αἰῶνα ζῶσι») και αυτός είναι ο νοικοκύρης στο μοναστήρι του και ο γέροντας Γαβριήλ ένας πιστός δούλος του. 
Επειδή στο Μοναστήρι εκτός από τον Γέροντα τη συνοδεία αποτελούσαν λίγα υπέργηρα γεροντάκια, σκέφθηκε, με το δυνατό του μυαλό, ο τότε επίσκοπος Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος, να επανδρώσει την ιερά Μονή με μια συνοδεία που προερχόταν από το Άγιον Όρος και αποτελούνταν από έναν γέροντα και πολλούς νέους μονάχους. Μια μέρα λοιπόν, χωρίς να έχουν ενημερώσει το Γέροντα, έφτασε ο επίσκοπος με την πολυμελή αυτή συνοδεία στο μοναστήρι, με σκοπό την ενημέρωση για την εγκατάσταση της νέας αδελφότητος. 
Ο Γέροντας ειδοποιήθηκε και βγήκε έξω από τη Μονή να προϋπαντήσει τον επίσκοπο. Τότε ο επίσκοπος χαμογελώντας ρώτησε με χαρούμενη διάθεση τον Γέροντα αν το προηγούμενο βράδυ είχε δει κανένα όνειρο. Τότε ο Γέροντας είπε:  
Ναι, σεβασμιώτατε. Απόψε είδα ένα φοβερό όνειρο. Ότι δηλαδή ερχόταν στο μοναστήρι μας ένα κοπάδι κατσίκια που ακολουθούσαν έναν μεγάλο τράγο. Και εσύ τι έκανες Γέροντα; τον ρωτάει ανήσυχος ο επίσκοπος. 
Έπιασα, δέσποτα, τον τράγο από τα κέρατα και τον σταμάτησα στον τόπο, λέγοντας: Μέχρις εδώ! Στο μοναστήρι δεν μπαίνεις! Γιατί αν έμπαιναν μέσα θα έκαναν μεγάλο κακό.  
Το χαμόγελο του επισκόπου πάγωσε. Μπήκε μέσα στο μοναστήρι με τη συνοδεία, προσκύνησαν και αναχώρησαν πάραυτα χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση για τον σκοπό της επίσκεψής τους. Εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι αυτή η συνοδεία έφυγε από το Άγιον Όρος με όχι καλό τρόπο και εν συνεχεία διαλύθηκε.
(ΙΧΘΥΣ: να σημειώσουμε ότι η Ορθόδοξη διδασκαλία τονίζει να μην πιστεύουμε στα όνειρα. Απαιτείται καθοδήγηση από διακριτικό πνευματικό πατέρα.)