Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025

Περί της διοργάνωσης Φεστιβάλ «Halloween» στο Περιστέρι

   Με μεγάλη μας θλίψη πληροφορηθήκαμε την διοργάνωση φεστιβάλ HALLOWEEN στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, χώρο που ανήκει στον Δήμο Περιστερίου, κατά τα Σαββατοκύριακα 25-26 Οκτωβρίου και 1-2 Νοεμβρίου 2025.
   Αναφέρει η ιστοσελίδα «aidonakiahalloweenfestival.gr»: «Το μεγαλύτερο Halloween Festival της Αθήνας επιστρέφει μετά την περσινή θριαμβευτική επιτυχία, όπου πάνω από 13.000 επισκέπτες κατέκλυσαν το χώρο σε μόλις 3 ημέρες λειτουργίας! Φέτος, σας περιμένουμε με ακόμα περισσότερες εκπλήξεις, εντυπωσιακά σκηνικά και μια εμπειρία που υπόσχεται να μείνει αξέχαστη. Το Halloween στην Αθήνα έχει πλέον το δικό του σπίτι: Aidonakia Halloween Festival – εκεί που η διασκέδαση συναντά τον τρόμο…»
   Η εορτή του Halloween, όσο αθώα και αν παρουσιάζεται, σχετίζεται άμεσα με τη μαγεία και το σατανισμό, όπως και οι ίδιοι οι σατανιστές παραδέχονται. Οι κοσμικές εκδηλώσεις της ημέρας, έλκουν την καταγωγή τους από τον αρχαίο κέλτικο παγανισμό (Samhain) σύμφωνα με τον οποίο, κατά την συγκεκριμένη ημέρα «χαλαρώνουν» τα στεγανά μεταξύ των δύο κόσμων (ζωντανών - νεκρών) και τα «πνεύματα» γίνονται πιο «δραστήρια».
   Η χρήση παγανιστικών και μαγικών συμβόλων εξοικειώνει τα παιδιά με τον αποκρυφισμό, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τον ψυχισμό τους, όπως παρατηρείται στις ΗΠΑ, όπου η μαγεία και ο σατανισμός ανθούν. Οι «spooky» (ανατριχιαστικές) μεταμφιέσεις δεν ψυχαγωγούν τα παιδιά, αλλά τους μαυρίζουν την ψυχή και τα εξοικειώνουν με τη φρίκη και τη βία.
   Είναι λογικά παράδοξο πως, ενώ δεν επιτρέπεται σε ανήλικα παιδιά να παρακολουθούν σκηνές βίας στον κινηματογράφο, εν τούτοις με το πρόσχημα του δήθεν αθώου Halloween, εκτίθενται σε εικόνες και μεταμφιέσεις που προκαλούν ταραχή, βίαιη καταπάτηση της αθωότητάς τους και επιδρούν αρνητικά στην εν γένει συμπεριφορά τους.
   Η εν λόγω εκδήλωση δεν είναι η μοναδική στην Ελλάδα. Εξαιτίας της δικής μας αμέλειας, αλλά και της εκκλησιαστικής αφωνίας, το Halloween επιχειρεί να γίνει θεσμός και στην Ελλάδα, ακόμα και μέσα στα σχολεία, μυώντας τους ανηλίκους σε έναν μαύρο κόσμο μέσα από τις μακάβριες μεταμφιέσεις και τους δαιμονικούς συμβολισμούς.
   Τα παιδιά μας οδηγούνται συστηματικά από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης μακριά από τον Χριστό, ώστε να ζουν μία ζωή χωρίς πραγματική αγάπη, γεμάτη απελπισία. Η προώθηση του Halloween εντάσσεται σε αυτά τα πλαίσια της απόπειρας ψυχικής καταστροφής των επόμενων γενιών.
   Ως ελάχιστα μέλη της Εκκλησίας αισθανόμαστε την ανάγκη να διαμαρτυρηθούμε για αυτή την ξενόφερτη επιβαλλόμενη μόδα των τελευταίων ετών και να ενημερώσουμε τους πιστούς για τους κινδύνους πίσω από το προσωπείο του «αθώου» εθίμου.
   Καλούμε την Μητρόπολη Περιστερίου να λειτουργήσει με ποιμαντική ευθύνη και να ζητήσει από την δημοτική αρχή με την οποία συνεργάζεται σε τόσες και τόσες ελάσσονος σημασίας εκδηλώσεις να μην πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, ή έστω να ενημερώσει ως οφείλει το ποίμνιό της για την επικινδυνότητα της συμμετοχής των παιδιών μας σε αυτό.
   Καλούμε τον Δήμο Περιστερίου να μην επιτρέψει την ως άνω εκδήλωση στον χώρο που του ανήκει και για τον οποίο ο ίδιος ο ΟΤΑ παρέχει άδεια.
   Καλούμε τους γονείς να απέχουν από τέτοιες εκδηλώσεις αναλογιζόμενοι το ψυχικό συμφέρον των παιδιών τους. Καλούμε τους καταστηματάρχες να απέχουν από το όλο και περισσότερο προωθούμενο εμπόριο προϊόντων Halloween και τους καταναλωτές να γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτά τα προϊόντα. Η μηδενική συμμετοχή και οι μηδενικές αγορές προϊόντων Halloween είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει όποιος επιθυμεί να αντισταθεί στην οργανωμένη επίθεση κατά των παιδικών ψυχών.
   Δόξα τω Θεώ η χώρα μας έχει λάβει πολλές ευλογίες από τον Θεό και έχουμε πλούσιο πολιτισμό από τον οποίο μπορούμε να αντλήσουμε και να οργανώσουμε εκδηλώσεις που θα εκπαιδεύουν και θα ψυχαγωγούν μικρούς και μεγάλους. Μέσα στον Οκτώβρη έχουμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με την άρνηση της Ελλάδος να παραδοθεί στους κατακτητές. Ας φανταστούμε τι ωραία θα ήταν σε έναν πολυχώρο να γίνει θεματική έκθεση γύρω από το «Έπος του ‘40» με παραστάσεις, με διαδραστικά εκθέματα, με προβολές και πολλές άλλες ιδέες που τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα μάς δίνουν τη δυνατότητα να τα υλοποιήσουμε.
   Τέλος, καλούμε κάθε ευσυνείδητο πιστό να εντείνει τις προσευχές του τις ημέρες αυτές όπου διεξάγονται αυτά τα φεστιβάλ, ώστε ο Χριστός, η Παναγία και οι Άγιοι να προστατεύσουν τα αθώα παιδιά από την έκθεσή τους στις δαιμονικές δυνάμεις. Το φως του Χριστού είναι εκείνο που θα σβήσει τα βαθιά σκοτάδια. Όμως, η επιλογή του φωτός ή του σκότους, είναι δική μας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρακαλούμε και προτρέπουμε κάθε ευσυνείδητο γονέα στην ανάγνωση των δύο σχετικών κειμένων στις ακόλουθες διευθύνσεις:
α. Λόγος Αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς «γιὰ τὴν δαιμονικὴ ἑορτὴ Halloween»
β. Άρθρο Σεβ. Μητροπολίτη Ἀντινόης Παντελεήμων, «Ξενόφερτες ἑορτές».
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΤΩΝ Ι.Μ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ