Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Νέος πατριάρχης Βουλγαρίας ὁ Βιδινίου Δανιήλ

Σήμερα στις 30 Ιουνίου εξελέγη νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας ο Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ.

Ο Δανιήλ, 52 ετών, πρόκειται να ενθρονιστεί ως Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, διαδεχόμενος τον Πατριάρχη Νεόφυτο, ο ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 78 ετών στις 13 Μαρτίου 2024 .

Στο δεύτερο γύρο των πατριαρχικών αρχαιρεσιών από 138 μέλη του Πατριαρχικού Εκλογικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ενός εκλεκτορικού σώματος που εκπροσωπεί κληρικούς και λαϊκούς, ο Σεβ. Δανιήλ έλαβε 69 ψήφους ενώ ο Μητροπολίτης Βράτσης Γρηγόριος, 66. Βρέθηκαν τρία άκυρα ψηφοδέλτια.

Ο τρίτος υποψήφιος, ο Μητροπολίτης Λόβετς Γαβριήλ, έλαβε 19 ψήφους στον πρώτο γύρο και έτσι αποκλείστηκε από τις εκλογές. Στον πρώτο γύρο, ο Σεβ. Γρηγόριος έλαβε 64 ψήφους και ο Δανιήλ 51 ψήφους. Βρέθηκαν τέσσερα άκυρα ψηφοδέλτια.

Ο Σεβ. Δανιήλ εξελέγη Μητροπολίτης Βιδινίου τον Φεβρουάριο του 2018.

Το κοσμικό του όνομα είναι Αθανάσιος Τριανταφύλλου Νικόλωφ και γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1972 στο Σμόλεν, όπου παρακολούθησε το σχολείο και ακολούθως ενεγράφη στο τμήμα Αγγλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Σόφιας το 1996. Το 1997 ενεγράφη στη θεολογική σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου.

Εκάρη μοναχός το 1999. Ο Δανιήλ αποφοίτησε από τη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας το 2002. Το 2006 έγινε Αρχιμανδρίτης της Μονής Ροζέν.

Ο Δανιήλ χειροτονήθηκε επίσκοπος το 2008 και διορίστηκε βοηθός Μητροπολίτη Νευροκοπίου.

Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο, διορίστηκε βοηθός του Μητροπολίτη Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε νωρίτερα στη Σόφια για την ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οικουμενικός Πατριάρχης παρευρέθηκε στην ενθρόνιση Βούλγαρου Πατριάρχη.

Στη Σόφια για την τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και άλλων ανατολικών ορθόδοξων χριστιανικών εκκλησιών. Κατά το εκκλησιαστικό πρωτόκολλο οι Ορθόδοξες εκκλησίες στέλνουν εκπροσώπους, αλλά οι Πατριάρχες δεν παρίστανται.

Φωτογραφία: Πατριαρχείο Βουλγαρίας )

Πληροφορίες ἀπό sofiaglobe.com

https://orthodoxostypos.gr