Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ CHANNELING

 

 π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου

ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ CHANNELING

  Ο όρος πνευματισμός είναι μεταβλη­τός και περιλαμβάνει από τους παλαι­ούς σαμανιστικούς εξορκισμούς, που βρί­σκονται ακόμη σε χρήση μεταξύ των Ινδιάνων, και τις νεκρομαντείες των Ελ­λήνων, μέχρι το μοντέρνο τραπεζάκι και τις θρησκείες των Umbanda καί Macumba στη Βραζιλία. Έτσι το θέμα αυτό διαφο­ροποιείται πολύ σήμερα, ανάλογα με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται και τα κίνητρα του κάθε άνθρωπου η της κάθε ομάδας που τον ασκεί.

Γενικά μπορούμε να διακρίνουμε:

 1. Τον συνηθισμένο πνευματισμό, που ασχολείται με την έρευνα του «επέκεινα» και με την επικοινωνία με τον άλ­λο κόσμο. Βασικό του δόγμα είναι η πίστη σε μία ζωή μετά θάνατο και στη δυνατό­τητα επικοινωνίας με τα πνεύματα.

2. Τον θρησκευτικό πνευματισμό, που επικαλείται την επικοινωνία με ανώ­τερα πνεύματα και τη διαμόρφωση δογ­ματικής διδασκαλίας, που βασίζεται σ’ αυτές τις «αποκαλύψεις». Βασικό δόγμα της είναι ότι υπάρχει ένας «κοσμικός νό­μος», τον οποίο πρέπει να διακηρύξουμε στη γη.

Ο πνευματισμός αυτός θα μπορού­σε να αποκληθεί και συγκρητιστικός πνευματισμός, γιατί παρουσιάζει τά­σεις εναρμόνισης των θρησκειών. Αυτό βλέπουμε στη θεοσοφία και στη λεγόμε­νη κίνηση της «Νέας Εποχής». Οι ιδρυ­τές η οι Δάσκαλοι των ομάδων αυτών λογίζονται μέλη της λεγόμενης «Μεγά­λης Λευκής Αδελφότητας» και μεταδί­δουν μηνύματα μέσω ειδικών «καναλι­ών», όπως η Helena Petrovna Blavatsky (1831-1891) και οι δήθεν Δάσκαλοι της (Mahatmas) , ή η Alice Ann Bailey (1880­1949) και ο Δάσκαλός της «Djwhal Khul (Ντουάλ Κούλ) ο θιβετιανός». Ακόμη και ο Εωσφόρος λαμβάνει τις τιμές του «Δασκάλου», ιδιαίτερα σε νεογνωστικές ομάδες.

3. Τον πνευματισμό των αποκαλύψε­ων. Τα μέντιουμ υποστηρίζουν πως παίρ­νουν απ’ ευθείας αποκαλύψεις από τον Θεό Πατέρα ή από τον Ιησού Χριστό και αυτοπροβάλλονται ως «προφήτες». Δεν δέχονται τον χαρακτηρισμό «μέντιουμ» και διακηρύττουν πως είναι η τελευταία δυνατότητα του Θεού στους ανθρώπους, λίγο χρόνο πριν από το φρικτό δικαστή­ριο της μεγάλης κοσμικής μεταβολής. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν Οργανώσεις όπως «Οικουμενική Ζωή» της «προφήτιδος» Gabriele Wittek (Wurzburg) που έχει οπαδούς και στη χώρα μας ή το τάγμα «Orden Fiat Lux» του μέντιουμ Erika Bertschinger (Ζυρίχη) κ. α.

4. Το ChannelingΕίναι νέο είδος πνευματισμού. Channel σημαίνει κανά­λι και δηλώνει ανθρώπους που έχουν την αίσθηση πως αποτελούν κανάλι για όντα άλλων επιπέδων ύπαρξης και υπηρετούν ως μέντιουμ για ορι­σμένα μηνύματα, διδασκαλίες, ανα­κοινώσεις, θα μπορούσαμε εδώ να μι­λήσουμε για μεμονωμένα άτομα, για κοινότητες, για τους «αδελφούς από το Σύμπαν» και για τους «αναληφθέντας Δασκάλους», όπως τους συναντάμε στη θεοσοφία και σε άλλες αποκρυφιστικές ομάδες. Ιδιαίτερα σ’ εκείνες που προήλθαν από αυτήν.

Ο αποκρυφισμός στο φως της Ορθοδοξίας, Νεοαποκρυφισμός, σ. 268