Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Η «ακτινογραφία» της εποχής μας, από τον Απόστολο Παύλο!

Είναι γεγονός, ότι στην εποχή μας ο άνθρωπος έχει χάσει την πίστη του στον Χριστό, δεχόμενος το πνεύμα εκκοσμίκευσης με το οποίο βομβαρδίζεται πανταχόθεν! Τα αποτελέσματα, ορατά και θλιβερά: κατάθλιψη, άγχος, εγωκεντρισμός, βία, εγκληματικότητα, αρρωστημένη σεξουαλικότητα, φιλαργυρία, βλασφημία, σκληροκαρδία και άλλα πολλά. Για να είμαστε ακριβέστεροι, θα χρησιμοποιήσουμε τους χαρακτηρισμούς του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος «εἶδε» πώς θα είναι ο άνθρωπος των εσχάτων ημερών, πριν 2.000 χρόνια! Έκανε, θα λέγαμε, ακτινογραφία της εποχής μας. «Ἐν ἐσχάταις ἡμέραις ἐνστήσονται καιροὶ χαλεποί· ἔσονται γὰρ οἱ ἄνθρωποι φίλαυτοι, φιλάργυροι, ἀλαζόνες, ὑπερήφανοι, βλάσφημοι, γονεῦσιν ἀπειθεῖς, ἀχάριστοι, ἀνόσιοι, ἄστοργοι, ἄσπονδοι, διάβολοι, ἀκρατεῖς, ἀνήμεροι, ἀφιλάγαθοι, προδόται, προπετεῖς, τετυφωμένοι, φιλήδονοι μᾶλλον ἢ φιλόθεοι, ἔχοντες μόρφωσιν εὐσεβείας, τὴν δὲ δύναμιν αὐτῆς ἠρνημένοι. καὶ τούτους ἀποτρέπου. ἐκ τούτων γάρ εἰσιν οἱ ἐνδύνοντες εἰς τὰς οἰκίας καὶ αἰχμαλωτίζοντες γυναικάρια σεσωρευμένα ἁμαρτίαις, ἀγόμενα ἐπιθυμίαις ποικίλαις, πάντοτε μανθάνοντα καὶ μηδέποτε εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν δυνάμενα.» (Τιμ. Β', 3, 1-7).
            Και επειδή κάποιοι φρόντισαν να ξεχάσουμε την γλώσσα μας, ας δούμε τα θεόπνευστα λόγια του Αποστόλου μεταφρασμένα: «Στα έσχατα χρόνια θα παρουσιασθούν φοβεροί καιροί. Γιατί οι άνθρωποι θα είναι εγωιστές, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάστημοι, ανυπάκουοι στους γονείς, αχάριστοι, ασεβείς, άστοργοι, αδιάλλακτοι, συκοφάντες, άσωτοι, άγριοι, εχθροί του αγαθού, προδότες, αυθάδεις, φουσκωμένοι από υπερηφάνεια, θ’αγαπούν τις ηδονές και όχι τον Θεό, θα έχουν εξωτερική μορφή ευσέβειας, θα κρατούν δηλαδή τους τύπους, αλλά θα έχουν αρνηθεί τη δύναμή της. και αυτούς απόφευγε. Γιατί από αυτούς είναι εκείνοι που εισδύουν στις οικίες και αιχμαλωτίζουν γυναικάρια φορτωμένα σωρούς αμαρτιών, που παρασύρονται από ποικίλες επιθυμίες, που πάντοτε μαθαίνουν και ποτέ δεν μπορούν να έρθουν στην εφαρμογή του καλού, σε επίγνωση της αλήθειας.».
            Και μόνο αυτό να διαβάσει κάποιος καλόπιστος, θα πεισθεί αμέσως για την θεοπνευστία της Αγίας Γραφής. Θα πιστέψει ότι όλα, όσα είναι γραμμένα, είναι αληθινά, λόγια ζωής, αθάνατα λόγια που οδηγούν στην Αλήθεια, τον Χριστό δηλαδή που σώζει. Και συνεχίζει ο απόστολος των Εθνών: «καὶ πάντες δὲ οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ διωχθήσονται· πονηροὶ δέ ἄνθρωποι καὶ γόητες προκόψουσιν ἐπὶ τὸ χεῖρον, πλανῶντες καὶ πλανώμενοι. σὺ δὲ μένε ἐν οἷς ἔμαθες καὶ ἐπιστώθης, εἰδὼς παρὰ τίνος ἔμαθες, καὶ ὅτι ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδας, τὰ δυνάμενά σε σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ. πᾶσα γραφὴ θεόπνευστος καὶ ὠφέλιμος πρὸς διδασκαλίαν, πρὸς ἔλεγχον, πρὸς ἐπανόρθωσιν, πρὸς παιδείαν τὴν ἐν δικαιοσύνῃ, ἵνα ἄρτιος ᾖ ὁ τοῦ Θεοῦ ἄνθρωπος, πρὸς πᾶν ἔργον ἀγαθὸν ἐξηρτισμένος.» (Τιμ. Β', 3, 12-17).
            Δηλαδή, «και όλοι όσοι θέλουν να ζουν ευσεβώς, όπως θέλει ο Ιησούς Χριστός, θα υποστούν διωγμούς. Ενώ κακοί άνθρωποι και απατεώνες θα προκόψουν στο χειρότερο, θα πλανούν και θα πλανώνται. Εσύ όμως να μένεις σ’ αυτά που έμαθες και για τα οποία βεβαιώθηκες, επειδή ξέρεις από ποιον τα έμαθες. και γιατί ξέρεις από μικρό παιδί τα Ιερά Γράμματα, τα οποία δύνανται να σε κάνουν σοφό προς σωτηρία μέσω της πίστης στον Ιησού Χριστό. Όλη η Γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για διόρθωση, για διαπαιδαγώγηση στην αρετή, ώστε ο άνθρωπος του Θεού να είναι τέλειος, καταρτισμένος για κάθε έργο αγαθό.»! 
            Πάνσοφα, ωραία  και αληθινά λόγια, που πληρώνουν την καρδιά του ανθρώπου με άρρητη αγαλλίαση. Για τον Χριστιανό δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η λύση μία και μοναδική και την φωνάζει με αγωνία ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, την επισημαίνει και ο Θεός που έγινε άνθρωπος αναμάρτητος για τη δική μας σωτηρία: «μετανοεῖτε· ἤγγικε γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν»· μετανοείτε, αλλάξτε αυτή τη μίζερη ζωή με τις ψευτοχαρές, διότι έφθασε η βασιλεία των ουρανών! Πλησιάστε στον Χριστό, την πηγή της Ζωής και της Χαράς και της Ειρήνης, πηγή όλων των αγαθών!
Αυτή λοιπόν, είναι η λύση. Εύκολη, απλή και δωρεάν! Ας βρούμε κάποιον καλό πνευματικό Πατέρα που ν’ αγαπά τον Χριστό, να εξομολογηθούμε τις αμαρτίες μας και να ανοίξουμε δρόμο για την Μυστηριακή Ζωή. Να προσπαθούμε να τηρούμε τις Εντολές του Θεού, να καθαριστούμε από τα φοβερά πάθη που μας σκλαβώνουν, να καθαρίσουμε την καρδιά μας στην οποία φωλιάζουν για να έρθει ο Κύριός μας και να την κάνει δική Του οικία!