Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Οι Ελβετοί νομοθέτες ψηφίζουν για να κατοχυρώσουν τα μετρητά στο Σύνταγμα

Οι Ελβετοί νομοθέτες ψήφισαν την Τετάρτη υπέρ της κατοχύρωσης μετρητών στο σύνταγμα της χώρας, καθώς οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου και καρτών έχουν αποκτήσει δεσπόζουσα θέση. Οι βουλευτές στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία κατά της κυβερνητικής αντιπρότασης στο δημοψήφισμα που επιδιώκει ένα ελευθεριακό κίνημα.
 
Το Ελβετικό Κίνημα Ελευθερίας, το οποίο συγκεντρώνει τους αντιπάλους των περιορισμών δημόσιας υγείας για την Covid-19, υπέβαλε τον περασμένο μήνα περισσότερες από τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνται για να επιβληθεί δημόσιο δημοψήφισμα στο έθνος των Άλπεων.
 
Η πρωτοβουλία «Ναι σε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο ελβετικό νόμισμα σε χαρτονομίσματα και κέρματα (Cash is liberty)» θα προσθέσει μια διάταξη στο σύνταγμα του έθνους των Άλπεων ότι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα φράγκου παραμένουν σε κυκλοφορία.
 
Η εθνική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στην πρωτοβουλία, αν και η αντιπρότασή της εξακολουθούσε να αναγνωρίζει τη «μεγάλη σημασία των μετρητών για την οικονομία και την κοινωνία».
 
Η ψηφοφορία από τους νομοθέτες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου σημαίνει ότι η άνω βουλή του κοινοβουλίου πρέπει τώρα να υιοθετήσει το μέτρο.
 
Μόνο περίπου το ένα τέταρτο των πληρωμών στην Ελβετία γίνονται πλέον με μετρητά, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Swiss Payment Monitor, μιας ομάδας που συγκεντρώνει ακαδημαϊκούς και τη βιομηχανία πληρωμών.
 
Διαπίστωσε ότι οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου – αυτές που πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας smartphone ή άλλη συνδεδεμένη συσκευή – ήταν η κορυφαία μέθοδος για πρώτη φορά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, με μερίδιο αγοράς 30,7%. Οι χρεωστικές κάρτες ακολούθησαν στη δεύτερη θέση με 24,4% και τα μετρητά με 24,2%.
 
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο νέος πρόεδρος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, Martin Schlegel, παρουσίασε σχέδια για μια νέα σειρά χαρτονομισμάτων φράγκου, λέγοντας ότι τα μετρητά θα παραμείνουν μια «ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος πληρωμής στο μέλλον» παρά το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου και καρτών.
 
Σημείωσε ότι τα μετρητά που συνεχίζονται έχουν πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και τεχνικών προβλημάτων.