Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Το Χρονικό της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο Άγιο Όρος

  Γραμμένο από Ειδικό Συνεργάτη

 Σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα περί της επισκέψεως του Αμερικής Ελπιδοφόρου στο Άγιο Όρος, όπως μας  τα είπαν σεβαστοί Αγιορείτες Πατέρες που είχαν άμεση επαφή με τα γεγονότα και είδαν τί ακριβώς συνέβη. Να πούμε ότι την δύναμη των αστυνομικών και μάλιστα  μετά σκύλου  τη ζήτησε ο ίδιος να την έχει. Κάτι ανάλογο δεν είδαμε να γίνεται ούτε στην επίσκεψη του Πατριάρχη ή άλλου Προκαθημένου. Ο Ελπιδοφόρος έχει άλλες ανάγκες και άλλους φόβους. Και καλά κάνει! Φόβο Θεού να είχε και όλα θα ήταν αλλιώς! Και αυτό θα το βρει μπροστά του! 

Το χρονικό της επίσκεψης! 

Η υποδοχή του στις Μονές που επισκέφθηκε ήταν ιδιαιτέρως υποτονική. Πολλοί πατέρες απουσίαζαν, επειδή είχαν αντιρρήσεις να τον υποδεχθούνμετά και από την απόφαση-επιστολή της Ι. Κοινότητος. Σε καμμία περίπτωση δεν έγινε δεκτός «μετά βαΐων και κλάδων», όπως αναφέρουν ψευδώς κάποια ιστολόγια.

Επισκέφθηκε τη Μονή Ξενοφώντος, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου. (Ακόμα και εκεί συμμετείχαν λίγοι πατέρες στην υποδοχή).

Τη Μονή Σίμωνος Πέτρας, με την οποία έχουν ισχυρούς οικονομικούς «δεσμούς» μέσω του Simonopetra Athonite Foundation – https://simonopetrafoundation.org/about-us/

Τη Μονή Φιλοθέου, λόγω της παρουσίας των 20 Μοναστηριών του μακαριστού Γέροντα Εφραίμ στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τη Μονή Καρακάλλου, όπου δεν έγινε επίσημη υποδοχή. Απλώς προσκύνησε στην εκκλησία και κλήθηκε εκ των υστέρων ο Γέροντας Φιλόθεος για να τον χαιρετήσει.

Τη Μονή Παντοκράτορος, όπου δραστηριοποιείται ιδιαιτέρως ο προσωπικός φίλος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ιερομόναχος Θεόφιλος, που διετέλεσε και αρχιγραμματεύς της Ιεράς Κοινότητος.

Είναι αξιοσημείωτη η παντελής απουσία της Πολιτείας κατά την επίσκεψη. Απουσίαζε ακόμα και ο υποδιοικητής του Αγίου Όρους κ. Κασμίρογλου, που είναι πάντα παρών στις υποδοχές επισήμων προσώπων και μάλιστα στη Μονή Ξενοφώντος, της οποίας είναι πνευματικό «τέκνο».

Η ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ.

Μετά από μεγάλη συζήτηση και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Μονών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η Ιερά Κοινότητα, μετά από την Ανακοίνωση της 18ης Δεκεμβρίου, με την οποία εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του Αγίου Όρους «σε κάθε μορφὴ γάμου ή τεκνοθεσίας, η οποία αντίκειται εις την ευαγγελικήν διδασκαλίαν», αποφάσισε να στείλει επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη αναφορικά με τη στάση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο εν λόγω θέμα και παράλληλα να αποφύγει οποιαδήποτε επίσημη υποδοχή του Αμερικής κατά την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος, είτε διά των 20 Αντιπροσώπων, είτε διά της Ιεράς Επιστασίας.

Η Ιερά Επιστασία, ως εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της Ιεράς Κοινότητος, βεβαίως δεν υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοποστις Καρυές, παρά τις ισχυρές πιέσεις περί του αντιθέτου.

Η συνοδεία του Αρχιεπισκόπου προσκύνησε, όπως όλοι οι προσκυνητές, την εικόνα του «΄Αξιον Εστίν», ενώ ο ίδιος αρνήθηκε να κατεβεί από το αυτοκίνητο για να προσκυνήσει, προφανώς ενοχλημένος από την απουσία της Ι. Επιστασίας. Έδειχνε να μιλά στο τηλέφωνο ενώ η ενόχληση και η δυσφορία ήταν διάχυτη στο πρόσωπό του. 

 Εδώ να σημειωθεί ότι η αστυνομία ζήτησε να γίνει προηγουμένως έρευνα με ειδικά σκυλιά εντός του Ναού, για τυχόν παρουσία εκρηκτικών. Τέτοια έρευνα δεν έγινε ούτε όταν έγινε η υποδοχή Πατριαρχών ή αρχηγών κρατών και βέβαια δεν επετράπη.

https://www.exapsalmos.gr/to-chroniko-tis-episkepsis-tou-archiepiskopou-amerikis-sto-agio-oros/