Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Στον Νώε αρμόζει πλήρως η έννοια της λέξεως άνθρωπος

"Αυτό δε, λέει η Γραφή, είναι το γενεαλογικό δένδρο του Νώε: Ο Νώε ήταν άνθρωπος δίκαιος και διήγε τον βίο του στην τελειότητα ανάμεσα στους ανθρώπους της γενιάς του. Ο Νώε ήταν ευάρεστος στον Θεό".

Πολύ παράξενος και πρωτόγνωρος ο τρόπος περιγραφής της γενεαλογίας του! Διότι, αφού είπε η Γραφή, "Αυτή είναι η γενεαλογία του Νώε" και αφού μας αναπτέρωσε την επιθυμία για ακρόαση, σαν να επρόκειτο να διηγηθεί κανονικά την γενεαλογία του, δηλαδή, ποιος ήταν ο πατέρας του, από ποιο γένος καταγόταν και πώς ήρθε στην ζωή, αλλά και όλα τα υπόλοιπα, τα οποία συνηθίζουν να διηγούνται αυτοί που αναλύουν τις γενεαλογίες, αφού λοιπόν τα άφησε αυτά όλα και ανέβηκε πάνω από τις συνηθισμένες περιγραφές, λέει: "Ο Νώε ήταν δίκαιος άνθρωπος, τέλειος μεταξύ των ανθρώπων της γενιάς του. Ο Νώε ήταν ευάρεστος στον Θεό".

Είδες θαυμαστή γενεαλογία; Ο Νώε, λέει, ήταν άνθρωπος! Πρόσεξε, πώς το κοινό όνομα της φύσεως (δηλ. άνθρωπος) αποδίδεται σ'αυτόν τον δίκαιο ως εγκώμιο.

Επειδή λοιπόν εκείνοι, οι της γενιάς του, έχασαν ακόμη και το δικαίωμα να είναι και να λέγονται άνθρωποι, αφού εξέπεσαν στις σαρκικές ηδονές, αυτός, λέει, ανάμεσα σε τόσους πολλούς ανθρώπους διέσωσε την εικόνα του ανθρώπου. Διότι αυτό σημαίνει άνθρωπος· όταν καταγίνεται κανείς με την αρετή.

Βέβαια, το να έχει κάποιος την ανθρώπινη μορφή και μάτια και μύτη και στόμα και μάγουλα και όλα τα υπόλοιπα μέλη του σώματος, δεν σημαίνει πως αυτά αποδεικνύουν ότι είναι άνθρωπος, καθότι αυτά είναι μέλη του σώματος. Διότι, άνθρωπο θα μπορούσαμε να ονομάσουμε εκείνον που διασώζει την εικόνα του ανθρώπου. Και τι είναι η εικόνα του ανθρώπου; Το λογικό του. Και θα πει κάποιος· δηλαδή, οι άλλοι δεν ήταν λογικοί; Αλλά η απάντηση είναι πως δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά και το να είναι ενάρετος και το να αποφεύγει τα κακά και το να νικά τα παράλογα πάθη του. Το να εφαρμόζει με ακρίβεια τις εντολές του Θεού, αυτό σημαίνει άνθρωπος".

(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ΚΓ' Ομιλία εις την Γένεσιν)

Απόδοση στην Νεοελληνική - Επιμέλεια:

Σάββας Ηλιάδης - ΑΜΑΣΕΥΣ

Δάσκαλος