του π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου
Χάρε Κρίσνα
Από το ανέκδοτο έργο του: «Διαβρωτική Επίδραση των “Αιρέσεων”. Αντιαιρετική ποιμαντική στη δεκαετία του 1990».
Πρόκειται για την οργάνωση International Society for Krisna Consciousness- ISKCON (Διεθνής Εταιρία για τη συνείδηση του Κρίσνα), που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1960 από τον Ινδό Abhay Charan De (1896-1977), που τιμάται από τους οπαδούς σαν η «Αυτού θεϊκή Χάρη, A. C. Bhaktivedanta Swami Prabupada».
Οι οπαδοί λατρεύουν τον Κρίσνα σαν την «ανώτατη προσωπική θεότητα» και αφιερώνουν στην οργάνωση ολόκληρη τη ζωή τους. Συνείδηση του Κρίσνα σημαίνει «Να σκέπτεσαι για τον Κρίσνα,… να ψάλλεις… να τρως,… να μιλάς… να ελπίζεις». Οι οπαδοί οφείλουν απόλυτη υποταγή στην ιεραρχία της οργάνωσης. Και η οργάνωση αυτή έχει ιδρύσει δεκάδες παρακλάδια με διάφορα ονόματα, που ασχολούνται με το διαλογισμό, τη γιόγκα, τις βεδικές σπουδές κ. α. Μερικά Ονόματα είναι: «Bionik Bit Cookie Com.», «Radio ATMA», «Spiritual Skyliner» (Πνευματικός Ουρανοδρόμος) Ο Αμερικανός Harikesa Visnupada, γκουρού των Χάρε Κρίσνα για τις χώρες Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Λίβανο, Αίγυπτο και Σκανδιναβία περιέλαβε τις πολιτικές του αντιλήψεις στο βιβλίο Varnasrama – Manifest der Sozialen Vernunft, New York – Los Angeles – London- Vaduz – Bombay 1981. Οι αντιλήψεις αυτές βασίζονται στο σύστημα των καστών, που θεμελιώνεται στη διδαχή του Κάρμα.
Στο νέο κόσμο, που θα δημιουργήσει η οργάνωση σύμφωνα με τους νόμους του Κρίσνα, κυβερνήτες θα είναι οι ονομαζόμενοι Vaisnava – Acaryas. Στόχος τους θα είναι να επιβάλουν αυτό που ο γκουρού αναφέρει σαν επιθυμία του θεού του: «Ο ανώτατος Κύριος επιθυμεί την εισαγωγή του τέλειου κοινωνικού του συστήματος σαν θεμελιώδη μορφή της ανθρώπινης κοινωνίας». Στη συνέχεια αναφέρεται ότι ο απλός λαός θα νιώσει να ελκύεται από τους Acharya και θα τους ακολουθεί, επειδή «ένας λογικός άνθρωπος θα κατανοήσει ότι δεν ωφελείται τίποτα να ταλαιπωρήσει το περιορισμένο μυαλό του και να αναπτύξει άλλες μεθόδους κατάταξης» .
Κάτω από την πρώτη τάξη, των βραχμάνων, δρουν οι Ksatriyas σαν υπάλληλοι, στρατιώτες και αστυνομικοί και φροντίζουν να φυλακίζουν κάθε αδιόρθωτο αντίπαλο του συστήματος. Οι πόλεις δεν πρέπει να έχουν πάνω από 50.000 κατοίκους. Αν ξεπεραστεί ο αριθμός, τότε οι υπεράριθμοι μετακινούνται βίαια.
Όσοι ανήκουν στην κάστα των εμπόρων (Vaisyas) φροντίζουν για τις ανώτερες τάξεις και διοικούν την κατώτερη κάστα, των Sudras, που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Σύμφωνα με τη φύση τους πρέπει να βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη κάποιου άλλου.
Όπως ορθά παρατηρεί ο F. W. Haack, η δημοκρατία δεν έχει εδώ καμία δυνατότητα. Αν το σύστημα αυτό επιβληθεί, η συντριπτική πλειοψηφία της ανθρωπότητας δεν θα έχει πολιτικά δικαιώματα.