Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Η Αγάπη πρός τον Θεό και τον Πλησίον Γεννάται από την Μετάνοια και την Συγχωρητικότητά μας με βάση τις εντολές του Χριστού

 Αγάπη Χριστού

-Μεγαλύτερη Αγάπη δεν υπάρχει παρά όταν ένας θυσιάζει την ψυχή του για τους φίλους του.

-Μην κρίνετε ίνα μην κριθείτε.

-Μην επιθυμείτε όσα ανήκουν στον πλησίον σας.

-Όλα όσα θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι, αυτά να κάνετε στους άλλους.

-Οι άνδρες να θυσιάζεστε για τις γυναίκες σας όπως ο Χριστός για την Εκκλησία και οι γυναίκες να υπακούετε στους άνδρες σας σε όλα.

-Τίμιος ο Γάμος και η κοίτη αμίαντος (καθαρή).

ΠΟΡΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΙΧΟΥΣ ΚΡΙΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ!

Οι πιο πάνω είναι μέρος από τις Εντολές του Χριστού που αν ζουν μέσα στην καρδία μας, ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ.

Μας λέει ακόμα ο Χριστός:

– Εάν με αγαπάτε θα τηρείτε, δηλαδή θα φυλάσσετε, ως θησαυρόν στην καρδιά σας και θα ζείτε τις Εντολές μου.

Μόλις διαβάσεις τα πιο πάνω εύκολα θα αντιληφθείς ότι ακριβώς τα αντίθετα ζουν μέσα σου:

Ο εγωκεντρισμός ζει μέσα μας που είναι το αντίθετο της Αγάπης στον Θεό και τον πλησίον διότι είναι η προσκόλληση στις αμαρτωλές επιθυμίες, λογισμούς και πράξεις μας.

Η συνειδητοποίηση ότι παραβαίνω τις Εντολές της Αγάπης που ο Χριστός μου ζητά να τηρώ, μου γεννά πόνο και πόθο να ζήσω αυτή την Αγάπη διότι αντιλαμβάνομαι ότι είναι Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ:

η συναισθηματική αγάπη δεν είναι αγάπη διότι αρχίζει και τελειώνει στον εαυτό μου με ενδιάμεσο τον άλλο στον οποίο προσφέρομαι διότι παίρνω κάτι από αυτόν που ικανοποιεί τις επιθυμίες μου.

Μόλις σταματήσει να τρέφει τις επιθυμίες μου όχι μόνο δεν τον αγαπώ αλλά και τον μισώ.

Τη διάκριση την κάνει ο ίδιος ο Χριστός λέγοντας:

– Εάν αγαπάτε αυτούς που σας αγαπούν μοιάζετε με αυτούς που επιλέγουν την αμαρτία γι αυτό εγώ σας λέω:

ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΑΡΩΝΤΑΙ!

Όταν θα αντιληφθούμε ότι η συναισθηματική αγάπη είναι ένα ψέμα θα καταλάβουμε ότι η ΜΟΝΗ ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

Τότε οι Εντολές του Θεού μέσα μας, ακτινοβολούν σαν Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΟΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ.

Η Μετάνοια, όποιες και να είναι οι αμαρτίες μας, μικρές ή μεγάλες, μας αποκαλύπτει ότι πριν από κάθε αμαρτία ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ που είναι η επικέντρωση της Ζωής μας γύρω από τον εαυτό μας!

Η συντριβή της Καρδίας και το κλάμα επαναφέρουν με την ΑΦΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ στην προσευχή μας ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ στην εξομολόγηση, σιγά σιγά την Αγάπη του Θεού μέσα μας.

Η επαναφορά της ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΣΑ ΜΑΣ γεννά το έλεος και την συμπόνοια προς τον πλησίον μας διότι γευτήκαμε με τη Μετάνοια το Έλεος και τη συμπόνοια του Θεού για μας.

Την ώρα της Προσευχής αλλά και μετά, η αίσθηση της απελευθέρωσης μας από την αιχμαλωσία της αμαρτίας και του διαβόλου, μας γεννά την Αγάπη να προσφέρουμε και ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ και όταν γίνει αυτό, ΓΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ !

Τους μνημονεύουμε τους εχθρούς και τους φίλους μετά την Μετάνοιά μας έναν έναν και λέμε:

ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ ΑΦΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΥΓΧΩΡΩ ΤΟΝ ΤΑΔΕ ΠΟΥ ΜΕ ΕΒΛΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΔΕ και πάει λέγοντας.

Κάθε έναν που συγχωράμε νιώθουμε ξεχωριστή αύξηση της Αγάπης που μας δίνεται από τον Χριστό και δίνουμε γιατί καθένας είναι πολύτιμη και μοναδική Εικόνα του Θεού με μοναδική και αιώνια αξία !

Πάντα όμως προηγείται η ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΜΑΣ:

Μνημονεύουμε κάθε έναν που βλάψαμε και την βλάβη που του προξενήσαμε και ζητάμε

άφεση-συγχώρεση από τον Χριστό.

Για κάθε έναν που βλάψαμε νιώθουμε αύξηση της Αγάπης του Χριστού στην Καρδία μας.

Τα πιο πάνω είναι η βιωματική ερμηνεία της εντολής του Χριστού στο «Πάτερ ημών» που μας λέει πως να προσευχόμαστε:

ΚΑΙ ΑΦΕΣ ΗΜΙΝ ΤΑ ΟΦΕΙΛΗΜΑΤΑ ΗΜΩΝ (και προηγείται) ΩΣ ΚΑΙ ΗΜΕΙΣ ΑΦΙΕΜΕΝ ΤΟΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙΣ ΗΜΩΝ!

Η Μετάνοια μας που προηγείται και η Συγχώρεση προς τους άλλους που ακολουθεί, γεννά την Αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον που είναι η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΑΓΑΠΗ!

Ανδρέας Χριστοφόρου

https://www.pothosmetanoias.gr/2021/04/