Σάββατο 24 Απριλίου 2021

«Αναμνήσεις του Π.Σ., αγαπητού πνευματικού τέκνου του Αγίου Ιακώβου» (3)


Μια φορά ήμασταν στην τραπεζαρία με τον Όσιο ο οποίος μας μιλούσε για τους κεκοιμημένους. Τότε εξέφρασε την επιθυμία του, όταν κοιμηθεί, να μη γίνει ανακομιδή των λειψάνων του αλλά να παραμείνει στο μνήμα μέχρι να αναστηθούν όλα τα νεκρά σώματα κατά τη Δευτέρα Παρουσία.Ο Άγιος Γέροντας στην εξομολόγηση ήταν πολύ παρηγορητικός. Πονούσε μαζί σου στα προβλήματά σου. Οι συμβουλές του ήταν ξεχωριστές για κάθε άνθρωπο ανάλογα με την κατάστασή του. Με την εξομολόγηση έπαιρνες δύναμη και θάρρος.
Όταν είχα στενοχώριες ακόμη και σε υπηρεσιακά θέματα, μου έλεγε: «Να μην στενοχωριέσαι γιατί οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις ενώ εμείς προσευχή πορευόμαστε και νικάμε». Πραγματικά! Όλα τα προβλήματα έβρισκαν θαυματουργικά τη λύση τους.
Μας έλεγε ο Άγιος ότι η Αγία μητέρα του Θεοδώρα του έλεγε: «Ό,τι θέλεις να το ζητάς με προσευχή και ο Θεός θα σου το δίνει». «Εγώ», έλεγε ο Γέροντας, «είχα στην αρχή δυσκολίες στα ψαλτικά και μου έλεγαν οι πατέρες ότι έψελνα σαν τους αμανέδες. Αποσύρθηκα τότε κατά μόνας για λίγες μέρες στο βουνό με νηστεία και προσευχή για να με φωτίσει και να με διδάξει ο Θεός να ψάλλω σωστά όπως φώτισε τους Αγίους Αποστόλους. Όταν γύρισα στο Μοναστήρι και έψαλλα στον εσπερινό οι πατέρες έμειναν άφωνοι και απορούσαν οι πρώην κριτές και κατήγοροι».