Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Η επιλογή του εκλεκτού

        Είναι πολύ χαρακτηριστικό εκείνο το περιστατικό με την Μάρθα και την Μαρία, τις αδελφές του Λαζάρου, καλοί μου φίλοι.
            ‘Όταν ο Χριστός με τους μαθητές Του κουρασμένοι από την περιοδεία μπήκαν στο χωριό τους, αυτές προθυμοποιήθηκε να Τον φιλοξενήσουν στο σπίτι τους. Και η μεν Μάρθα δόθηκε στο να ετοιμάζει τα φαγητά, η δε Μαρία κάθισε στα πόδια Του και άκουγε με αφοσίωση τα λόγια Του.
            Τότε η Μάρθα, γεμάτη παράπονο, Του είπε: «Κύριε, δεν σε μέλει που η αδελφή μου με άφησε μόνη να φροντίζω; Πες της, λοιπόν, να με βοηθήσει». Κι Εκείνος της απάντησε ως εξής: «Μάρθα, Μάρθα, αγχώνεσαι και αναστατώνεσαι για πολλά (φαγητά), ενώ ένα (φαγητό) χρειάζεται. Η Μαρία όμως διάλεξε την εκλεκτή μερίδα, η οποία δεν θα της αφαιρεθεί» (Λουκ. Ι, 38-42)
            Δηλαδή επαινέθηκε σαφώς η Μάρθα γιατί «την αγαθήν μερίδα εξελέξατο». Με άλλα λόγια, επειδή επέλεξε το εκλεκτό!
                                       * * *
                Είναι αλήθεια πως σήμερα βομβαρδιζόμαστε από παντού με κάθε λογής μηνύματα, ιδιαίτερα δε η νέα γενιά. Μηνύματα που προέρχονται απ’ όλους τους χώρους (της κατανάλωσης, της πολιτικής, του αθλητισμού, των αιρέσεων – σεκτών κ.λπ.) και εκπέμπονται απ’ όλα τα μέσα. Και τι ζητούν από μας; Μα να κάνουμε τις επιλογές μας. Δηλαδή να επιλέξουμε αυτά και ασφαλώς εκείνους που τα εκπέμπουν!
           Καμμία άλλη γενιά στο παρελθόν δεν βομβαρδιζόταν με τόσα και τέτοια μηνύματα, όπως η σημερινή! Και δεν είχε να κάνει με όλη αυτή την γοητεία που εκπέμπουν άπαντα! Μήπως εδώ οφείλεται και η όλη σύγχυση της εποχής μας και περισσότερο της νεολαίας; Ας το σκευτούμε!
           Και τι παρατηρεί ακόμη κανείς; Πως όλα αυτά, για να μας προσελκύσουν, τι κάνουν; Υπόσχονται! Τι ακριβώς; Πως θα μας κάνουν τάχα τη ζωή καλύτερη, άνετη, ευτυχισμένη! Τι δέλεαρ! Απευθύνονται δηλαδή σε μια μεγάλη μας επιθυμία. Αυτή του … να περνάμε καλά!
Μία άλλη τεχνική τους, που προκαλεί μάλιστα και μεγάλη εντύπωση, είναι πως αυτό που απευθύνουν σε μας και ζητούν να το επιλέξουμε, το αποκαλούν «έξυπνο»! Το πιο «έξυπνο» απ’ όλα και άρα το πλέον … αποτελεσματικό για την ευτυχία μας!
        Δεν σας κάνει εντύπωση όλος αυτός ο λόγος που γίνεται σήμερα για τις «έξυπνες» συσκευές (όπως είναι των κινητών τηλεφώνων, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των τηλεοράσεων κ.λπ), τις «έξυπνες κάρτες», τις «έξυπνες» λύσεις στα προβλήματά μας;
          Οπότε «έξυπνος» είσαι μόνο όταν είσαι πάνοπλος με όλα αυτά, όταν τα ενστερνίζεσαι και τα ακολουθείς με πάθος, αδιάφορο αν κάποτε φθάνουν να σε οδηγούν και σ’ αυτά ακόμη τα φοβερά μονοπάτια της αμαρτίας!
        Βλέπετε σήμερα ο δρόμος της αμαρτίας δεν είναι μόνο ευρύχωρος, αλλά παρουσιάζεται και ως εντυπωσιακός και μεγαλειώδης και για όλα αυτά «έξυπνος»! Και πολύ «έξυπνος» μάλιστα, όταν είναι στολισμένος με άπαντα τα «έξυπνα» τεχνολογικά επιτεύγματα!
         Ναι, αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα…
                                                 * * *
Κι εμείς τι κάνουμε; Μα τι άλλο από το να έχουμε τη σοφία και τη σύνεση να επιλέξουμε το (πραγματικά) εκλεκτό; Και να γιατί …
            Όταν επιλέγουμε το εκλεκτό, τότε ο Θεός είναι πάντοτε μαζί μας!
            Όταν επιλέγουμε το εκλεκτό, προσελκύουμε τη χάρη Του!
            Όταν επιλέγουμε το εκλεκτό, γινόμαστε σαφώς χαριτωμένοι!
            Και που βρίσκεται το εκλεκτό; Την απάντηση μας την δίνει σαφέστατα ο Απόστολος Παύλος με τα εξής υπέροχα λόγια του:
            «Όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι αγνά, όσα είναι προσφιλή, όσα έχουν καλή φήμη, ό,τι αξίζει να τιμάται, ό,τι αξίζει να επαινείται, αυτά να σκέπτεστε… Και ο δυνατός Θεός θα είναι μαζί σας»
                                   * * *
            Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα πιο ανόητο απ’ όλες τις «εξυπνάδες» της αμαρτίας! Τίποτε πιο καταστροφικό απ’ τις πονηρίες της! Όλοι έχουμε επ’ αυτού τις σχετικές μας εμπειρίες.
            «Έξυπνες» συμβαίνει να είναι οι διάφορες τεχνολογικές συσκευές που σε συνδέουν με το διαδίκτυο, αλλά και που μας ωθούν στο ακατάλληλο περιεχόμενο και στην εν γένει κακή χρήση του και μάλιστα με 4Gταχύτητες! Οπότε ποιος απ’ αυτές βγαίνει τελικά κερδισμένος;
            «Έξυπνες» είναι διάφορες τεχνολογικές εφαρμογές, όπως οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, που ωστόσο μας αυτο - φακελώνουν, μας εθίζουν, μας απομονώνουν εκεί που λένε ότι μας βοηθούν στην επικοινωνία μας με τους άλλους, μας αναπτύσσουν έναν άνευ προηγουμένου εγωκεντρισμό, μας αγχώνουν, μας εκθέτουν! Στ’ αλήθεια πόσο αυξήσαμε την ευτυχία μας μέσα απ’ όλα αυτά;
            «΄Εξυπνες» είναι και οι διάφορες 3D οθόνες, για να παρακολουθούμε ποιο θέαμα άραγε; Αυτό της βίας, του τρόμου, του ερωτισμού, του αποκρυφισμού, της διαφθοράς και μάλιστα με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο; Έτσι η αμαρτία επιτυγχάνει τέλεια τον σκοπό της, κι εμείς νομίζουμε ότι με όλο αυτόν τον βούρκο «περνάμε καλά»!!!
            Στην δημοσιότητα όλο και έρχονται πανεπιστημιακές έρευνες και μελέτες με τίτλους σαν κι αυτούς: «Αποβλακώνουν τον εγκέφαλο οι “έξυπνες” συσκευές», «Τα sms μας φέρνουν αϋπνία», «Είναι επικίνδυνα για την ψυχική υγεία τα smartphones», «Δείτε τι ξέρει για σας το Twitter και η Google» κ.λπ. Κι αυτά είναι μόνο όσα αναφέρονται στις γνωστές «έξυπνες» συσκευές και τεχνολογικές εφαρμογές…
            Ναι, τίποτε έξυπνο δεν υπάρχει στο χώρο της αμαρτίας, παρά μόνο ό,τι σοφίζεται για να μας υποδουλώσει!
                                        * * *
                 Τελικά τι είναι το πραγματικά έξυπνο;
            Έξυπνο είναι κάθε τι που χρησιμοποιούμε για να την αποφύγουμε!
            Έξυπνο είναι εκείνο με το οποίο την υπερβαίνουμε!
            Έξυπνο είναι ό,τι μας εξασφαλίζει την ελευθερία μας!
           Έξυπνο είναι μονάχα το εκλεκτό!
          Γι’ αυτό και πάλι ο Απ. Παύλος τονίζει: «Θέλω να είσθε έξυπνοι μεν ως προς το καλό, ακέραιοι δε ως προς το κακό». Βλέπουμε δηλαδή πως έξυπνος είναι πράγματι αυτός που επιλέγει το εκλεκτό, δηλαδή εκείνος που εκτελεί πάντοτε το καλό και μένει ακέραιος απ’ το κακό.

            Κατά τον Μ. Αντώνιο έξυπνοι είναι ακόμη κι εκείνοι «που μπορούν και διακρίνουν το καλό από το κακό». Πόσο σημαντικό δεν είναι κι αυτό!
          Για παράδειγμα…
          Έξυπνοι ήταν οι μάγοι, που όταν είδαν το αστέρι στον ουρανό, κατάλαβαν πως κάτι σημαντικό συμβαίνει, κι ακολουθώντας το έφθασαν στον Χριστό!
         Έξυπνοι ήταν εκείνοι οι ψαράδες της Γαλιλαίας, που όταν ο Χριστός τους είπε «ακολουθήστε με», άφησαν αμέσως τα δίκτυα κι έγιναν Απόστολοί Του!
         Έξυπνοι ήταν οι Μάρτυρες, που δεν δελεάστηκαν από τις υποσχέσεις ούτε και κάμφθηκαν από τα μαρτύρια, μένοντας σταθεροί στην πίστη τους αμειβόμενοι γι’ αυτό αιώνια!
         Έξυπνοι είναι όλοι οι Άγιοι και άπαντες οι εργάτες του καλού, που με την επιλογή του εκλεκτού, απολαμβάνουν την τρυφή του Παραδείσου!
                                      * * *
            Δεν βρήκα, παιδιά, κάτι καλύτερο για επίλογο από τούτο τον λόγο του Μ. Αθανασίου: «Αυτός που θεωρείται απ’ τον Θεό φρόνιμος (=έξυπνος) είναι εκείνος που σοφίζεται να κάνει το θέλημα του Θεού και να τηρεί τις εντολές Του». Δηλαδή εκείνος που δεν έχει άλλη επιλογή στη ζωή του από το όντως εκλεκτό. Και το κάνει αυτό βέβαια κάθε μέρα, κάθε στιγμή, όλη του τη ζωή. Και τι μεγαλείο, αυτό ακριβώς να είναι έργο ζωής!
                                                                                                     Στέφανος
  [Απ’ το περιοδικό μας «ΤΑ ΚΡΙΝΑ»]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου