Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;

Αν οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ζωή εμφανίστηκε τυχαία πάνω στη Γη, τότε το γεγονός αυτό θα πρέπει να έχει συμβεί και σε άλλους πλανήτες. Είναι λογική απαίτηση να υπάρχουν κι αλλού ιδανικές συνθήκες που θα επέτρεπαν τη δημιουργία του φαινόμενου της ζωής.
Ένα αχανές Σύμπαν με δισεκατομμύρια Γαλαξίες κι ακόμα περισσότερους αστέρες, πλανήτες και χημικά στοιχεία θα έπρεπε να κρύβει αφθονία έμβιων όντων ακόμα και με αναπτυγμένη νοημοσύνη.

Σύμφωνα όμως με τους ίδιους τους με επιστήμονες όχι μόνο δεν υπάρχει καμμία απόδειξη αλλά ούτε καν ένδειξη για την ύπαρξη ζωής έξω από τη Γη.
Η απαισιοδοξία για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής βασίζεται σε μια σειρά από λόγους όπως:
Στο διάστημα υπάρχουν τόσο υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που καταστρέφουν τη γένεση της οποιασδήποτε «απόπειρας» δημιουργίας ζωής. Η πιθανότητα ύπαρξης και σωστής σύνθεσης των απαραίτητων χημικών ουσιών είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ακόμη και πλανήτες που έχουν στερεό έδαφος, δεν διαθέτουν ούτε οξυγόνο ούτε νερό και παρουσιάζουν ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές. Ακόμη κι αν υπήρχε ζωή, οι καταιγίδες μετεωριτών και η θανατηφόρα κοσμική ακτινοβολία είναι τόσο έντονες ώστε θα την καταστρέφανε αμέσως.
Ο πλανήτης μας έχει την ίδια ιδανική απόσταση από τον Ήλιο ώστε το νερό της επιφάνειάς του να μην εξατμίζεται ή να παγώνει, ενώ στη γειτονιά μας υπάρχει κι ένας γιγάντιος φύλακας-άγγελος, ο Δίας. Με τη βαρύτητά του συγκρατεί πλήθος αστεροειδών, που διαφορετικά θα μας έκαναν τη ζωή δύσκολη. Ο πλανήτης μας έχει στερεό φλοιό ώστε μπορεί να διατηρηθεί νερό στην επιφάνειά του. Έχει κατάλληλη μάζα ώστε να διαθέτει ατμόσφαιρα και μάλιστα με τη σωστή αναλογία αερίων. Τόσες ιδανικές συνθήκες μαζεμένες είναι δύσκολο να βρεθούν αλλού.
Εξίσου δυσάρεστη για τους υλιστές είναι και η διαπίστωση ότι από τα εκατομμύρια διαφορετικά είδη που υπήρξαν ή υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη Γη, ο άνθρωπος είναι το μόνο όν το οποίο διαφέρει τόσο πολύ από όλα τα άλλα στον πνευματικό τομέα. Η νοημοσύνη των ζώων είναι αδύνατο να συγκριθεί με αυτήν του ανθρώπου. Ο άνθρωπος είναι το μόνο όν το οποίο έχει συνείδηση του εαυτού του και παράγει πολιτισμό. Ο άνθρωπος λοιπόν αποτελεί τη μοναδική νοήμονα μορφή ζωής στον πλανήτη, για να μην πούμε στο Σύμπαν ολόκληρο. Γιατί η τυχαία εξέλιξη δεν οδήγησε στην δημιουργία κι άλλων νοήμονων μορφών ζωής στον πλανήτη όπως είναι ο άνθρωπος; Αφού η ζωή μπορεί να δημιουργηθεί από μόνη της γιατί να μην υπάρχει και σε άλλους πλανήτες εκτός από τη Γη;
Η μη δυνατότητα ύπαρξης ζωής πέρα από τον πλανήτη μας, ενισχύει την πίστη των Χριστιανών στη βιβλική διήγηση η οποία υποδηλώνει ότι το πολύπλοκο φαινόμενο της ζωής υπάρχει μόνο πάνω στη Γη. Παράλληλα, η μοναδικότητα της ανθρώπινης ευφυΐας ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλες μορφές ζωής στον πλανήτη Γη, υποδηλώνει ότι ο άνθρωπος δε είναι ένα τυχαίο προϊόν μιας τυφλής εξελικτικής διαδικασίας, όπως λένε οι υλιστές, αλλά ότι είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ καλά σχεδιασμένης πράξης δημιουργίας.
Ανδρέας Κεφαλληνιάδης