Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Ένα φλουρί έβγαινε από το εξομολογητήριο. Γεμάτος φως. Πάνε και τα σκοτάδια, πάνε και οι καταθλίψεις...


Η Ιερά Εξομολόγηση
Απόσπασμα ομιλίας κ. Αθηνάς Σιδέρη στις 7/12/2019
Κάποια φορά μια κυρία μου ‘λεγε την εμπόδιζε ένας ψυχασθενής να μπει να εξομολογηθεί.
Η κυρία κάθισε έξω και περίμενε. Το αρχονταρίκι ήταν υπαίθριο. Οπότε έκανε την προσευχή της, πως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση που ήταν επιθετικός. Ευχόταν για τον εξομολογούμενο που ήταν μέσα αλλά οπωσδήποτε ήρχετο η σειρά της.

Με αυτήν την απαλή προσευχή γλύκανε η ψυχή της και ένοιωσε μία αγάπη για τον ψυχασθενή. Σηκώνεται και του λέει,
-Πως είναι το όνομά σου;
Εκείνος ηρέμησε και λέει,
-Γιώργος
-Γιώργο μου, έλα να κάτσεις στο παγκάκι που κάθομαι. Κάτσε αγόρι μου εδώ σε παρακαλώ. Πλησιάζει η ώρα που θα μπω στο εξομολογητήριο. Έχεις την καλοσύνη να πεις στον Θεούλη μας να με συγχωρέσει την ώρα που θα μπαίνω να εξομολογηθώ; Να το λες συνέχεια.
Λέει στην κυρία,
-Εσύ αυτό κάνεις;
-Βέβαια
-Τότε θα μπω εγώ μέσα να το κάνεις κι εσύ αυτό.
Και μπαίνει στον πνευματικό ο ψυχασθενής. Η κυρία συνέχισε να προσεύχεται.
Τι να πω! Μια άλλη εικόνα ο ψυχασθενής. Ένα φλουρί έβγαινε από το εξομολογητήριο. Γεμάτος φως. Πάνε και τα σκοτάδια, πάνε και οι καταθλίψεις. Και το ωραίο ήταν που κάθισε στο παγκάκι το υπαίθριο και λέει στην κυρία,
-Ποιο είναι το όνομά σου; Θα κάτσω κι εγώ να σε περιμένω.
Νύχτωνε, και όταν βγήκε η κυρία από το εξομολογητήριο ο ψυχασθενής προσηύχετο ακόμα. Και την συνόδευσε ως το αυτοκίνητο. Την έβαλε στο αυτοκίνητο κι έφυγε κι εκείνος με το μηχανάκι του.
Αυτά κάνει η Εξομολόγηση αδελφοί μου και αδελφές μου. Θέλω πάρα πολλά να σας πω. Όταν ήλθα αισθανόμουνα πολύ αδύνατη αλλά είναι τόσο έντονη η παρουσία του Γέροντα εδώ…
Ας τον παρακαλέσουμε όλοι με μια ψυχή, με μια καρδιά. Με αγάπη στην ψυχή μας να παρακαλέσουμε τον Γέροντα, να του εμπιστευθούμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε. Τις δυσκολίες μας. Εκείνος έχει την δυνατότητα να βρεθεί στον θρόνο του Θεού δια της Χάριτος της Παναγίας. Έχει πολύ μεγάλη παρρησία στην Παναγία.
Να του πούμε, Γέροντα, μην μας εγκαταλείψεις.
Είναι γεγονός ότι η παρουσία του Γέροντα και όλων των νεοφανών Αγίων μας είναι μία αδιάσειστη πληροφορία που μας στέλνει ο Θεός στην γη ότι δεν μας έχει εγκαταλείψει λόγω των αμαρτημάτων μας.
Είναι τόσο Μακρόθυμος, τόσο Πολυεύσπλαχνος. Έχει τόση αγάπη μέσα Του, έχει τόση αγάπη ο Κύριος.
Γι’ αυτό θα παρακαλέσουμε τον Άγιο να μας βοηθήσει να βάλουμε Χριστό στην καρδιά μας

Απομαγνητοφώνηση Φαίη