Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Όταν ανοίγεται η καρδιά στον Θεό



Η πορεία της καρδιάς προς την ένωση με τον Θεό περνάει μέσα από την Εκκλησία. Το Άγιο Πνεύμα κρατάει την καρδιά σε συνεχή και συνειδητή σχέση με τον Ιησού Χριστό μέσω των μυστηρίων, και μας καλεί να εμβαθύνουμε την κοινωνία μας με τον Χριστό. Στην πορεία της καρδιάς προς τον Θεό, τα μυστήρια της Εκκλησίας αποτελούν πολύτιμο εφόδιο. 

  Γράφει ο Νικόλαος Καβάσιλας («η εν Χριστώ ζωή»): «ο Χριστός εισδύει μέσα μας με τα άγια μυστήρια, με το νερό του βαπτίσματος, με την χρίση του Αγίου Χρίσματος, και με την μετάληψη Αυτού από την Αγία Τράπεζα. Μέσω αυτών των αγίων μυστηρίων, ο Χριστός έρχεται και ενοικεί μέσα μας, ενώνεται με μας και γίνεται ένα με μας. Εξαλείφει την αμαρτία και εγχέει σε μας την δική Του ζωή». 
  Όσο περισσότερο προχωρούμε πνευματικά η παρουσία Του στην καρδιά μας γίνεται όλο και πιο εμφανής. Η καρδιά πορεύεται το πνευματικό της ταξίδι εν Χριστώ, διά του Χριστού, και προς τον Χριστό. Η Εκκλησία μας εξασφαλίζει την μοναδική Οδό προς τον Θεό. Στην αρχή της πνευματικής της πορείας, η καρδιά ανοίγεται στον Χριστό, και όταν φθάσει στην κορυφή των αρετών, πάλι εκεί θα συναντήσει και θα ενωθεί με τον Χριστό.