Αυστρία: Ισλαμική «έκρηξη» στα σχολεία – 41,2% οι μουσουλμάνοι μαθητές
Οι μαθητές με χριστιανική πίστη φθάνουν συνολικά το 34,5%
Τα παιδιά ισλαμικής πίστης δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη ομάδα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Βιέννη, αλλά το μερίδιό τους έχει επίσης αυξηθεί ελαφρώς στο μέσο όρο της Αυστρίας.
Αυτή τη στιγμή είναι 41,2%, πριν από ένα χρόνο ήταν περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όπως αναφέρει το ORF, επικαλούμενο το γραφείο της συμβούλου εκπαίδευσης Μπετίνα Έμερλινγκ, η οποία έκανε δηλώσεις για τα θέματα αυτά.
Για σύγκριση, πριν από ένα χρόνο το μερίδιο αυτής της ομάδας ήταν 39,4%. Ως εκ τούτου , οι μουσουλμάνοι συνεχίζουν να αποτελούν τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Οι μαθητές με χριστιανική πίστη φθάνουν συνολικά το 34,5%, εκ των οποίων οι Ρωμαιοκαθολικοί είναι 17,5% και οι Ορθόδοξοι μαθητές 14,5%.
Ακολουθούν τα παιδιά χωρίς θρησκεία (23%), οι Βουδιστές (0,2%) και οι Εβραίοι (0,1%).
‘Άλλες θρησκευτικές κοινότητες αντιπροσωπεύουν το 0,9%. Η μελέτη περιελάμβανε συνολικά περίπου 112.600 παιδιά σε σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής εκπαίδευσης, καθώς και σε πολυτεχνικά σχολεία.
Στη Βιέννη, τονίζει η Έμερλινγκ, ασκείται ένας έντονος και διαθρησκευτικός διάλογος. Ειδικά για τους νέους, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο πλουραλισμός και η δημοκρατία πρέπει να είναι φυσικά – όπως και η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών. Στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης, είναι συχνά πιο εύκολο να μάθεις και να εξασκήσεις τον πλουραλισμό, είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, μελέτες δείχνουν ότι οι νεαροί μουσουλμάνοι στη Βιέννη όχι μόνο είναι πολύ πιο θρησκευόμενοι, αλλά δείχνουν όλο και περισσότερο υποτιμητική στάση απέναντι στους άλλους .
Για παράδειγμα, έχει καταγραφεί ο αντισημιτισμός, η εχθρότητα προς τα LGBTQ άτομα και η απόρριψη της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.
«Κανείς στη Βιέννη δεν πρέπει να βασίζει τον τρόπο ζωής του σε μια φονταμενταλιστική ερμηνεία θρησκευτικών κειμένων που είναι εχθρικά προς τις γυναίκες, τις μειονότητες, το κράτος ή τη δημοκρατία», είπε η Έμερλινγκ.
«Εν όψει αυτών των γεγονότων, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να εισαχθεί ένα υποχρεωτικό κοινό μάθημα,“Ζωή στη Δημοκρατία”, για όλα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου.
Η διδασκαλία της δημοκρατίας, των αξιών και της ηθικής πρέπει να διεξάγεται σε κοινή βάση», επιμένει η Έμερλινγκ όπως μεταφράζει το echedoros.blog. Χαιρετίζει το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας Κρίστοφερ Christoph Βίντερκερ έχει ήδη παρουσιάσει σχέδια για αυτά τα θέματα, γράφει η ιστοσελίδα wien.orf.at
*Φωτογραφία αρχείου
newsbreak 16.04.2025