Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ουκρανία: Συνέντευξη του Σεβ. Αρσενίου σε βρετανικά μέσα σχετικά με τις διώξεις της UOC

Ο ηγούμενος της Λαύρας Sviatogorsk είπε ότι το UOC δεν κηρύττει καμία ιδεολογία, αλλά κηρύττει το ευαγγέλιο  του Θεού για συγχώρεση από την αμαρτία.

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος , ο ηγούμενος της Λαύρας της Κοιμήσεως Sviatogorsk , ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι παρείχε πληροφορίες στη Ρωσία για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε ότι η σύλληψή του είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας δίωξης κατά της UOC από την κυβέρνηση του Ζελένσκι. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα The Independent , ο μητροπολίτης κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να σταματήσει την καταστολή του UOC.

Τόνισε, “Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υφίσταται μια μεγάλη δοκιμασία. Οι ναοί και τα ιερά μας έχουν καταστραφεί και οι ιερείς και οι ενορίτες μας σκοτώνονται στον πόλεμο. Εν τω μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να απαγορεύσει την εκκλησία. Οι ιερείς αδικούνται, συλλαμβάνονται και οι τόποι λατρείας μας, καταλαμβάνονται και μας δίνονται στους σχισματικούς».

Ο ηγούμενος της Λαύρας Sviatogorsk απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι η UOC φέρεται να εργάζεται για τη ρωσική κυβέρνηση. “Οι αρχές στην Ουκρανία κατηγορούν άδικα την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ότι είναι φερέφωνο της ρωσικής προπαγάνδας. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι μια χριστιανική ομολογία χιλίων ετών. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της είναι παγκοσμίως γνωστά. Δεν κηρύττουμε καμία ιδεολογία Κηρύττουμε τα καλά νέα της υπόσχεσης του Θεού για συγχώρεση από την αμαρτία», είπε ο μητροπολίτης.

Η Λαύρα Sviatogorsk , της οποίας ηγείται ο Μητροπολίτης Αρσένιος από το 1995, έχει υποφέρει από στρατιωτικές ενέργειες. Μίλησε για το πώς το μοναστήρι συνεχίζει να υποστηρίζει τους κατοίκους της περιοχής παρά την καταστροφή: “Εμείς της Λαύρας Sviatogorsk  έχουμε υποφέρει μαζί με τους Ουκρανούς συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι ντόπιοι ενορίτες μας πολεμούν στην πρώτη γραμμή και το ιστορικό μοναστήρι μας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς … Παρ’ όλα τα καλά που έχει κάνει το μοναστήρι μας, οι αρχές επιδιώκουν να αναιρέσουν τη σκληρή δουλειά μας. Η κυβέρνηση έχει οργανώσει μια εκστρατεία για να μας αφαιρέσει το μοναστήρι.

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος μοιράστηκε επίσης λεπτομέρειες για την επίπονη περίοδο κράτησής του: “Κατά παράβαση του νόμου και της ποινικής διαδικασίας της Ουκρανίας, κρατούμαι στη φυλακή επί σχεδόν έξι μήνες. Οι ακροάσεις μου στο δικαστήριο δεν προσφέρουν καμία ελπίδα ανάπαυλας.”

Ο επίσκοπος του Sviatogorsk  περιέγραψε επίσης πώς μεταφέρθηκε σε ένα δικαστήριο στο Σλόβιανσκ κάτω από σκληρές συνθήκες: «Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναγκάστηκα να ταξιδέψω οκτώ ώρες από εκεί που κρατούμαι στο Ντνίπρο για να φτάσω στο Σλόβιανσκ, την τοποθεσία του δικαστηρίου, μια πόλη κοντά στην πρώτη γραμμή. Το όχημα δεν είχε κλιματισμό και ασφυκτιούσα από τη ζέστη του καλοκαιριού», αναφέροντας ότι του έβαζαν χειροπέδες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και του αρνήθηκαν νερό και φαγητό. “Μόλις τελείωσαν οι ακροάσεις, αναγκάστηκα να ταξιδέψω πίσω στο Ντνίπρο υπό τις ίδιες συνθήκες”, είπε ο Σεβασμιώτατος.

Και πρόσθεσε: «Είμαι 56 ετών και η υγεία μου αρχίζει να κλονίζεται. Αν και δεν ξέρω πότε θα απελευθερωθώ, εμπιστεύομαι τον Θεό και θα συνεχίσω να λέω μόνο την αλήθεια».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο μητροπολίτης εξέφρασε την ελπίδα για το τέλος των διώξεων κατά του UOC: “Προσεύχομαι να τελειώσει αυτή η δοκιμασία, να επιστρέψω στο Sviatogorsk , να ανοικοδομηθεί η μονή μας και για την ειρήνη στην Ουκρανία. Προσεύχομαι επίσης να σταματήσει η δίωξη κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, εμείς οι Ουκρανοί πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Όπως αναφέρθηκε από το UOJ, η ακρόαση για την υπόθεση του Μητροπολίτη Arseniy αναβλήθηκε για τις 22 Οκτωβρίου .

spzh.live

https://orthodoxostypos.gr