Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

«Μας πιέζουν οι Αμερικάνοι, πρέπει όλοι οι Έλληνες να βγάλουμε ταυτότητα» (Οπτικοακουστικό υλικό)

«Μας πιέζουν οι Αμερικάνοι να πάμε όλοι οι Έλληνες να βγάλουμε ταυτότητα!», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στην τηλεόραση του SKAI ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στα χέρια των Αμερικανών τα βιομετρικά δεδομένα Κυπρίων: Το τίμημα για κατάργηση βίζας – Αποφασίζει η κυπριακή Βουλή

Στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα κριθεί κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να αλώσουν την «βιομετρική βάση δεδομένων του Αυτοματοποιημένου Συστήματος Αναγνώρισης Δακτυλικών Αποτυπωμάτων της Αστυνομίας Κύπρου» προκειμένου να εντοπίσουν άτομα τα οποία ερευνώνται για σοβαρά εγκλήματα και συνιστούν σοβαρή απειλή για τους Αμερικανούς.

Ήδη ετοιμάστηκε σχετική έκθεση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και το σχετικό άρθρο (το οποίο θεωρείται ότι εμπλουτίζει τη συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες) προωθείται στην ολομέλεια.

Θεωρητικά, όταν για ένα άτομο δεν διατυπωθούν κατηγορίες, τα βιομετρικά στοιχεία διαγράφονται.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Πληροφορικής της Αστυνομίας Κύπρου είχε διαβεβαιώσει την Επιτροπή Εξωτερικών, ότι οι αμερικανικές αρχές δεν θα έχουν πρόσβαση στα συστήματα της Αστυνομίας Κύπρου, τα οποία βρίσκονται σε ιδιωτικό δίκτυο. Θα γίνουν, είπε, υπηρεσίες διαδικτύου στις οποίες μέσω μιας ασφαλούς επικοινωνίας θα αποστέλλεται εξατομικευμένο αίτημα αναζήτησης από τις ΗΠΑ και θα ακολουθείται η ενδεδειγμένη μέθοδος επιβεβαίωσης θετικής/επιτυχούς ή αρνητικής/μη επιτυχούς αντιστοίχισης.

Η παροχή πρόσβασης στις αρχές των ΗΠΑ να ελέγχουν όποιον υποψιαστούν, αποτελεί μέρος του τιμήματος για την κατάργηση της έκδοσης βίζας από τους Κύπριους που επιθυμούν να επισκεφθούν την υπό αναφορά χώρα. Όπως λέχθηκε σχετικά κατά τη συνεδρία στη Βουλή, το σχετικό άρθρο «αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων (Visa Waiver Programme) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».

Στην έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών αναφέρεται, πως το κείμενο της εφαρμοστικής συμφωνίας εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3 Ιουλίου 2024. Η συμφωνία υπεγράφη από τα δύο μέρη στη Λευκωσία, στις 17 Ιουλίου 2024.

Η συνομολόγηση της εφαρμοστικής συμφωνίας προβλέπεται από το άρθρο 7(2) της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την Ενίσχυση της Συνεργασίας για την Πρόληψη και Καταπολέμηση του Σοβαρού Εγκλήματος (Συμφωνία PCSC), η οποία υπεγράφη στη Λευκωσία την 1η Δεκεμβρίου 2015.

Το εν λόγω άρθρο προβλέπει τον καθορισμό τεχνικών και διαδικαστικών λεπτομερειών σχετικά με τις αναζητήσεις που διεξάγονται δυνάμει των άρθρων 4 και 5 της Συμφωνίας PCSC. Ειδικότερα, σκοπός της παρούσας εφαρμοστικής συμφωνίας, η οποία αποτελεί μια εκ των προϋποθέσεων για την ένταξη της Κύπρου στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων (Visa Waiver Programme) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) είναι να επιτρέπεται στα μέρη να χρησιμοποιούν τις εξουσίες αναζήτησης δεδομένων που προβλέπονται στη Συμφωνία PCSC για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα άτομα που περιλαμβάνονται στις βάσεις δεδομένων που αναφέρονται στο άρθρο 3(5) της παρούσας εφαρμοστικής συμφωνίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα εν λόγω άτομα έχουν διαπράξει ή διαπράττουν, είναι ύποπτα ή ερευνώνται για σοβαρά εγκλήματα ή αν έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα, και τα οποία λόγω αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας συνιστούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια όσον αφορά την είσοδό τους στο έδαφος ενός εκ των μερών ή την αίτησή τους για θεώρηση ή άλλη παροχή που σχετίζεται με τη μετανάστευση.

Για τους σκοπούς των αυτοματοποιημένων αναζητήσεων, στο πλαίσιο του άρθρου 3(5) της παρούσας εφαρμοστικής συμφωνίας, τα δεδομένα στα αντίστοιχα αυτοματοποιημένα συστήματα ταυτοποίησης δακτυλικών αποτυπωμάτων των μερών, τα οποία προορίζονται να είναι διαθέσιμα, είναι τα ακόλουθα:

α.     Για το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ όλα τα εφαρμοστέα και κατάλληλα αρχεία που τηρούνται ή είναι διαθέσιμα στο Αυτοματοποιημένο Σύστημα Βιομετρικής Ταυτοποίησης του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ή στον διάδοχό του, όπου επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και πολιτική των ΗΠΑ.

β. Για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας όλα τα εφαρμοστέα και κατάλληλα δεδομένα που τηρούνται ή είναι διαθέσιμα στη βιομετρική βάση δεδομένων του Αυτοματοποιημένου Συστήματος Αναγνώρισης Δακτυλικών Αποτυπωμάτων της Αστυνομίας Κύπρου ή στον διάδοχό της, όπου αυτό επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και πολιτική της Δημοκρατίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είχε αναφέρει ενώπιον της Βουλής, ότι με την υπό κύρωση εφαρμοστική συμφωνία τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να αξιοποιούν τις εξουσίες αναζήτησης δεδομένων που προβλέπονται στην αρχική συμφωνία για την πρόληψη, ανίχνευση και διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο της ασφάλειας των συνόρων και της μετανάστευσης, περικειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο πρόσωπα τα οποία είναι καταχωρισμένα στις προβλεπόμενες στην εν λόγω εφαρμοστική συμφωνία βάσεις δεδομένων των δυο χωρών ως ύποπτα για διάπραξη ή διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων συνιστούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, όσον αφορά την είσοδο στο έδαφος της χώρας υποδοχής ή την αίτησή τους για θεώρηση ή άλλη παροχή που σχετίζεται με μετανάστευση.  Όπως ανέφερε ο ίδιος, τα μέρη συμφωνούν ότι θα ανταλλάσσουν και θα χρησιμοποιούν πληροφορίες, μόνο όταν είναι σχετικές με την ανίχνευση, την πρόληψη, τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων που συνιστούν αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης πέραν του ενός έτους ή με μεγαλύτερη ποινή, περιλαμβανομένων της χρήσης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, εγγράφων ταυτοποίησης και άλλων σοβαρών αδικημάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση, όπως η λαθραία διακίνηση, η εμπορία προσώπων και η παράνομη επανείσοδος.

philenews.com

https://orthodoxostypos.gr