Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Λίβανος: 1.000 αεροπορικές επιδρομές καθημερινά επί 24ωρης βάσης σε μια περιοχή 10.000 km²

Φωτογραφία: twitter

”Πρέπει να σκεφτείτε ότι γίνονται 1.000 αεροπορικές επιδρομές καθημερινά σε μια περιοχή μικρότερη από ένα γαλλικό νομό: 10.000 km² (σσ τόση είναι η έκταση του Λιβάνου). Φανταστείτε το αυτό», υπογραμμίζει στη France Inter ο Ghassan Salamé, ομότιμος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Sciences Po Paris και πρώην υπουργός Πολιτισμού του Λιβάνου αναφορικά με τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο Λίβανο!

«Φανταστείτε επίσης ότι αυτό συμβαίνει 24 ώρες την ημέρα, αυτό που είχαμε ήδη δει στη Γάζα.

Δηλαδή λέμε ότι μια περιοχή είναι ασφαλής, άρα ο κόσμος μετακινείται εκεί και χτυπιέται. Φανταστείτε ότι οι πόρτες εξόδου είναι κλειστές γιατί υπάρχουν πολλές δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι που κατέφυγαν στη Συρία και χτύπησαν το σημείο διέλευσης», συνεχίζει ο πρώην διπλωμάτης που κάνει λόγο για μια «τεράστια μηχανή θανάτου που μετακόμισε από τη Γάζα στον Λίβανο.»

Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στον Λίβανο. Ανάμεσα στα θύματα, πολλοί άμαχοι. Για τον Γκασάν Σαλαμέ, “ο πόλεμος έχει ως κύριο στόχο τη Χεζμπολάχ. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά η Χεζμπολάχ δεν υπάρχει μόνη της”, συνεχίζει ο πρώην υπουργός του Λιβάνου. “Δεν υπάρχει διεύθυνση στην οποία να μπορείς να γράψεις με ταχυδρομικό κώδικα. Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε χωριά, σε πόλεις, στα προάστια. Και τα θύματα αμάχων χτυπιούνται αναπόφευκτα“, λέει με λύπη.

Ο Γκασάν Σαλαμέ πιστεύει σε αυτό το πλαίσιο ότι «η Χεζμπολάχ είναι αποδυναμωμένη στρατιωτικά» και «πολιτικά». Για τον ίδιο, «μερικοί από τους πιο προφανείς υπολογισμούς της αποδείχθηκαν ίσως εύθραυστοι επειδή είδαμε ότι οι Ισραηλινοί μπόρεσαν να διεισδύσουν στον στρατιωτικό της εξοπλισμό». Η Χεζμπολάχ έδειξε ότι είναι «ευάλωτη» για τον πρώην διπλωμάτη, «πολύ περισσότερο από ό,τι είπε, γιατί έχασε και τον ηγέτη της, ο οποίος ήταν αληθινό σύμβολο από το 1992».

Επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, ο Γκασάν Σαλαμέ συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών για μια εκεχειρία 21 ημερών στον Λίβανο, οι οποίες ήταν ανεπιτυχείς. Για τον ίδιο, “βρισκόμαστε σε έναν περιφερειακό πόλεμο γιατί υπάρχουν ήδη άλλοι άνθρωποι εκτός από τους Παλαιστίνιους που εμπλέκονται, οι οποίοι είναι οι Λιβανέζοι. Και κατά κάποιο τρόπο, υπάρχουν τα χτυπήματα κατά της Συρίας, υπάρχουν τα χτυπήματα τώρα κατά του Ιράκ”. Ο Γκασάν Σαλαμέ κρίνει ότι είναι επίσης πιθανά χτυπήματα «κατά του Ιράν ως αντίποινα για όσα έκαναν οι Ιρανοί με τους 181 πυραύλους τους στο Ισραήλ». Για τον ομότιμο καθηγητή του Science Po Paris, «τα προλεγόμενα ενός εκτεταμένου πολέμου» είναι ήδη ορατά.

Νορβηγός γιατρός Dr. Mads Gilbert: είμαι στη Nabatieh στο Ν Λίβανο 1,5 χλμ από ποταμό Litany. Το Ισραήλ βομβαρδίζει, σκοτώνει.. Ήμουν στη Βηρυτό και το 1982. Συμβαίνει πάλι γιατί κανείς δεν σταμάτησε το Ισραήλ. 75 χρόνια απόλυτης ατιμωρησίας

O γνωστός για το ανθρωπιστικό του έργο στη Νορβηγός γιατρός Dr. Mads Gilbert είναι στο Λίβανο σε νοσοκομείο και δίνει τη δική του μάχη για να σώσει ζωές! Παράλληλα σφυροκοπάει τη διαχρονική επιθετικότητα του Ισραήλ και την αμνηστία ασυλία ατιμωρησία που του παρέχει η διεθνής κοινότητα:

”Είμαι στη Nabatieh στο Ν Λίβανο 1,5 χλμ από τον ποταμό Litany.To Iσραήλ σφυροκοπάει το Ν Λίβανο σκοτώνοντας ανατινάζοντας σπίτια πολιτών. Και είμαι σε ένα μικρό τοπικό λιβανέζικο νοσοκομείο όπου ο κόσμος οργανώθηκε καλά και περιμένει να περιθάλψει τους τραυματίες. Ίδια ιστορία, ίδια ατελείωτη ατιμωρησία: το Ισραήλ βομβαρδίζει το Ισραήλ σκοτώνει, το Ισραήλ καταστρέφει τις ζωές του κοσμάκι, επιτίθεται ξανά ερημοποιεί και σκοτώνει στον Λίβανο – 42 χρόνια μετά την εισβολή το 1982, με την πολιορκία και παράλογους βομβαρδισμούς της Βηρυτού – και τις φρικτές σφαγές στη Sabra και την Chatilla. Τελευταία φορά ήμουν εδώ στη Βηρυτό το 1982. Ήμουν εδώ.

dimpenews.com

https://orthodoxostypos.gr