Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Παναγία Σουμελά: Προσβολή για τον ποντιακό ελληνισμό ταξιδιωτικό άρθρο στο CNN, πληρωμένο από την Τουρκία

Κόλαφος η επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ & Καναδά στο αμερικανικό δίκτυο

Οργή αλλά και αλγεινή εντύπωση για τα παραποιημένα ιστορικά στοιχεία, την έλλειψη δημοσιογραφικής έρευνας και τεκμηρίωσης έχει προκαλέσει στον ποντιακό ελληνισμό ταξιδιωτικό άρθρο για την Παναγία Σουμελά, του Joe Yogerst, που δημοσιεύτηκε στο CNN Travel, ανήμερα της 14ης Σεπτεμβρίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Οθωμανούς Τούρκους, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το ταξιδιωτικό άρθρο, όπως καταγγέλει η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ & Καναδά είναι γεμάτο από ιστορικές ανακρίβειες και μισές αλήθειες που οδηγούν τον αναγνώστη στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά έχει τουρκικές ρίζες ή ότι θεωρούνταν αγιασμένο από Τούρκους αξιωματούχους.

(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)

«Οι Έλληνες, που είχαν θετική επιρροή σε όλους τους πολιτισμούς της Μικράς Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Πόντου, κατοικούσαν στην περιοχή από το 700 π.Χ. ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία ιδρύθηκε το 1299 μ.Χ., δηλαδή 2.000 χρόνια αργότερα.

(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ιδρύθηκε από Αθηναίους Ορθόδοξους μοναχούς την εποχή του Έλληνα αυτοκράτορα Θεοδόσιου Ι, όχι τους Οθωμανούς.

(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)

»Ήταν η δυναστεία των Κομνηνών που προστάτευε και εμπλούτιζε την ιερή γη, όχι οι Οθωμανοί .

(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)

Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας στεγαζόταν στην Παναγία Σουμελά, το 1682, τη χρονιά που ιδρύθηκε από και για τις ελληνικές κοινότητες, ότι τους Οθωμανούς», σημειώνει σε επιστολή της προς το CNN η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ & Καναδά.

(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)

Στην ίδια επιστολή δίνονται απαντήσεις για πολλές ανακρίβειες που υπάρχουν στο εν λόγω ρεπορτάζ όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ ο αναγνώστης μαθαίνει ότι μόνοι τους έφυγαν οι Έλληνες από τον Πόντο, μόνοι τους ακολούθησαν τις λευκές πορείες και μόνοι τους έγιναν Κρυπτοχριστιανοί!

(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)

«Οι Οθωμανοί δεν επέτρεψαν στους Χριστιανούς να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, Αντίθετα ώθησαν χιλιάδες Έλληνες να γίνουν Κρυπτοχριστιανοί ώστε να αποφύγουν τις διώξεις. Οι Οθωμανοί εξαπέλυσαν επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης εναντίον όλων των μη Οθωμανών για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)

»Οι μοναχοί της Παναγίας Σουμελά και οι Έλληνες του Πόντου δεν επέλεξαν να μετακομίσουν από την πατρική τους γη, ούτε και φοβούνταν ότι θα τους ληστέψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Ελλάδα.

(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)

»Αντίθετα, οι Οθωμανοί τους εξαπάτησαν και τους οδήγησαν σε πορείες θανάτου και στρατόπεδα εργασίας, διαπράττοντας αγριότητες και δολοφονίες σε βάρος περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο Έλληνες».

Στο ταξιδιωτικό άρθρο, αναφέρεται πως στις 15 Αύγουστου 2010 η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε να γίνει στην ιερά μονή η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το 1923, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και έκτοτε το ίδιο γίνεται κάθε χρόνο.

«Αυτή η τελετή δεν επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη μέρα καθώς η παρούσα κυβέρνηση την απαγόρευσε το 2016, 2017, 2018, 2019, 2023 και φέτος. Η Παναγία Σουμελά ξανάνοιξε το 2020, μόλις λίγες μέρες μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί. Επιπροσθέτως, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που λειτουργούσε υπό το Πατριαρχείο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το 1844, έκλεισε το 1971 παρά την κατακραυγή διεθνών οργανισμών όπως η UNESCO και άλλων διεθνων ιδρυμάτων που ασχολούνται με την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών», υπογραμμίζεται.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ & Καναδά επισημαίνει ότι ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν μουσουλμανικά τεμένη που λειτουργούν κανονικά, «στη σύγχρονη Τουρκία όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες είτε έχουν κλείσει, είτε έχουν καταστραφεί, έχουν μετατραπεί σε τζαμιά ή μουσεία που χρεώνουν όλους τους μη Τούρκους πολίτες με εισιτήριο εισόδου 10πλάσιου κόστους από το κανονικό. Όλοι οι σταυροί έχουν καλυφθεί ή απομακρυνθεί ενώ οι αγιογραφίες έχουν καταστραφεί.

(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)

»Η Ιστορία δεν θα έπρεπε να υποβάλλεται σε εκούσια αλλίωση με διαστρέβλωση της αλήθειας, ειδικά μέσα σε ένα ταξιδιωτικό άρθρο. Τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την πρακτική της Τουρκίας να αρνείται τις θηριωδίες που έχει διαπράξει στο παρελθόν, μαζεύοντας παράλληλα εκατομμύρια ευρώ εκμεταλλευόμενη τον χριστιανικό πολιτισμό που συστηματικά κατέστρεψε».

Η επιστολή της Παμποντιακής κλείνει με τη φράση «CNN μπορείς καλύτερα. Απέσυρε αυτό το ασεβές άρθρο με τις μισές αλήθειες πάραυτα»! 

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι απόσπασμα του «ρεπορτάζ», που χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία κατά γραπτή δήλωση του συντάκτη του, αναδημοσιεύτηκε και από την ελληνική έκδοση του CNN, την ίδια μέρα, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, χωρίς τα επίμαχα σημεία που έχουν εξοργίσει τον Ποντιακό Ελληνισμό και με παραπομπή στο πρωτότυπο άρθρο του Joe Yogerst.

• Διαβάστε εδώ στα αγγλικά ολόκληρη την επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ & Καναδά.