Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Η Τουρκία «δουλεύει» Ευρώπη και Αμερική

Οι Τούρκοι τη μία λένε ότι είναι με την Ανατολή, την άλλη με τη Δύση. Ενώ συμμαχούν με τους Ρώσους, έχουν συνομιλίες με τους Αμερικανούς και ζητούν ανταλλάγματα για να «ξεφορτωθούν» ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως το πυραυλικό σύστημα S-400. Δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην ομάδα των χωρών με τις αναδυόμενες οικονομίες, BRICS, και ταυτόχρονα εκφράζουν την επιθυμία να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επανέλαβε τις δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με την ένταξη στην Ε.Ε., που «παραμένει στόχος της Αγκυρας». Κι αυτή η δήλωση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από δηλώσεις έκφρασης… αδιαφορίας ή ακόμη και απροθυμίας να ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε.

Η γειτονική χώρα, πέρα από το εγκληματικό παρελθόν της, έχει και ένα ανυπόληπτο, αναξιόπιστο παρόν. Ουδείς λογικός άνθρωπος, χώρα ή συμμαχία που διαθέτει και λογική και αίσθημα αυτοσεβασμού μπορεί να πάρει στα σοβαρά ό,τι εκπέμπεται από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Μόνο οι επιθετικές ενέργειες, η καταπίεση μειονοτήτων, εθνοτήτων και αντιφρονούντων και η βούληση για επέκταση σε βάρος άλλων χωρών αποτελούν σταθερές «αξίες» στην τουρκική πολιτική.

Τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους, αλλά υπάρχουν ορισμένοι που επιμένουν να προσποιούνται ότι τα αγνοούν – μεταξύ αυτών και η ελληνική κυβέρνηση, που μιλάει για δημιουργία «καλύτερου κλίματος» με την Τουρκία. Η χώρα, που μας έχει γενοκτονήσει, κατέχει περίπου το ήμισυ της επικράτειας της Κύπρου, μας απειλεί και αμφισβητεί τα σύνορά μας, επιθυμεί να εισέλθει στην Ε.Ε. με όλες τις αθλιότητες που έχει διαπράξει ατιμώρητες και με όλες τις διεκδικήσεις της ανοιχτές. Μάλιστα, στον Χακάν Φιντάν επετράπη η συμμετοχή στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της συνάντησης Gymnich.

Αν η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα στοιχειώδη, η Τουρκία θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί και να έχει αποβληθεί από κάθε όργανο της Ε.Ε., μέχρι να εφαρμόσει κατά γράμμα το Διεθνές Δίκαιο, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αναγνωρίσει τα ανατολικά σύνορα της Ενωσης, δηλαδή τα ελληνικά.

Ομως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πράττει τα στοιχειώδη κι άπαντες αναρωτιούνται για τα κίνητρά της.

dimokratia