Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Ο πιο τρομερός διάβολος, ο εκκινητής του ουράνιου πολέμου, ο πρώτος καταραμένος και πεταμένος από τον ουρανό, βρήκε ένα νέο όνομα: Αυτοεκτίμηση.

Ο πιο τρομερός διάβολος, ο εκκινητής του ουράνιου πολέμου, ο πρώτος καταραμένος και πεταμένος από τον ουρανό, βρήκε ένα νέο όνομα: Αυτοεκτίμηση.

 Όλοι ανατρέπονται στη διδασκαλία αυτού του μεγάλου διαβόλου: αν ο Χριστός μας διδάσκει να είμαστε ταπεινοί και πράοι, μας λέει να είμαστε σίγουροι και αναιδείς.  Ο Χριστός μας λέει να αγαπάμε τον πλησίον μας, μας λέει να αγαπάμε τον εαυτό μας και μόνο εμάς, βλέποντας στους γύρω μας εμπόδια για την εκπλήρωσή μας. 

 Δεν ακούει συμβουλές, αγνοεί τις ανάγκες των άλλων, καυχιέται και όταν χάνει, με μια λέξη, είναι το αντίθετο της αγάπης που περιγράφει ο απόστολος Παύλος: «Η αγάπη είναι μακροθυμία, η αγάπη είναι ευγενική. , η αγάπη δεν καυχιέται, δεν καυχιέται, η αγάπη δεν φέρεται ανάρμοστα, δεν αναζητά τα δικά της, δεν εξοργίζεται, δεν χαίρεται για την αδικία, αλλά χαίρεται για την αλήθεια πιστεύει τα πάντα, όλα τα υπομένει. 

 η αγάπη δεν αποτυγχάνει ποτέ" 
 (Α Κορινθίους, 13). 

 Όλα όσα θα ακούσετε από τους δασκάλους της «αυτοεκτίμησης» είναι ενάντια στην αγάπη.

  Η αγάπη δεν είναι η προσήλωση στον άνθρωπο, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο από το να σκληραίνει με το να ξεχύνεται, όπως μια πηγή που πολλαπλασιάζει τα νερά της όταν σκάβεται και χρησιμοποιείται πάντα, ενώ το αχρησιμοποίητο πηγάδι φράζει τις πηγές του και στεγνώνει. .

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να αυξήσουν την «αυτοεκτίμησή» τους γίνονται ανυπόμονοι, χάνουν τους παλιούς τους φίλους και βρίσκονται πάντα σε μια ορμή νέων ανθρώπων που χρειάζονται για να κολακεύσουν τον εγωισμό τους.  Depression and Breakup είναι το όνομά τους.

 Εμείς, όμως, δεκάδες αιώνες προσευχόμαστε με την προσευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου: «Κύριε και Κύριε της ζωής μου, μη μου δώσεις το πνεύμα της πικρίας, της φροντίδας για τους πολλούς και της αγάπης για κυριαρχία. πνεύμα αγνότητας, ταπεινής σκέψης, υπομονής και αγάπης, χάρισε το σε μένα, τον υπηρέτη Σου. 

 Λοιπόν, Κύριε Βασιλέα, δώσε μου να δω τις αμαρτίες μου και να μην κατακρίνω τον αδελφό μου, γιατί ευλογημένος είσαι στους αιώνας των αιώνων.  Αμήν".

 Επομένως, κάθε φορά που νιώθουμε ότι η αυτοεκτίμησή μας ανεβαίνει, ας την ταπεινώνουμε θυμόμαστε τις αμαρτίες μας και όποτε νιώθουμε ότι κάποιος φταίει για τις αποτυχίες μας, ας θυμόμαστε ότι δεν είμαστε καλύτεροι από αυτόν και ότι οι άλλοι και μεγαλύτερο από αυτόν, έκανα.


  μακριά από το πνεύμα της αυτοαγάπης 

 Ιερομόναχος δρ και συγγραφέας

 Savatie Bastovoi