Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Βουλγαρία: Διεθνές Συνέδριο για την υπεράσπιση της διωκόμενης Εκκλησίας της Ουκρανίας – B’

Διεθνές Συνέδριο για την υπεράσπιση της διωκόμενης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Βουλγαρία

Dragana Trifković, Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Γεωστρατηγικών Μελετών στο Βελιγράδι (Σερβία), Rumyana Chenalova, νομικός (Βουλγαρία), Vasilianna Merheb, θεολόγος (Βουλγαρία), Diogenis Valavanidis, διευθυντής του Κέντρου Προστασίας της Χριστιανικής Ταυτότητας στο Βελιγράδι (Σερβία), Valentin Kardamski, δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής (Βουλγαρία)
Βουλγαρία: Διεθνές Συνέδριο για την υπεράσπιση της διωκόμενης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Εκπρόσωποι πολλών Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών και ειδικοί από διάφορες χώρες συγκεντρώθηκαν στη Σόφια τη Δευτέρα 26 Αυγούστου για μια διάσκεψη με θέμα την υπεράσπιση της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενη δίωξη από το ίδιο το κράτος.

Το Ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε και ο Πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε νέο νόμο που αποσκοπεί στην απαγόρευση της κανονικής UOC την περασμένη εβδομάδα.

Στο συνέδριο «Αποκλεισμός Επιθέσεως κατά της Εκκλησίας – Υπεράσπιση της Ορθοδοξίας», συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζαπορόζυε Λουκάς της UOC, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, π. Ο Μιχαήλ Κοβάτσεφ της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Dragana Trifković, Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Γεωστρατηγικών Μελετών στο Βελιγράδι (Σερβία), Rumyana Chenalova, νομικός (Βουλγαρία), Vasilianna Merheb, θεολόγος (Βουλγαρία), Diogenis Valavanidis, διευθυντής του Κέντρου Προστασίας της Χριστιανικής Ταυτότητας στο Βελιγράδι (Σερβία), Valentin Kardamski, δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής (Βουλγαρία) , αναφέρει η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων .

Τα θέματα περιελάμβαναν τις θρησκευτικές διακρίσεις και διώξεις, την πίεση στο UOC, την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Ο Σεβασμιώτατος Θεοδόσιος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στο φόρουμ για τις προσπάθειές τους «να κηρύξουν δυνατά τον τερματισμό της δίωξης στην οποία υφίσταται η αδελφή μας Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία».

«Αυτή είναι η σωστή ορθόδοξη χριστιανική θέση και δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις και τις πρωτοφανείς καταχρήσεις που διαπράχθηκαν κατά της μοναδικής νόμιμης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, της οποίας ηγείται ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος», είπε .

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ενέκριναν ψήφισμα που παραδόθηκε στην Ουκρανική Πρεσβεία, ζητώντας:

  • Κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τη UOC

  • Τέλος στην κατάσχεση των εκκλησιών του UOC από σχισματικούς, εθνικιστές και τοπικές αρχές και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όσους εμπλέκονται σε τέτοιες κατασχέσεις

  • Καταδίκη και τερματισμός της εκστρατείας απαξίωσης των μελών της UOC που διεξάγεται από κορυφαία μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας

  • Η απελευθέρωση των συλληφθέντων κληρικών

  • Η παύση των συλλήψεων κληρικών για χρήση στις ανταλλαγές κρατουμένων με τη Ρωσία

  • Η άρση των κυρώσεων κατά των ιεραρχών της UOC

  • Η παύση των βομβαρδισμών των ορθόδοξων ναών

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την καταστροφή εικόνων Ρώσων αγίων και εκκλησιαστικών σκευών που σχετίζονται με τη Ρωσική Εκκλησία.

Η διάσκεψη κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να σταματήσουν την πολιτική και διοικητική υποστήριξη στη σχισματική «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», η οποία στοχεύει στην καταστροφή της UOC. , οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι αυτές οι προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ορθόδοξης κοινότητας στην Ουκρανία.

orthochristian.com

https://orthodoxostypos.gr