Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Πόλεμος κατά της Γλώσσας και της Πραγματικότητας – 5 ανησυχητικές τάσεις που υπονομεύουν την Αλήθεια και την Κανονικότητα

Μετάφραση/Επιμέλεια: Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία – Ε.Ο.Ν.

Του Theodore Dalrymple

Υπάρχουν πολλές ευρύτερες πολιτιστικές τάσεις σχετικά με την διαταραχή του “τρανσεξουαλισμού” ή όποιο άλλο όνομα θέλει να δώσει κανείς. (“Τα λόγια είναι μετρητές των σοφών ανδρών”, έχει πει ο Χομπς, “αυτό κάνουν: αλλά είναι τα λεφτά των ανοήτων”. Είναι δίκαιο να προσθέσουμε ότι με τον πληθωρισμό το χρήμα θα είναι το χρήμα των ηλιθίων.)

1) Μην δέχεστε κανέναν περιορισμό, Ικανοποιήστε όλες σας τις επιθυμίες, Αποδοχή Θανάτου

Η πρώτη πολιτιστική τάση είναι η απροθυμία για αποδοχή κάθε περιορισμού στην ικανοποίηση των επιθυμιών υπό περιστάσεις πέρα από κάθε έλεγχο, δηλαδή έναν υπερβολικό ή οξυμένο Προμηθεανισμό: μπορείς να είσαι ό,τι θέλεις, χωρίς όρια, και επομένως δεν χρειάζεται να αποδεχτείς τίποτα με το οποίο γεννήθηκες ως δεδομένο. Σε μια τέτοια κουλτούρα, ο ίδιος ο θάνατος είναι μη αποδεκτός, μια προσβολή στην παντοδυναμία των επιθυμιών μας. Δεν είναι κάποιο είδος θανάτου που απορρίπτουμε ή πολεμάμε, συχνά με επιτυχία, αλλά ο ίδιος ο θάνατος.

2) Μαγική Σκέψη

Η δεύτερη τάση είναι η μαγική σκέψη, παρά τον υποτιθέμενο ορθολογισμό της εποχής μας και την ήττα της δεισιδαιμονίας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα μέσω απλών λεκτικών ξορκίων. Εάν αλλάξουμε τις λέξεις, τότε η ίδια η πραγματικότητα θα αλλάξει. Κάποιο μέρος αυτής της πεποίθησης μπορεί να βρεθεί στη φιλοσοφία του Βιντγκενστάιν, αν και μάλλον ήταν περισσότερο εναρμονισμένος με τη μελλοντική τάση παρά με τον δημιουργό της. Έτσι, εάν συνεχίσουμε να λέμε συνέχεια ότι οι γυναίκες που παίρνουν ανδρικές ορμόνες είναι άνδρες και θέσουμε εκτός νόμου την αντίθετη άποψη, τότε αυτές οι γυναίκες θα γίνουν άνδρες.

3) Λατρεία της Δύναμης

Η τρίτη τάση είναι η λατρεία της δύναμης. Ο σκοπός της στοχευμένης αλλαγής της γλώσσας δεν είναι η βελτίωση της κατάστασης του κόσμου, ή ακόμη και τη νοητικής κατάστασης οποιουδήποτε άλλου, αλλά η εδραίωση της εξουσίας για χάρη της ίδιας της εξουσίας. Ένα κραυγαλέο παράδειγμα αυτού ήταν η γλωσσική μεταρρύθμιση του Ατατούρκ στην Τουρκία: Σε λίγα χρόνια ένας ολόκληρος λαός αποκόπηκε από όλο το παρελθόν και την ιστορία του και επομένως δεν είχε άλλη επιλογή από το να προσκολληθεί στη νέα νομιμότητα, την οποία ακόμη και ο Ερντογάν δεν κατάφερε να αλλάξει από πολλές απόψεις πέρα από λίγη χορογραφία και ενδυμασία τύπου Busby Berkeley.

4) Το “Transgender” περιθώριο στο επίκεντρο

Η τέταρτη τάση είναι ο συγκεντρωτισμός του περιθωρίου. Δηλαδή ένα περιθωριακό φαινόμενο όπως ο τρανσεξουαλισμός έρχεται να επηρεάσει το κέντρο της διανοητικής προσοχής. Για να χρησιμοποιήσουμε μια διαφορετική μεταφορά, η ουρά κουνάει τον σκύλο.

5) Έλλειψη αποφασιστικότητας των διανοουμένων

Η πέμπτη τάση είναι η αυξανόμενη αιχμαλωσία ή δειλία ενός μεγάλου μέρους της διανόησης, η οποία σε αυτή την περίπτωση αποδείχτηκε εκπληκτικά εύκολη να εκφοβιστεί, μια αγέλη διανοουμένων Neville Chamberlains (αλλά ο Chamberlain είχε περισσότερες δικαιολογίες, γιατί είχε ζήσει τη φρίκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο δεν ήθελε να επαναλάβει). Πράγματι, η κατανάλωση του παραλογισμού είναι ευκολότερη για τους διανοούμενους από άλλους, γιατί ο εξορθολογισμός είναι το μέγεθός τους. Δεν έχει νόημα να είσαι διανοούμενος αν σκέφτεσαι μόνο αυτό που σκέφτονται όλοι οι άλλοι.

Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι, Τι θα γίνει μετά;—γιατί θα υπάρξει ένα επόμενο, γιατί η παραβατική μεταρρύθμιση είναι αυτή που δίνει νόημα στη ζωή απουσία οποιουδήποτε άλλου νοήματος. Οι σκέψεις μου αφορούν την αιμομιξία, κατά της οποίας δεν υπάρχει λογική επιχειρηματολογία αυτή την στιγμή, δεδομένης της διαθεσιμότητας του ελέγχου των γεννήσεων και των αμβλώσεων και της ηθικής εξουσίας της αμοιβαίας συναίνεσης.

ΠΗΓΗ

https://www.eoneolaia.com/war-on-language-and-reality/