Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Ο Άγιος Νεκτάριος προς τους Ιουδαίους

 

Ψυχοφελή

Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καπνίσης (†)

  Απευθυνόμενος ο Άγιος Νεκτάριος προς τους Ιουδαίους, που μέχρι των ημερών μας παραμένουν στην απιστία, τους υπενθυμίζει το ακόλουθο χωρίο: «Μη φοβού, παις μου Ια­κώβ… ότι ποιήσω συντέλειαν εν παντί έθνει, εις ους έδωκά σε εκεί, σε δε ου μη ποιήσω εκλιπείν» (Ιερ. 26,28). Και σημειώνει με τρυφερή χριστιανι­κή αγάπη τα ακόλουθα, σε ελεύθερη απόδοση:

 

    Εάν, ύστερα από τόσες εχθρικές καταδιώ­ξεις, συνεχίζεις να υπάρχεις, αυτό οφείλεται στο Θεό, ο οποίος περιμένει την επιστροφή σου. Παρακαλέστε τον Θεό να σας ανοίξει τα μάτια για να ιδείτε και να σωθείτε και να επιστρέψετε στην κληρονομιά σας και να βασιλεύσετε στα βασίλειά σας αιώνια.

Η γη της επαγγελίας πενθεί σήμερα· ζητάει τα νόμιμα αφεντικά της· θα βγάλει βλαστάρια και θα φουντώσουν με φύλλα και με άνθη, σαν τη νύφη που δέχεται το γαμπρό της. Ο Θεός θα σας ευλογήσει απ’ την αρχή στην επιστροφή σας και θα θεραπεύσει τις πληγές της, όσες της άνοιξαν οι κατάρες που τη βρήκαν.

Μη πλανιέστε· συμπληρώθηκε το μυστήριο της θείας οικονομίας, του οποίου έχετε γίνει υπηρέτες. Έχει έλθει ο Μεσσίας που περιμένετε· θα σας υπενθυμίσει και θα σας διδάξει τα πάντα. Σηκώθηκε ο προφήτης που έμελλε να αναστήσει ο Θεός ανάμεσα από τους αδελφούς του, αυτόν που όφειλε να πιστέψει κάθε ψυχή για να σωθεί. Όλα μαρτυρούν για τον ερχομό του Μεσσία. Μη γίνεσθε θεομάχοι. Εμπρός, ελάτε και θα δοξασθείτε· θα ξαναβρείτε τη δόξα των πατέρων σας. Η σωτηρία και η ευτυχία σας βρίσκεται στην επιστροφή σας, στην πίστη σας στο Μεσσία που περιμένουμε, που ήλθε και μας έσωσε. Εύχομαι ο Θεός να σας φωτίσει».

 

    Πολύ ωραία ο Άγιος Νεκτάριος σημειώνει τα πιο πάνω, τα οποία έρχονται σε πλήρη αρμονία με τα λόγια του Αγίου Συμεώνος: «Νυν απολύεις τον δούλον σου, δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη, ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ο ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ». (Λουκ. Β’, 29-32).

 

 ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ: Ι.Ν.ΑΓΙΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΙΣΤΙΑΙΑΣ