Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Ο από Θηβών Ιερώνυμος και το “Ευαγγέλιο του Ιούδα”

Από έναν επώνυμο αναγνώστη της σελίδας μας πήρα μια επιστολή στην οποία παρουσιάζει ένα θέμα από το μακρινό παρελθόν από την εποχή που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  ήταν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Στο θέμα στο οποίο αναφέρεται ο επιστολογράφος μας αποκρυπτογραφεί με τον πιο ανάγλυφο  τρόπο τον χαρακτήρα του Αρχιεπισκόπου αλλά και το πως συμπεριφερόταν από τότε που ήταν ένας απλός Μητροπολίτης και όχι ο Αρχιεπίσκοπος. Δημοσιεύω την επιστολή  τόσο για την αλήθεια που περιγράφει αλλά και διότι δεν είμαι μόνον εγώ που γράφω ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν μας εκπλήσσει με τον τρόπο που  πολιτεύεται. Ο ίδιος ήταν πάντα. Εμείς οι παλιοί τι ξέρουμε. Και συνεπίσκοποί του το ξέρουν αλλά τι να πουν… Προσαρμόζονται στη σιωπή και στην απραγία. Ο ιστορικός του μέλλοντος έχει υποχρέωση να φωτίσει όλη αυτή την περίοδο και να γράψει πολλά.
Σ. Μ.Τ.
Ιδού η επιστολή

Αγαπητέ κύριε Τζούμα, 
 
αναφορικά με τη σιωπή του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου σχετικά με τον “γάμο” των ομόφυλων, επιτρέψτε μου να καταθέσω, ως προσωπική μαρτυρία, κάτι που συνέβη κάπου 20 χρόνια πριν, αν θυμάμαι καλά.
 
Ήταν το έτος 2004, νομίζω (αν κάνω λάθος, διορθώστε με), όταν είχε προκληθεί τεχνηέντως “σάλος” (στα ΜΜΕ, εννοείται) με το “Ευαγγέλιο του Ιούδα”. Πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο γνωστικό κείμενο του 2ου ή 3ου αιώνα, γνωστό από παλαιά στην επιστήμη, αλλά που τότε θυμήθηκε το National Geographic να εκδώσει στην Ελλάδα και να διανείμει στα περίπτερα, παραμονές Μεγαλοβδομάδας… 
 
Η ιεραρχία της Εκκλησίας είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση, ενδέχεται και ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να είχε μιλήσει προσωπικά (νομίζω ότι το είχε κάνει). Εν ολίγοις, η Εκκλησία είχε εξηγήσει ότι το “Ευαγγέλιο του Ιούδα” ήταν ένα ψευδεπίγραφο απόκρυφο κείμενο, χωρίς αξία για περαιτέρω πληροφορίες για το πρόσωπο του  Ιησού Χριστού σε σχέση με τα κανονικά Ευαγγέλια. Άλλωστε, ήταν πολύ μεταγενέστερο.
 
Είχα βρεθεί σε πόλη της κεντρικής Ελλάδας εκείνες τις ημέρες και στο κανάλι Star Κεντρικής Ελλάδας “παίζει” ερώτηση δημοσιογράφου στον τότε Θηβών Ιερώνυμο για το θέμα. Θυμάμαι ότι τον είχαν επισκεφθεί στον κήπο του μητροπολιτικού μεγάρου (υποθέτω). Η απάντηση του Θηβών: “Η Εκκλησία όλα τα εξετάζει, δεν απορρίπτει τίποτα”. Για ένα απόκρυφο γνωστικό κείμενο! Νομίζω ότι ένας απλός τελειόφοιτος ιστορίας ή θεολογίας θα γελούσε με την εσκεμμένη ασάφεια της απάντησης. Εννοείται ότι το τρέιλερ του σταθμού αμέσως έπεσε κάτω από το βίντεο: “Ο Θηβών Ιερώνυμος διαφοροποιείται ως προς το Ευαγγέλιο του Ιούδα”. 
 
Το αν ένας πιστός ή σκεπτόμενος άνθρωπος διδάχθηκε κάτι από την παραπάνω θολή “απάντηση” το αφήνω στην κρίση σας. Ή μάλλον έμαθε ότι μπορεί το “Ευαγγέλιο του Ιούδα” να είναι όντως ένα αξιόπιστο κείμενο και θα πρέπει να σπεύσει στο περίπτερο να το αγοράσει…Την ίδια στιγμή, το ίδιο ακατήχητο ποίμνιο δεν έχει ανοίξει καν την Καινή Διαθήκη. Η χριστιανική κατήχηση και απολογητική στα καλύτερά της διά στόματος επισκόπου που θεωρούσε εαυτόν ως τον καταλληλότερο για τον αρχιεπισκοπικό θώκο…
 
Κύριε Τζούμα, ο άνθρωπος που δεν υπερασπίστηκε το άγιο Ευαγγέλιο και το πρόσωπο του Ιησού Χριστού θα υπερασπιστεί τον γάμο και τη φυσιολογική οικογένεια; Το πιστεύετε ειλικρινά; Εκ περισσεύματος καρδίας του ομιλεί. Το  να είσαι καντιανός και ουμανιστής σε κάνει έντιμο άνθρωπο (και αυτό όχι πάντα…). Δεν σε κάνει χριστιανό, πολλώ μάλλον Ορθόδοξο.
 
Αυτά τα ολίγα και σας εύχομαι καλή χρονιά, που μάλλον δεν ξεκινά καλά.
 
Με εκτίμηση,

              I.

https://www.exapsalmos.gr/o-apo-thivon-ieronymos-kai-to-evangelio-tou-iouda/