Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

«ΤΟ ΑΤΙΜΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ» (1)

 
Αγίου  Ιωάννου Χρυσοστόμου

ΤΟ ΑΤΙΜΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ
ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ

 
Κορυδαλλών 10 Κάντζα Αττικής 153 51

Τηλ. 210 – 6658 551   6944 41 8335

Fax 210 – 6042 441

Οι εκδόσεις «ΦΩΤΟΔΟΤΕΣ» είναι μια προσπάθεια

των συνεργατών του περιοδικού «ΤΑ ΚΡΙΝΑ»

Σειρά:  «ΛΟΓΟΣ ΠΑΤΕΡΙΚΟΣ»

Κατηγορία: «Τα πάθη μας»

Έρευνα - επιμέλεια – λογοτεχνική παρουσίαση:

Κ. Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: Πατρολογία. MIGNE και ΕΠΕ

Εισαγωγή

          Σήμερα που όλοι και για όλα έχουμε άποψη και λόγο, πόσο αναγκαίο είναι να ακουστεί Λόγος  Πατερικός!

            Σήμερα που πλήθυναν τόσο πολύ τα λεγόμενα ΜΜΕ που απλώς φλυαρούν  για να καλύψουν  «το πρόγραμμα» ή για να κερδίσουν πόντους στην απήχησή τους χωρίς, έτσι,  να έχουν κάτι σημαντικό να πούνε, πόσο δεν επιβάλλεται να ακουστεί ο Λόγος των Πατέρων!

             Σήμερα με τη σύγχυση που επικρατεί στα πάντα, χαμένοι λες καταμεσής  στα πέλαγα, πόσο δεν επιζητούμε, σαν σε φάρο φωτεινό,  την  καθοδήγησή της Πατερικής σοφίας!

            Σήμερα που μας πληγώνει τόσο πολύ η αμαρτία και μας καταρρακώνει την ύπαρξη, πόσο σωτήρια δεν είναι καθάρια φωνή των Πατέρων!

          Ο Λόγος τους μεστός, απλός, ζωντανός, πλούσιος, δυνατός, ακαταμάχητος, ζωογόνος, πνευματοφόρος, σωτήριος, μεγαλειώδης, είναι βάλσαμο για τη ζωή μας. Μας αναπτερώνει το είναι, μας οδηγεί στο λιμάνι του Παραδείσου, μας ωθεί στ’ ουρανού τα κάλλη, μας έλκει  στης αρετής την  απεραντοσύνη.

            Γιατί  ο Λόγος των Πατέρων, Λόγος Θεϊκός είναι, που προέρχεται σαφώς απ’ τον ίδιο τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, έτοιμος να καταυγάσει τις ψυχές μας. Δεν ελέχθη τυχαία τούτο: «Όσα είπαν οι φιλόσοφοι είναι ελλιπή και ασαφή. Όσα είπαν οι Πατέρες εγγίζουν την  θεοπνευστία της Αγίας Γραφής»

Το Άγιο Πνεύμα, αφού φώτισε και λάμπρυνε τις ψυχές και τις διάνοιες τους, τις διάνοιες εκείνων που με την αγιασμένη ζωή τους έγιναν το κατοικητήριό Του,  τώρα προσδοκά να κάνει δι’ αυτών, το ίδιο και για τις δικές μας.

Γι’ αυτό ας σιωπήσουν όλα γύρω μας, ας απομονωθούμε όσο γίνεται, ας σιωπήσουμε κι εμείς, ας προσευχηθούμε (κατά το «λάλοι Κύριε ότι ο δούλος Σου ακούει»), κι ας τους ακούσουμε με πολύ προσοχή. Πόσα δεν έχουμε να ωφεληθούμε, όποιοι κι αν είμαστε, όπου κι αν ανήκουμε,  ό,τι κι αν πιστεύουμε!

Λοιπόν, ναι, με τα βιβλία της σειράς αυτής, για τα οποία καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε να είναι όσο γίνεται  καλαίσθητα και πρακτικά, στ’ αλήθεια σ’ αυτό ακριβώς αποβλέπουμε: Να ακουστεί ως τα βάθη της  ψυχής μας ο Πατερικός Λόγος, εύκολα, γρήγορα και απλά, ακόμη και τότε που δεν έχουμε χρόνο, ακόμη και τότε που χανόμαστε στις μέριμνες του βίου ή και στην ίδια τη βιοπάλη.

Σε καθένα δε απ’ τα βιβλία μας αυτά, δίνεται ταυτόχρονα κι ένα πανόραμα της Πατερικής σοφίας στο κάθε εξεταζόμενο θέμα. Ας το χαρούμε λοιπόν…  

 

                                                            Εκδόσεις «ΦΩΤΟΔΟΤΕΣ»