Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Η αρετή που επέδειξε ο Νώε ήταν η γενναιότητα!

(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος - Ομιλία ΚΓ' εις την Γένεσιν)
Είναι γνώρισμα γενναίας ψυχής εκείνου που θα μπορέσει να αντισταθεί με ισχυρό φρόνημα προς αυτούς που θέλουν να τον διασύρουν και να μην κάνει κάτι που να αρέσει γενικώς στους ανθρώπους, αλλά να στρέφει τα μάτια της ψυχής του προς το ακοίμητο  μάτι του Θεού και να περιμένει τον έπαινο μόνο από εκείνον. Και να τους περιφρονεί αυτούς και να μην υπολογίζει καθόλου τον έπαινο των ανθρώπων ούτε την κατηγορία, αλλά να τα περιφρονεί όλα σαν σκιές και σαν όνειρα. Και υπάρχουν εδώ, σήμερα, πολλοί άνθρωποι οι οποίοι, επειδή πολλές φορές δεν άντεξαν την χλεύη δέκα ή είκοσι ανθρώπων ή και ακόμη λιγότερων, υπερνικήθηκαν και έπεσαν. "Υπάρχει πράγματι ντροπή, η οποία οδηγεί στην αμαρτία". (Σοφ. Σειρ. 4,21) Διότι δεν είναι εύκολο να περιφρονήσει κανείς εκείνους που τον κατηγορούν και τον περιπαίζουν και επιθυμούν να τον γελοιοποιούν.
Όμως, ο δίκαιος Νώε δεν ενήργησε έτσι. Διότι, όχι μόνο δέκα και είκοσι και εκατό ανθρώπους περιφρόνησε, αλλά και όλο το ανθρώπινο γένος και τόσες μυριάδες ανθρώπων.
Ήταν λοιπόν φυσικό όλοι αυτοί να τον περιγελούν, να τον γελοιοποιούν, να τον χλευάζουν, να δείχνουν απέναντί του πολύ κακή συμπεριφορά, ίσως δε να ήθελαν και να τον καταστρέψουν, αν ήταν δυνατόν. Διότι, πάντοτε η κακία δείχνει παράφορη εχθρότητα κατά της αρετής. Όμως,όχι μόνο δεν την βλάπτει καθόλου αλλά και και αυτός ο πόλεμος την κάθιστά ακόμη πιο ισχυρή.
Πράγματι, είναι τόσο μεγάλη η δύναμη της αρετής. Διότι, όταν υποφέρει, νικάει εκείνους που την προσβάλλουν και όταν πολεμείται, γίνεται ανώτερη από εκείνους που την πολεμούν".

Απόδοση στην Νεοελληνική - Επιμέλεια:

Σάββας Ηλιάδης - ΑΜΑΣΕΥΣ

Δάσκαλος