Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Επιστολή προς το Ε.Σ.Ρ για τον χλευασμό λιτανείας, τον κοινωνικό στιγματισμό και τις διακρίσεις

Η επιστολή στάλθηκε στις 7/9/2021 στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου:

Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ

Προς την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και προς όλους τους ειδησεογραφικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελληνικής και Κυπριακής επικράτειας

Θεσσαλονίκη, 7/9/2021

 Αξιότιμοι/ες κ.κ.

Σας εκφράζουμε για πρώτη φορά την δυσαρέσκεια μας για τρία άσχημα περιστατικά που κατά την γνώμη μας αμαυρώνουν την ελληνική τηλεόραση και το ευγενές και αξιοσέβαστο επάγγελμα της δημοσιογραφίας, αλλά ταυτόχρονα και εσάς που εξ όσον γνωρίζουμε είσαστε ένας εποπτικός θεσμός της ραδιοτηλεόρασης, γι’ αυτό απευθυνόμαστε πρωτίστως σε εσάς:

1) O τηλεοπτικός σταθμός Σκάϊ, μέσω του δελτίου του (7/8/2021) και μίας χλευαστικής έκφρασης δημοσιογράφου, αναφέρθηκε για την λιτανεία που πραγματοποιήθηκε στο Προκόπι Ευβοίας, με υποτιμητικό τρόπο (με  ειρωνικό γέλωτα και φρασεολογία):

«..εδώ είναι ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσος που διάβασα ότι χθες το βράδυ έκαναν και λιτανεία για να βρέξει.. (γέλια) … σε αυτήν την κατάσταση έχουν φτάσει οι κάτοικοι της Εύβοιας..»

Ο παραπάνω δημοσιογράφος (που δεν αναφέρουμε το όνομα του για να μην υπάρξει στιγματισμός εις βάρος του) αλλά και γενικότερα το κανάλι θα όφειλαν έστω μια δημόσια συγνώμη όπως ακριβώς δημοσίως υποτίμησαν και προσέβαλαν κάτι το ιερό για εκατομμύρια χριστιανούς Έλληνες πολίτες, όμως ούτε μια τυπική ανακοίνωση δεν είδαμε μέχρις στιγμής. Ωστόσο ακόμη κι’ έτσι, εμείς δεν ζητούμε να επιβληθεί καμία τιμωρία στον δημοσιογράφο, ούτε και την απόλυση κανενός ανθρώπου. Σας γράφουμε ώστε να υπάρχει έστω μία απλή παρατήρηση εκ μέρους σας για να μην επαναληφθεί ξανά παρόμοιο γεγονός και πάνω από όλα θα θέλαμε να συνειδητοποιήσει ο ίδιος το σφάλμα του, όπως και κάθε άλλο δημόσιο πρόσωπο που μπορεί να χλευάσει ή να υποτιμά τις αξίες και τα πιστεύω συνανθρώπων του. 

Aποστέλλουμε αυτήν την επιστολή όμως και προς όλα τα μ.μ.ε διότι τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε εκτενώς αφορούν άμεσα και αυτά και θέλουμε να είναι εις γνώσιν τους.

2) Προσφάτως είχαμε και τις μεγάλες φωτιές στην χώρα, οι οποίες απασχόλησαν για μέρες όλα τα μ.μ.ε και καλώς έπραξαν γιατί εκεί αποδεδειγμένα υπήρξε τεράστιος κίνδυνος, αλλά την λιτανεία στο Προκόπι Ευβοίας και την τοπική βροχόπτωση που ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα, δεν την μετέδωσαν όχι απλά ως ένα θαυμαστό γεγονός, αλλά ούτε καν αναφέρθηκε ως μιά απλή είδηση (με μία εξαίρεση μια πρωϊνή εκπομπή σε έναν από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς). 

Εξ αιτίας ακριβώς αυτής της αδιαφορίας των μ.μ.ε και των αμφιβολιών που εκφράζονται κάθε τόσο ακόμη και για ξεκάθαρα θαύματα της Ορθόδοξης Πίστης, αναλάβαμε εμείς να κάνουμε μια πολυήμερη έρευνα βασιζόμενοι σε επίσημα αναλυτικά στοιχεία (δηλώσεις των κατοίκων, επίσημα μετεωρολογικά δεδομένα, φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό κ.α.). Και αυτό δεν το κάνουμε για εμάς, καθώς εμείς γνωρίζουμε μέσα από την μελέτη της χριστιανικής παράδοσης και των ιστορικών στοιχείων της χώρας μας, ότι οι λιτανείες αποδείχτηκαν πολλές φορές ευεργετικές και έφεραν ένα θαύμα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα υπερφυσικά φαινόμενα τα συναντάει κανείς μόνο στον Χριστιανισμό και συγκεκριμένα στην Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη.

(Η εργασία μας για όσους μπορεί να αμφιβάλλουν, δημοσιεύθηκε στο προσωπικό μας ιστολόγιο https://holystudy2021.blogspot.com και καλούμε τον οποιοδήποτε επιθυμεί να διασταυρώσει τα όσα αναφέρουμε εκεί)

Εμείς δεχόμαστε το ότι μπορεί απλώς τα περισσότερα μ.μ.ε να είναι επιφυλακτικά ή να μην πιστεύουν στα θαύματα και γενικώς στα μυστήρια της Χριστιανικής Πίστης, αλλά πρέπει να δεχτείτε και εσείς ότι πολλοί από τους τηλεθεατές σας πιστεύουν σε αυτά και επιθυμούν να τα μεταδίδεται, και πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και αρκετά στοιχεία που τα επιβεβαιώνουν.

Σε αντίθεση με ένα πραγματικό θαύμα που έγινε στο όνομα του Θεού, παρατηρήσαμε και μια άλλη “λιτανεία”, δηλαδή την περιφορά μιας κούκλας που πρόσφατα ήρθε και περιόδευσε στον τόπο μας στο όνομα του προσφυγικού, κάτι που αντιθέτως αναδείχθηκε και μεταδόθηκε με πολύ θετικά σχόλια από πλήθος τηλεοπτικών μέσων. Οι συνειδητοί χριστιανοί δεν είναι ποτέ ενάντια σε καμία κοινωνική ή ακόμη και αλλόθρησκη δράση η οποία δεν προσβάλλει το δόγμα και την πατρίδα μας, όμως είναι ενάντιοι ως προς τις διακρίσεις που βλέπουν να γίνονται εις βάρος τους. Είδαμε αρκετό κόσμο να ακολουθεί τις μ.κ.ο που οργανώνουν αυτές τις δράσεις, ενώ όταν ο κόσμος πήγαινε στις εκκλησίες όλα σχεδόν τα κανάλια έκαναν λόγο για παραβίαση των μέτρων και κινδυνολογούσαν συνήθως με υποθετικά σενάρια και εικασίες που τις περισσότερες φορές δεν αποδείχτηκαν αληθινές, η απλώς  άλλοτε απέφευγαν την παρουσίαση.

Τώρα λοιπόν γιατί κανένα μέσο δεν αγνόησε ή δεν κινδυνολόγησε για το περιφερόμενο ομοίωμα της «αμάλ» που προσέλκυσε πλήθος κόσμου ανά την Ελλάδα;

Επομένως στα πλαίσια της ραδιοτηλεόρασης, αναδεικνύονται διακρίσεις και μάλιστα εις βάρος της πλειοψηφίας των τηλεθεατών οι οποίοι είναι χριστιανοί στο θρήσκευμα). Και σε αυτό το θέμα λοιπόν τίθεται κατά την γνώμη μας, ένα σοβαρό επιπλέον ζήτημα, αυτό της μονομερής και επιλεκτικής παρουσίασης και προβολής.

Διακρίσεις όμως παρατηρούμε ότι συμβαίνουν πλέον και μεταξύ των ανθρώπων, σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, σε νοσούντες και σε μη νοσούντες, σε αρνητές και σε μη αρνητές. Και είδαμε και σε δελτία ειδήσεων δημοσιογράφους να ρωτούν συνεχώς τους πολίτες αν έχουν η αν δεν έχουν εμβολιαστεί, βάζοντας και με αυτόν τον τρόπο ακόμη ένα λιθαράκι προς την διαμόρφωση ενός νέου τύπου κοινωνικού στιγματισμού. Και όλα αυτά αντί να ανακόπτονται, θρέφονται όλο και περισσότερο.

Η Εκκλησία από τα πρώτα χρόνια της συστάσεως της και για σχεδόν 2.000 χρόνια μέχρι σήμερα, πάλεψε ώστε να αμβλύνει κάθε διάκριση όπως για παράδειγμα μεταξύ δούλων και ελευθέρων, αντρών και γυναικών κ.α. Ο ίδιος ο Χριστός και Θεός μας, δεν στιγμάτισε και δεν διαχώρισε ποτέ τους υγιείς από τους πάσχοντες, μάλιστα προς αυτούς ήταν περισσότερο σπλαγχνικός. Πέρασαν χιλιάδες χρόνια ώστε οι κοινωνίες να απεγκλωβιστούν από τις διάφορες μορφές διακρίσεων γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν όλοι οι θεσμοί αλλά και σε προσωπικό επίπεδο όλοι μας, ώστε να μην να μην κυριαρχήσει πότε ξανά ένα τέτοιο αρνητικό φαινόμενο που θα διακρίνει ή που θα στιγματίζει τον οποιοδήποτε άνθρωπο.

Σας παραπέμπουμε όμως και στον μεγαλύτερο υγειονομικό φορέα και οργανισμό του σύγχρονου κόσμου (World Health Organization W.H.O), ο οποίος στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρεται στο ζήτημα των νέων διακρίσεων που δημιουργούνται μεταξύ νοσούντων και μη νοσούντων αλλά και μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων, και το οποίο δεν αποτελεί ένα φανταστικό δικό μας σενάριο αλλά μια πραγματικότητα που όπως συμβαίνει πολλές φορές και με τα θαύματα, ορισμένοι άνθρωποι ακόμα και όταν τα δουν μπροστά τους τα παραμερίζουν:

<<Στιγματισμός την εποχή του κορονοϊού: H ενημερωτική καμπάνια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ποτέ δεν υιοθετήθηκε από την χώρα μας>> https://holystudy2021.blogspot.com/2021/09/h.html 

3) O λαοφιλής Μητροπολίτης Νεόφυτος της επαρχίας Μόρφου της Κύπρου, όπως έγινε γνωστό είχε διαγνωστεί με κορονοϊό μετά από τεστ στο οποίο υποβλήθηκε στις 17 Αυγούστου καθώς είχε ορισμένα ήπια συμπτώματα της νόσου, ενώ τον δεκαπενταύγουστο είχε λειτουργήσει σ’ ένα χωρίο της Λεμεσού με την ονομασία «Τρείς Ελιές». Ορισμένα μ.μ.ε έσπευσαν αμέσως να κινδυνολογήσουν εντόνως, και αυτό ήταν κάτι το οποίο δεν αποτέλεσε απλώς και μόνο μία προσβολή εις βάρος ενός Ιεράρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά ακόμη περισσότερο, ένας τέτοιος τρόπος διαχείρισης και μετάδοσης των πληροφοριών από τουλάχιστον έναν αθηναϊκό και έναν κυπριακό σταθμό, προσβάλλει και κατασυκοφαντεί εμμέσως και όλον τον θεσμό της Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, ο Αntenna TV Κύπρου ανέφερε στο ρεπορτάζ του ότι όσοι παρευρέθηκαν την ημέρα εκείνη στην εκκλησία, και μόλις ενημερώθηκαν πως ήταν θετικός ο Μητροπολίτης τους, τότε σύμφωνα πάντα με το κανάλι «είχαν χάσει τον ύπνο τους..» και «τρέχουν.. για να κάνουν rapid test» 

https://youtube.com/watch?v=ks4Jj1sd1RA&ab_channel=ANT1comcy

Ωστόσο αυτό που αποδείχτηκε τελικά ήταν πως αντί του κορονοϊού, ο μόνος ιός που μεταδόθηκε, ήταν ο ιός της ανευλάβειας, των υπερβολών ορισμένων μέσων και του τρόμου ο οποίος μεταδίδεται όπως παρατηρούμε παράλληλα με την νόσο προς την κοινωνία και εις βάρος της μετάδοσης μιας αντικειμενικής και υγιούς πληροφόρησης.

Μετά λοιπόν και από τις εκκλήσεις του τοπικού κοινοτάρχη, ο οποίος είχε ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο, «όπως αποσταλεί σήμερα συνεργείο για δειγματοληψίες» το υγειονομικό συνεργείο έφτασε εκεί και «έγιναν 65 με 66 δειγματοληψίες, χωρίς να εντοπιστεί κανένα θετικό περιστατικό κορωνοϊού».

Συγκεκριμένα προς τεκμηρίωση των παραπάνω, και στην τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Κύπρου αναφέρεται:

19.7.2021 «Αρνητικά τα τεστ κορωνοϊού στις Τρεις Ελιές, όπου βρέθηκε ο Μητρ. Μόρφου: Κανένα θετικό περιστατικό κορωνοϊού δεν εντοπίστηκε από τις δειγματοληψίες που έγιναν στην κοινότητα Τριών Ελιών, της επαρχίας Λεμεσού, όπου τον Δεκαπενταύγουστο, θετικός στον ιό, Μητροπολίτης Μόρφου, τέλεσε τη θεία λειτουργία». (dialogos.com.cy)

Αλλά η είδηση έφτασε και με ένα ακόμη δημοσίευμα του διαδικτύου στο alphanewslive το οποίο περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό από την δειγματοληψία:

19.7.2021 Όλοι «καθαροί» στις Τρείς Ελιές μετά το χειροφίλημα στον Μόρφου: «Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων αντιγόνου (rapid test) που διενεργήθηκαν σε εξήντα πέντε κατοίκους και επισκέπτες της κοινότητας Τριών Ελιών στην επαρχία Λεμεσού, μετά τη διάγνωση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου ως θετικός στον κορωνοϊό. Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν εντός του Ιερού Ναού εκατόν είκοσι περίπου άτομα, ενώ στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μόρφου παρακάθισε σε γεύμα με τριάντα συνδαιτημόνες σε κλειστό χώρο. Μετά το πέρας της λειτουργίας, οι περισσότεροι είχανε σπεύσει να πάρουν την ευλογία του Ιεράρχη, το αντίδωρο και να φιλήσουν το χέρι του».  

Ο Ιεράρχης λοιπόν παρότι νόσησε, αποδείχθηκε με τουλάχιστον 65 rapid test, πως ούτε ο ίδιος ούτε και ο Ιερός ναός έγινε αιτία μετάδοσης ασθένειας, και όσοι ασπάστηκαν την χείρα του λαμβάνοντας αντίδωρο, δέχτηκαν εντέλει μόνο την ευλογία του. Και βέβαια δεν είδαμε να γίνεται λόγος από κανέναν τηλεοπτικό σταθμό για τα αρνητικά αποτελέσματα των κατοίκων, ενώ αν είχαν βγει θετικά έστω και 5 διαγνωστικά τεστ, θα είχε γίνει πρώτη είδηση σε όλα τα κανάλια.

Όπως λοιπόν θα δούμε σε μία επόμενη είδηση, υπήρχε και η συνοδεία της “κατάλληλης” μουσικής επένδυσης, που μέχρι πρότινος είχαμε συνηθίσει να ακούμε μόνο σε ταινίες θρίλερ ή σε κάποια εξιχνίαση εγκλημάτων, αλλά που δυστυχώς μάλλον έχει καθιερωθεί και αυτή ως μια ακόμη αντικοινωνική και ανθυγιεινή (για την ψυχολογία των τηλεθεατών) νοοτροπία. 

Αναρωτιόμαστε βεβαίως και σε αυτό το ζήτημα, αν υπάρχει κάποια εποπτεία και υπάρχει έστω κάποια τυπική σύσταση η συμβουλή προς όλα τα μ.μ.ε., αν δίνονται κάποιες κατευθύνσεις εκ μέρους σας.

Στο σχετικό λοιπόν ρεπορτάζ-θρίλερ και η αντίστοιχη είδηση που είχε και τον τίτλο «ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΕΙΣ ΕΛΙΕΣ» αναφέρθηκαν τα εξής: «Σε συναγερμό τέθηκε η κοινότητα τρείς ελιές… μετά την ανακοίνωση της Ι.Μ Μόρφου ότι ο Μητροπολίτης Νεόφυτος διαγνώσθηκε θετικός, και αυτό γιατί ανήμερα του δεκαπενταυγούστου παρευρέθηκε στον Ι.Ν Παναγίας Χρυσοσωτήρας της κοινότητας για προχείριση Ιερομόναχου σε Πνευματικό.. Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στην κοινότητα αφού στην λειτουργία παρευρέθηκαν δεκάδες πιστοί, ενώ ακολούθως, το κοινοτικό συμβούλιο παρέθεσε γεύμα στον ίδιο και στην συνοδεία του..» https://www.youtube.com/watch?v=m-OlKQl76xs&ab_channel=AlphaNewsLive

Τέλος, ο τρόπος παρουσίασης που αφορά όχι τόσο τους υπερβολικούς τίτλους και τις φράσεις εντυπωσιασμού ορισμένων ρεπορτάζ, αλλά ιδιαίτερα την συνοδεία μιας τρομοκρατικής μουσικής υπόκρουσης σε αρκετά ρεπορτάζ (που δεν αναφέρονται σε κάποια εγκληματική πράξη), δημιουργεί αδικαιολόγητο και μεγάλο ηθικό ζήτημα στον χώρο της σύγχρονης ελληνικής ειδησεογραφίας, διότι με έναν τέτοιον αντιδεοντολογικό τρόπο παρουσίασης, όχι μόνο επιβαρύνεται η ψυχική υγεία των τηλεθεατών που παρακολουθούν ένα καθημερινό δελτίο ειδήσεων, αλλά και στιγματίζεται ο εκάστοτε άνθρωπος που παρουσιάζεται να νοσεί από κορονοϊό και με διάθεση συχνά εκ μέρους των μ.μ.ε διαπόμπευσης παρά προστασίας τους, και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα ιερό πρόσωπο.

Ζήτημα επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας των τηλεθεατών:

Ακόμη ένα δεδομένο που πρέπει να μας ανησυχεί ως κοινωνία, είναι το γεγονός πως όλοι οι ειδικοί ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι μιλούν συνεχώς για τις επιπτώσεις που έχει μια τέτοια καθημερινότητα για την ψυχική υγεία των πολιτών. Επομένως γιατί τα μέσα να την αναπαράγουν και να την καλλιεργούν αντί να την εξομαλύνουν ή να την παρουσιάζουν έστω ως έχει χωρίς να προκαλείται πανικός και φοβικά σύνδρομα ιδιαίτερα και στις μικρότερες ηλικίες αλλά και σε αρκετούς πολίτες οι οποίοι πολλές φορές αντιδρούν χειρότερα είτε σταματούν πια να παρακολουθούν ειδήσεις.

Σαφώς και υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μιας νόσου αλλά πρέπει αυτός ο κίνδυνος να παρουσιάζεται με υγιή τρόπο και ψυχραιμία και όχι με υπερβολικές φράσεις και ακραίες κινδυνολογίες.

Επιπλέον, έχουμε όλοι κάποια γνωστή περίπτωση στο συγγενικό η φιλικό μας περιβάλλον, και εσείς ίσως, ανθρώπους με κάποια σοβαρή ψυχική νόσο, με ψυχική αναπηρία οι οποίοι είναι περισσότερο ευάλωτοι λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας τους. Αυτοί οι συνάνθρωποι μας αναπτύσσουν εύκολα κάποια ψύχωση ή μεγαλοποιούν γεγονότα και ιδέες, έχουν έντονη μια έμφυτη τάση στο να μεγαλοποιούν ή ακόμη και να παρανοούν καταστάσεις. Η τηλεόραση λοιπόν και οι συνεχόμενες αρνητικές ειδήσεις, ειδικά όταν είναι ήδη φορτισμένες με σκηνές βίας αλλά και με αναφορές σε θανάτους ή κάποιο τρομοκρατικό οπτικοακουστικό ερέθισμα, είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικές καταστάσεις και γι’ αυτούς. Σας προτρέπουμε να ρωτήσετε και ειδικούς για το θέμα αυτό, αν σας φανούν υπερβολικά τα όσα σας λέμε.

α) Η ψυχική υγεία, βασική προτεραιότητα της Ευρώπης 2020-2025

Ήδη από τα τέλη του 2020 η ψυχική υγεία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Ευρώπης. Η Τεχνική Επιτροπή Συμβούλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας εξετάζοντας τα δεδομένα προβαίνει σε κατάλληλες δράσεις με στόχο να χρησιμοποιηθούν τα μαθήματα του περασμένου έτους και να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην ψυχική υγεία για να αναπτυχθούν καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για τα κράτη-μέλη, τις κοινωνίες και τους πολίτες τους.

β) Σε άρθρο της Καθημερινής «Μια πανδημία ψυχικής υγείας» που δημοσιεύτηκε στις 24/11/2020 αναφέρονται τα εξής:

«Κομμάτια του παζλ της πανδημίας ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τον κ. Στ. Στυλιανίδη, καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο, ψυχίατρο - ψυχαναλυτή και επιστημονικό σύμβουλο της ΕΠΑΨΥ, είναι η ραγδαία αύξηση της κατάθλιψης, της χρήσης ουσιών και της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και των παραβατικών συμπεριφορών. Ο απόηχος της ψυχικής συνθήκης της πανδημίας, λοιπόν, το αίσθημα του επικείμενου κινδύνου, του κακού που μας παραμονεύει, θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια. Ακόμα κι όταν η πανδημία θα έχει τυπικά τελειώσει. Επείγει να επανασχεδιάσουμε και να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας δίνοντας έμφαση και σε στοχευμένες δράσεις ψυχικής υγείας https://kathimerini.gr/society/561170821/mia-pandimia-psychikis-ygeias/

γ) Στον κοινωνικό φορέα klimaka.org.gr υπάρχει επίσης μια σχετική αναφορά που προφανώς τα μ.μ.ε δεν την λαμβάνουν καθόλου υπόψιν, και η οπόια φέρει τον τίτλο «Ο αντίκτυπος του COVID-19 και των πανδημιών στην ψυχική υγεία»:

«Ο πανικός και το άγχος έχουν επίσης συνδεθεί με έξαρση ασθενειών. Τα άτομα με ψυχικές ασθένειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον πανικό και την απειλή. Οι επιδημίες οδηγούν και στον στιγματισμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί καθώς και των επαγγελματιών υγείας. Η σημερινή κατάσταση λόγω του COVID-19 προωθεί το φόβο σε κοινωνικό επίπεδο. Σε ατομικό επίπεδο, μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και συμπτώματα που μοιάζουν με ψύχωση και να οδηγήσει σε άλλα ψυχικά ζητήματα (π.χ. προβλήματα διάθεσης, συμπεριφορές που μοιάζουν με φοβία, συμπτώματα που μοιάζουν με πανικό). Καλούμε τους συναδέλφους μας να μεταδώσουν τις πρακτικές ελέγχου σε σχέση με τις λοιμώξεις και να βοηθήσουν τις κοινότητες να διατηρήσουν πολιτισμένη, ευγενική και ορθολογική επικοινωνία». https://klimaka.org.gr/antiktipos-covid-19-psixikiigeia-klimaka/

[Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι ένας αναγνωρισμένος κοινωνικός φορέας και οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2000 και δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης αποκλεισμένων πληθυσμιακών ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό]

δ) Και ο κ. Ιωάννης Καλυβόπουλος, (Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής – μέλος Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας / mdmgreece.gr)  γράφει μεταξύ άλλων στις 16-07-2021:

«Με την έλευση της πανδημίας Covid-19, δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερα στρεσογόνα κατάσταση για τον άνθρωπο. Ο φόβος και το άγχος για μία νόσο μπορεί να είναι αφόρητα και να προκαλέσουν έντονα και δυσφορικά συναισθήματα σε ενήλικες και παιδιά. Οι περισσότερες μελέτες που έγιναν κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των απαγορευτικών ανέφεραν αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως συμπτώματα μετατραυματικού στρες, σύγχυση και θυμό. Όλα αυτά εκτόξευσαν την ανάγκη του κόσμου να απευθυνθεί σε ειδικούς ψυχικής υγείας ή σε κατάλληλες τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής στήριξης/βοήθειας που είχαν σχεδιαστεί για το λόγο αυτό». https://mdmgreece.gr/psichiki-igia-ke-evexia-stin-kinotita/

[Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (ΓτΚ – Ελλάδας), ιδρύθηκαν το 1990 και αποτελούν μία ιατρική, ανθρωπιστική Οργάνωση, μέλος του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου, το οποίο αποτελείται από 16 αντιπροσωπείες (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Τουρκία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία).]

Τέλος, παρότι εμείς σπουδάσαμε την θεολογία και όχι ειδησεογραφία, δεν σας αναφέραμε τίποτα θεολογικό και απευθυνόμαστε σε εσάς και ως πολίτες αλλά και τηλεθεατές παράλληλα, καθώς και εμείς παρακολουθούμε δελτία ειδήσεων. Ελπίζουμε να μεριμνήσετε γι' όλα αυτά τα θέματα και σε περίπτωση που κάπου σφάλλουμε εμείς ή αν υπάρχει κάτι που δεν λαμβάνουμε υπόψιν σε όσα σας γράφουμε, είμαστε ανοιχτοί να το ακούσουμε.

Επιζητούμε την προσοχή και την παρέμβαση σας ώστε να μην συνεχιστούν όλα τα κακώς κείμενα του χώρου για τον οποίο έχετε την ευθύνη και το καθήκον να τον διαφυλάσσετε από διακρίσεις και στιγματισμούς προς τον οποιοδήποτε άνθρωπο, από χλευασμούς κατά της θρησκείας.

Με εκτίμηση