Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Θέλω να ζήσω μια αγνή ζωή με εγκράτεια με τη σύζυγό μου...

 
Μπαλδιμτσής Νικόλαος, Ιατρός
«Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης»
Μια άλλη φορά που πήγα στον Γέροντα, τον βρήκα γεμάτο θεϊκό ενθουσιασμό. Μας είπε: Είδα τον Άγιο Αρσένιο, ο οποίος ήλθε και με χτύπησε στην πλάτη. Κόντεψα να τρελαθώ από την ουράνια, την παραδεισένια γλυκύτητα που ένιωσα. Έψαχνα κι εγώ μέσα στα ρουμάνια φωνάζοντας: «Γέροντα, γέροντα». Νόμιζα ότι θα τον ξαναδώ. Μόλις είχα τελειώσει την συγγραφή του βίου του και με επισκέφθηκε ο Άγιος για να εκφράσει την ικανοποίησή του.
Ένας από τους προσκυνητές είπε στο Γέροντα: Εγώ Γέροντα κατάλαβα ότι όταν ένας άνθρωπος έχει ένα πάθος, μια αμαρτία, όσο και να αγωνιστεί μόνος τους δεν μπορεί να το κόψει. Όταν φθάσει πλέον και απελπιστεί από τον εαυτό του και το ζητήσει από το Θεό, τότε θεραπεύεται από το πάθος του. Γύρισε ο Γέροντας Παΐσιος και του λέει: Αυτό είναι από τα πιο μεγάλα πράγματα που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για να βοηθηθεί πνευματικά. Η απελπισία από τον εαυτό μας και η απόλυτη εμπιστοσύνη στη βοήθεια του Θεού.
Αργότερα σε επίσκεψή μου στην Παναγούδα, ένας οικογενειάρχης με παιδιά είπε στο Γέροντα: Θέλω να ζήσω μια αγνή ζωή με εγκράτεια με τη σύζυγό μου και λοιπά. Εσείς Γέροντα τι λέτε για αυτό το πράγμα; Ο Γέροντας του λέει: Κοίταξε παιδί μου. Αυτά τα πράγματα για να γίνουν πρέπει ο άνθρωπος να ανέβει πνευματικά. Και οι δυο να ανέβουν πνευματικά. Να αγαπήσουν πολύ το Χριστό. Τότε αυτά τα πράγματα μόνα τους έρχονται. Ο άνθρωπος που ζει πνευματική ζωή απομακρύνεται από τα σαρκικά για την αγάπη του Χριστού. Γι’ αυτό όταν το κάνει ο άνθρωπος πριν την ώρα του και μάλιστα χωρίς την πραγματική συγκατάθεση της συζύγου είναι πολύ επικίνδυνο. Γιατί η γυναικεία ψυχοσύνθεση δεν είναι όπως η αντρική.
 Να σου πω ένα περιστατικό: Ένας άντρας ήταν πολύ ζηλωτής. Είπε στη γυναίκα του: «Τώρα καλό είναι να μην ερχόμαστε σε σαρκική επαφή. Να προσευχόμαστε και να κοινωνάμε τακτικά». Ξέρεις η γυναίκα έχει έναν εγωισμό. Ενώ δεν το ήθελε μέσα της αυτό το πράγμα, δεν θέλησε να φανερώσει την αδυναμία της και είπε: «Εντάξει! Αφού θέλεις, ας γίνει έτσι». Θεώρησε ότι ήταν πολύ υποτιμητικό να πει ότι σε μένα δεν αρέσει αυτή η ζωή της εγκράτειας. Αυτός είπε: «Αφού η γυναίκα μου το δέχθηκε, συνεχίζουμε την εγκράτειά μας και λοιπά». Εκείνη σε κάποια στιγμή, ήθελε να το εξομολογηθεί στο σύζυγό της ότι στενοχωριόταν, αλλά δεν είχε την ευθύτητα για να το κάνει. Θεώρησε καλό να πει το πρόβλημά της στον κουμπάρο που τους είχε στεφανώσει. Ο κουμπάρος όμως δεν ήταν πνευματικός άνθρωπος και το εκμεταλλεύτηκε. Και ενώ η γυναίκα αυτή δεν ήταν ανήθικος άνθρωπος, επειδή εκμυστηρεύτηκε αυτό το πράγμα, λόγω της γυναικείας φύσεως, θεώρησε ότι εγκλωβίστηκε με αποτέλεσμα να συνάψει σχέση με τον κουμπάρο της. Έτσι από την αδιακρισία της ένα τόσο λεπτό θέμα το εκμυστηρεύτηκε σε ένα κοσμικό και ανήθικο άτομο και χάλασε την οικογένειά της. Είναι πολύ λεπτή και πολύ μπερδεμένη η γυναικεία φύση πολλές φορές. Δεν έχει την απλότητα της ανδρικής φύσεως. Όταν κάποιος θέλει να ζήσει τέτοια ζωή σε συνεννόηση με διακριτικό πνευματικό και πάντα η απόφαση να είναι από κοινού.