Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω μια αποτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις;

Σίγουρα κανείς δεν εύχεται να αποτύχει μέσα σε μία διαδικασία εξετάσεων. Υπάρχουν όμως κάποιες φορές που θα έρθουμε όλοι, θα έρθεις κι εσύ αντιμέτωπος με αυτή την πραγματικότητα. Τι θα κάνεις τότε; Πώς θα την αντιμετωπίσεις;

  • Το πρώτο που θα κάνεις είναι να πιστέψεις ότι όχι μόνο δεν ήρθε «το τέλος του κόσμου», αλλά και ότι ήδη ήδη κέρδισες πολλά μέσα από αυτή την προσπάθεια· κέρδισες γνώσεις, την εμπειρία του αγώνα και της προσπάθειας, την ίδια την εμπειρία των εξετάσεων, κέρδισες ακόμη και από αυτή την αποτυχία, αν την αντιμετωπίσεις σωστά. Αυτά όλα θα σου φανούν χρήσιμα σε πιο κρίσιμα σταυροδρόμια της ζωής που βρίσκονται μπροστά σου.
  • Έπειτα, αφού ο Θεός έφερε έτσι τα πράγματα, ώστε να εισαχθείς σε άλλη σχολή κι όχι σε αυτή της πρώτης σου επιλογής, να ελέγξεις αν σε ενδιαφέρει η καινούργια σχολή και να σκεφθείς με νηφαλιότητα όλα τα νέα ενδεχόμενα που ανοίγονται μπροστά σου. Και αν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι σε ενδιαφέρει μόνο η πρώτη σου επιλογή, μπορείς να ξαναδοκιμάσεις.
  • Με ειλικρίνεια όμως θα σου πω, και θέλω να με πιστέψεις, ότι στην ηλικία των δεκαοκτώ τα πραγματικά μας ενδιαφέροντα και οι κλίσεις, αφενός μεν δεν είναι πάντα φανερά, αφετέρου κατά τη διάρκεια των πρώτων μετασχολικών χρόνων μεταλλάσσονται. Γι’ αυτό, να είσαι ανοιχτός σε κάτι καινούργιο που προβάλλει μπροστά σου. Είναι πολλά τα παραδείγματα σήμερα, στα οποία φαίνεται ότι άλλο σχεδιάζει κανείς, άλλο σπουδάζει και σε άλλον τομέα καταλήγει να εργάζεται. Και είναι ευτυχισμένος! Μπορεί δηλαδή η τωρινή «αποτυχία» σου να μην είναι αποτυχία αλλά επιτυχία! Το σκέφτηκες αυτό; Και παράλληλα, την αναζήτηση για κάτι καινούργιο συνόδευσέ την με την ικεσία προς τον Θεό: «Γνώρισόν μοι, Κύριε, ὁδόν, ἐν ᾗ πορεύσομαι» (Ψαλμ. ρμβ΄ [142], 8). Κύριε δείξε μου τι να κάνω στη ζωή μου, τι θέλεις από εμένα.
  • Όμως, για να ωριμάζουμε και στον πνευματικό τομέα, καλό θα ήταν μετά από μία «αποτυχία», να αναζητήσεις με ψυχραιμία και το δικό σου μερίδιο ευθύνης. Πέρα από την «ατυχία», τις «συγκυρίες», τα «δύσκολα θέματα», να βρεις –χωρίς απελπισία– τι πήγε λάθος. Μήπως δεν διάβασες όσο έπρεπε; Ήσουν συγκεντρωμένος όλη τη χρονιά;
Κι έπειτα, θα κάνεις ένα καινούργιο ξεκίνημα. Σε αυτές τις εξετάσεις, τις εξετάσεις της ζωής, έδωσες μόλις το πρώτο μάθημα. Και με τη χάρη του Θεού, είσαι ήδη πιο ώριμος κατά ένα χρόνο. Και θα γίνεις ακόμα πιο ώριμος, αν μάθεις να αντιμετωπίζεις και τις αποτυχίες στη ζωή.
Αγωνιστής