Είναι πολύ σημαντικά για όλους, δηλαδή και για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά, αυτά που λέγει ο τόσο φωτισμένος αλλά και Άγιος Γέροντας Παίσιος στο θέμα αυτό, με τον γνωστό απλό του τρόπο που αξίζει να προσέξουμε:
«Έχω παρατηρήσει ότι τα σημερινά παιδιά, ιδίως αυτά που σπουδάζουν, παθαίνουν ζημιά απ’ τα σπίτια τους! Ενώ είναι καλά παιδιά, αχρηστεύονται! Δεν σκέφτονται! Έχουν μια αναισθησία! Τα χαραμίζουν, τα χαλούν οι γονείς τους!
Επειδή οι γονείς πέρασαν δύσκολα χρόνια, θέλουν τα παιδιά τους να μην στερηθούν εκείνο, να μην στερηθούν το άλλο. Δεν καλλιεργούν το φιλότιμο στα παιδιά, ώστε να χαίρονται όταν στερούνται.
Φυσικά, με καλό λογισμό το κάνουν. Όμως, με την καλοσύνη τους, με την αδιάκριτη καλοσύνη τους, τα αποβλακώνουν! Τα συνηθίζουν να τα πηγαίνουν όλα στο χέρι, ακόμη και το νερό, για να διαβάσουν και να μην χασομερήσουν, και τα αχρηστεύουν, και τα αγόρια και τα κορίτσια!
Έπειτα, τα παιδιά, κι όταν δεν διαβάζουν, τα θέλουν όλα στο χέρι. Και το κακό αρχίζει απ’ τις μανάδες. «Εσύ, παιδί μου, να διαβάσεις. Εγώ θα σου φέρω τις κάλτσες, θα σου πλύνω και τα πόδια. Πάρε το γλυκό, πάρε τον καφέ»!
Και δεν καταλαβαίνουν τα παιδιά πόσο κουρασμένη είναι η μάνα που τα προσφέρει όλ’ αυτά, επειδή τα ίδια δεν κοπιάζουν!
Μετά αρχίζουν μιας χρήσεως πιάτα, μιας χρήσεως ρούχα, πίτσες να τρώνε, ούτε να τις τυλίγουν στο χαρτί δεν ξέρουν!
Έτσι γίνονται τελείως άχρηστοι άνθρωποι! Βαριούνται μετά που ζουν! Το κορδόνι τους να λυθεί, «μάνα να μου δέσεις το κορδόνι», λένε! Τα πατάνε εν τω μεταξύ!
Τέτοια παιδιά τι προκοπή να κάνουν; Αυτά ούτε για γάμο, ούτε για καλογερική κάνουν! Γι’ αυτό λέω στις μητέρες: Μην αφήνετε τα παιδιά να διαβάζουν όλη την ημέρα. Διαβάζουν – διαβάζουν, ζαλίζονται. Να κάνουν ένα τέταρτο, μισή ώρα διακοπή, για να κάνουν και καμμιά δουλειά στο σπίτι, για να ξεζαλίζονται και λίγο!»