Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Ορθοδοξία και τεχνικές αυτοάμυνας


Ένας Χριστιανός μπορεί ν' ασχολείται με τεχνικές αυτοάμυνας ανατολικού τύπου (καράτε, κουγκ φου, ταε κβο ντο κλπ) ή με πάλη ή πυγμαχία για λόγους άσκησης του σώματος και για να υπερασπιστεί τον εαυτό του αν χρειαστεί;
Δυστυχώς πολλές φορές πράγματα, που κάνουμε στη ζωή μας και φαίνονται με πρώτη ματιά ότι δεν έχουν σχέση με την σχέση με το Θεό, αν τα δούμε πιο προσεκτικά έχουν και μάλιστα δεν είναι παρά "δούρειοι ίπποι", που μας βγάζουν από την πνευματική μας πορεία.

Δυστυχώς αυτό το παθαίνουμε, επειδή έχουμε χωρίσει τη ζωή μας σε τμήματα, δηλαδή ώρες για δουλειά, ώρες για την οικογένεια, ώρες για διασκέδαση, ώρες για άθληση και χόμπι και άντε και λίγο χρόνο για το Χριστό και την Εκκλησία.


Όμως, αυτή είναι μια εντελώς εσφαλμένη Δυτικού τύπου θεώρηση της ζωής του ανθρώπου. Σύμφωνα με την Ορθόδοξη πίστη μας ο Χριστιανός ζει εν Χριστώ ζωή. Κάθε τι που κάνει πρέπει να γίνεται εν Χριστώ και η δουλειά και η σχέση με την οικογένειά μας και τ' άλλα κοντινά μας πρόσωπα και η διασκέδαση και ο αθλητισμός και φυσικά η προσευχή και η συμμετοχή μας στα Μυστήρια και τη ζωή της Εκκλησίας.

Ας δούμε, λοιπόν για το συγκεκριμένο θέμα αν μπορεί η ενασχόληση με "τεχνικές αυτοάμυνας" να ενταχθεί μέσα σε μια εν Χριστώ ζωή:

Ο Κύριος λέει: "38 Ηκούσατε ότι ερρέθη, Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. 39 εγώ δε λέγω υμίν μη αντιστήναι τώ πονηρώ· αλλ' όστις σε ραπίζει εις την δεξιάν σιαγόνα, στρέψον αυτώ και την άλλην· 40 και τώ θέλοντί σοι κριθήναι και τον χιτώνά σου λαβείν, άφες αυτώ και το ιμάτιον· 41 και όστις σε αγγαρεύσει μίλιον έν, ύπαγε μετ' αυτού δύο. 42 τώ αιτούντί σε δίδου, και τον θέλοντα από σού δανείσασθαι μη αποστραφής. 43 Ηκούσατε ότι ερρέθη, Αγαπήσεις τον πλησίον σου και μισήσεις τον εχθρόν σου. 44 εγώ δε λέγω υμίν, αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς, καλώς ποιείτε τοίς μισούσιν υμάς και προσεύχεσθε υπέρ των επηρεαζόντων υμάς και διωκόντων υμάς, 45 όπως γένησθε υιοί τού πατρός υμών τού εν ουρανοίς, ότι τον ήλιον αυτού ανατέλλει επί πονηρούς και αγαθούς και βρέχει επί δικαίους και αδίκους. 46 εάν γάρ αγαπήσητε τους αγαπώντας υμάς, τίνα μισθόν έχετε; ουχί και οι τελώναι το αυτό ποιούσι; 47 και εάν ασπάσησθε τους φίλους υμών μόνον, τι περισσόν ποιείτε; ουχί και οι τελώναι ούτω ποιούσιν; 48 Έσεσθε ούν υμείς τέλειοι, ως ο πατήρ υμών ο εν τοίς ουρανοίς τέλειός εστιν."(Ματθ. 5, 38-48 )

Και σε μετάφραση: "Ακούσατε ότι λέχθηκε: "38 Μάτι σε ανταπόδοση ματιού και δόντι αντί δοντιού, 39 εγώ όμως σας λέω να μην αντιστέκεστε στον πονηρό, αλλά αν κάποιος σε χαστουκίσει στο ένα μάγουλο, γύρισε σ' αυτόν και το άλλο 40 και σ’ εκείνον που θέλει να σε πάει στο δικαστήριο και να σου πάρει το πουκάμισο, άφησέ του και το σακάκι σου 41 κι όποιος σε αγγαρέψει ένα μίλι, πήγαινε μαζί του δυο μίλια. 42 Σ’ εκείνον που σου ζητά δίνε κι σ’ εκείνον που θέλει να δανειστεί από σένα μην τον αποφύγεις. 43 Ακούσατε πως δόθηκε η εντολή: N' αγαπήσεις τον πλησίον σου και να μισήσεις τον εχθρό σου. 44 Εγώ όμως σας λέω ν’ αγαπάτε τους εχθρούς σας, να ευλογείτε εκείνους που σας καταριούνται, να φέρεστε καλά σ’ εκείνους που σας μισούν και να προσεύχεστε για κείνους που σας προσβάλλουν και σας κατατρέχουν, 45 για να γίνετε γιοι του Πατέρα σας του ουράνιου, γιατί αυτός τον ήλιο του τον ανατέλλει σε κακούς και σε καλούς, και δίνει τη βροχή σε δίκαιους και σε άδικους. 46 Άλλωστε, αν αγαπήσετε μόνο εκείνους που σας αγαπούν, ποια θα είναι η ανταμοιβή σας; Το ίδιο δεν κάνουν και οι τελώνες; 47 Κι’ αν χαιρετάτε τους φίλους σας μόνο, τι παραπάνω κάνετε; Μήπως δεν κάνουν το ίδιο και οι τελώνες; 48 Εσείς, λοιπόν, να είστε τέλειοι, ακριβώς όπως ο Πατέρας σας ο Oυράνιος είναι τέλειος."

Επιπλέον οι ανατολικές μέθοδοι αυτοάμυνας, αντίθετα με τα παραδοσιακά αθλήματα της πάλης και της πυγμαχίας, δεν είναι απλά μέθοδος εκγύμνασης του σώματος, αλλά και φιλοσοφία και κοσμοθεωρία αντίθετη με τη Χριστιανική πίστη.

Αρκετές απ' αυτές τις τεχνικές, όπως το κουνγκ-φου αναπτύχθηκαν από "μοναχούς" για την υπεράσπιση των ιερών χώρων τους. Εκείνοι το θεωρούσαν και το θεωρούν μέρος της "μοναχικής" τους ιδιότητας. Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε Ορθόδοξους μοναχούς να ασκούνται σε τεχνικές αυτοάμυνας για την υπεράσπιση των μοναστηριών τους;

Επομένως μακριά από καράτε, τάε κβο ντο, κουγκ φου κλπ. Αν θέλει κάποιος να γυμναστεί μπορεί να κάνει πάλη ή πυγμαχία, αλλά μόνο για να γυμναστεί κι όχι για αυτοάμυνα, επειδή η ανταπόδοση της βίας με βία είναι ευθέως αντίθετη με την εντολή της αγάπης.
πηγή