Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Είναι λάθος να ακούμε τραγούδια για τον Χριστό που όμως είναι γραμμένα από αιρετικούς;


Είναι λάθος να ακούμε τραγούδια για τον Χριστό που όμως είναι γραμμένα από αιρετικούς, π.χ. Προτεστάντες;
Για να απαντήσουμε σ’ αυτή την ερώτηση, θα πρέπει πρώτα να πούμε τι πιστεύουν οι Προτεστάντες.
  • Τι πιστεύουν οι Προτεστάντες;
Δεν θα αναφερθούμε εκτενώς στον Προτεσταντισμό αυτή τη στιγμή, μπορούμε όμως να πούμε πολύ συνοπτικά πως παραδέχονται ότι μόνο με την πίστη στον Θεό και τη θεία Χάρη θα σωθούν, χωρίς οι ίδιοι να κάνουν καμία προσπάθεια. Επίσης παραδέχονται μόνο την Αγία Γραφή, ενώ αρνούνται όλη την Ιερά Παράδοση. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εγκατέλειψαν τα ιερά Μυστήρια (επομένως έχασαν τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος), απαρνήθηκαν τις ιερές ακολουθίες, περιφρόνησαν τις Οικουμενικές Συνόδους, τους Πατέρες της Εκκλησίας, δεν τιμούν τους Αγίους και περιφρονούν την Παναγία. Οι χιλιάδες Προτεσταντικές παραφυάδες που έχουν ιδρυθεί δεν μπορούν να θεωρηθούν Χριστιανικές Εκκλησίες, γι’ αυτό ονομάζονται Ομολογίες.
  • Έχει σχέση η πίστη τους με τα τραγούδια που γράφουν;
Τα τραγούδια μας συνήθως εκφράζουν αυτά που πιστεύουμε. Πολύ περισσότερο οι Προτεστάντες εκφράζουν με τα τραγούδια τους αυτά που πιστεύουν, επειδή, ως γνωστό, τα χρησιμοποιούν στη «λατρεία» τους. Είναι οι λατρευτικοί τους ύμνοι, τους οποίους τραγουδούν όλοι μαζί στις «Λειτουργίες» τους. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό λανθασμένα μηνύματα να περνούν μέσα από τους στίχους τους. Ακόμη, ίσως να έχετε προσέξει, αν έτυχε να ακούσετε τέτοια τραγούδια, μια επανάληψη του ονόματος του Ιησού, χωρίς όμως ιδιαίτερο βάθος νοήματος. Κυριαρχεί το συναίσθημα. Καμία αναφορά στην Παναγία. Δεν την πιστεύουν ως «Θεοτόκο». Καμία αναφορά σε Αγίους. Ούτε σε συγκεκριμένο αγώνα. Δεν είναι αγωνιστικά τα τραγούδια αυτά. Είναι συναισθηματικά και «ρηχά».
  • Επιδρούν τα τραγούδια στην ψυχή μας;
Η μουσική και τα τραγούδια πάντοτε επηρεάζουν την ψυχή μας.
Οι στίχοι τους εντυπώνονται μέσα μας και μας ειρηνεύουν. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας στη θεία Λατρεία χρησιμοποιεί τους ύμνους! Ένα τραγούδι που έχει την θεία Χάρη θα μας «σηκώσει» πνευματικά, θα μας ωθήσει σε αγώνα, σε μετάνοια. Ας θυμηθούμε πόσο αγαπούσε ο Άγιος Πορφύριος τους στίχους του τραγουδιού «Μαζί με τον Χριστό μου λαχτάρησα να ζήσω»…
Ένα προτεσταντικό τραγούδι ακόμη και αν αναφέρει το όνομα του Ιησού, εφόσον δεν έχει αληθινά πνευματικό περιεχόμενο, εφόσον δεν έχει τη θεία Χάρη και δεν προτρέπει σε κανέναν αγώνα, δεν επιδρά θετικά στη ζωή μας.
  • Είναι λοιπόν κακό να ακούμε τραγούδια των Προτεσταντών;
Μπορεί να μη φαίνεται εξαρχής ότι υπάρχει κάτι «βλαβερό», κάτι αντίθετο με την ορθόδοξη πίστη μας στα τραγούδια αυτά, αλλά σίγουρα ακούγοντάς τα διαποτιζόμαστε χωρίς να το καταλαβαίνουμε με το προτεσταντικό πνεύμα και τον χαλαρό τρόπο σκέψης. Επιπλέον, ας σκεφτούμε και τον σκανδαλισμό που μπορεί να προκαλέσουμε σε άλλους που θα μας ακούσουν να τραγουδούμε τα ίδια τραγούδια με αιρετικούς ή έστω μόνο τις μουσικές τους. Αυτά τα τραγούδια λίγο απέχουν από τα κοσμικά (και ως προς τους στίχους και -κυρίως- ως προς τη μελωδία) και μπορούν να μας τέρψουν, αλλά όχι να μας ωφελήσουν.
  • Και κάτι ακόμα…
                Η καλύτερη πρακτική, την οποία είναι καλό να εφαρμόζουμε γενικότερα στη ζωή μας, είναι να προτιμούμε πάντα αυτό που είναι γνήσιο και αληθινά ωφέλιμο και όχι αυτό που απλώς δεν θα μας κάνει κακό. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πλέον πάρα πολλά όμορφα και ποιοτικά Ορθόδοξα χριστιανικά αγωνιστικά αλλά και πατριωτικά τραγούδια, ώστε πραγματικά δεν χρειάζεται να δανειζόμαστε από άλλες ομολογίες.
Πηγές:
Μάριου Ν. Δομουχτσή, Σε ποιον Θεό να πιστέψω, Εκδ. «Ὁ Σωτήρ», Αθήνα 2013
Μιχαήλ Μ. Μιχαηλίδη, Η μουσική στη ζωή μας, Αθήνα 1987