Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Η πρόκληση Ερντογάν και η πικρή αλήθεια για το Ισλάμ

Του Γιώργου Θεοχάρη
Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται και πάλι η νέα πρόκληση Ερντογάν για την προσευχή στην Αγιά-Σοφιά, με αφορμή την ζοφερή επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης (29.5.1453).
Ωστόσο, όσες προσευχές και να γίνουν στην Αγιά-Σοφιά, όσες επετείους και να γιορτάσουν οι φανατικοί μουσουλμάνοι, δεν μπορούν να ξεφύγουν την πραγματικότητα.
Ότι κάποια μέρα θα έλθει ο Δίκαιος Κριτής, που θα αποδώσει δικαιοσύνη στον καθένα και θα επιστρέψει πίσω τα κλεμμένα.
Αυτήν την πραγματικότητα μας θυμίζει ο ιερέας Βασίλειος Ζαλακώστας, ο οποίος, όταν ήταν στρατιώτης στην Κομοτηνή γύρω στο 1950, πήγε σε ένα καφενείο όπου μέσα ήταν και αρκετοί μουσουλμάνοι. Ο τότε λαϊκός στρατιώτης έπιασε συζήτηση με κάποιον απο αυτούς, χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητά του. Ο μουσουλμάνος του έλεγε ότι ο Μωάμεθ είναι ανώτερος από τον Χριστό, ενώ ο Βασίλειος ότι ο Χριστός είναι ανώτερος από τον Μωάμεθ.
Σε κάποια στιγμή ο Βασίλης ρώτησε τον μουσουλμάνο: – Τί είσαι εσύ και φοράς άλλα ρούχα; – Είμαι ο Ιμάμης της περιοχής. Ο Ιμάμης είναι ιεροκήρυκας του Ισλάμ και καλύτερος γνώστης του Κορανίου, ανώτερος από τους απλούς χοτζάδες, δηλαδή κάτι σαν τους δικούς μας δεσποτάδες. Ο Βασίλειος τον ρώτησε: – Τί λέει το Κοράνιο για τον δικό μας Χριστό;
Ο Ιμάμης του λέει: – Λέει ότι ο Χριστός θα έλθει μία ημέρα και θα κρίνει τον κόσμο. Αμέσως ο Βασίλης του απάντησε: – Αφού θα έλθει μία ημέρα να κρίνει τον κόσμο, άρα θα κρίνει και τον Μωάμεθ τον δικό σου! Ο Ιμάμης έμεινε άφωνος. Οι άλλοι μουσουλμάνοι περίμεναν απάντηση, αλλά δεν έβγαλε μιλιά. Μόνο του είπε: – Μπορεί, παιδί μου, μπορεί να είναι και έτσι.
«Τότε πήρα φόρα εγώ και άρχισα να του μιλάω για τον Χριστό. Όλοι μας παρακολουθούσαν, αλλά δεν μίλησε κανείς. Τον άφησα μετά και πήγα στην μονάδα μου», διηγούνταν αργότερα ο π. Βασίλειος. Το παραπάνω περιστατικό ο π. Βασίλειος το διηγήθηκε στον γιο του και καταγράφηκε στο βιβλίο «Ασκητές μέσα στον κόσμο», τεύχος Γ´, Άγιον Όρος 2020, σσ. 303-304.
Η αλήθεια είναι μία: ο Χριστός θα κρίνει και τον Μωάμεθ και τον Ερντογάν και όλους τους ανθρώπους. Το Ισλάμ δεν θα αντέξει στην αλήθεια, γιατί στηρίζεται στο ψεύδος.
Ο ελληνικός λαός είναι ο μόνος λαός που στερείται την ιστορική του πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη. Αλλά η ουράνια πραγματικότητα είναι διαφορετική και η αποκατάσταση της αδικίας θα γίνει σίγουρα από τον δικαιοκρίτη Κύριο.