Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος: σήμερα είναι της μόδας να ασκούμε κριτική σε όλους εκτός εαυτού μας

Για τα ως άνω έκανε λόγο στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος την εορτή της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.
Ο Προκαθήμενος κάλεσε το εκκλησίασμα να είναι αντάξιοι ακόλουθοι του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου και τόνισε ότι για να πετύχουμε εκείνο το σκοπό «χρειάζεται να ζούμε τους νόμους, τους οποίους κήρυξε ο Απόστολος».

«Χρειάζεται να ζούμε με τον Χριστό, να αγαπούμε τον Θεό με όλη τη ψυχή μας, με όλη τη διάνοιά μας, με όλη τη σκέψη μας και τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας», πρόσθεσε ο Ιεράρχης.
Ταυτόχρονα ο Μακαριώτατος κ. Ονούφριος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τελειοποιούμαστε πνευματικά και «συνειδητά να εξαναγκάζουμε τον εαυτό μας να αγαπάμε τον Θεό και τον πλησίον», χωρίς να περιμένουμε αυτή η αγάπη κάποια στιγμή να εμφανισθεί μέσα στη ψυχή μας μόνη της.
Ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εξήγησε τί σημαίνει να αγαπούμε πραγματικά τον Θεό. «Αυτό σημαίνει να τηρούμε όσες εντολές μας έδωσε: να μην κλέβουμε, να μην φονεύουμε, να μην λέμε ψέμα, να μη ζηλεύουμε, να μην υπερηφανευόμαστε…Εάν τηρούμε τις εντολές του Θεού, τούτο αποδεικνύει την αγάπη μας έναντι του Θεού. Εάν δεν κάνουμε αυτό, μπορούμε να τύπτουμε τα στήθη μας, ισχυριζόμενοι ότι «αγαπούμε τον Θεό», όμως αυτό δεν αληθεύει. Ο άνθρωπος τότε μόνον αγαπά τον Θεό, όταν εφαρμόζει τους θείους νόμους», σημείωσε ο κ. Ονούφριος.
Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δεν θα πρέπει να ασκούμε κριτική στον πλησίον, αλλά να τον αγαπούμε όπως είναι.
«Σήμερα είναι της μόδας να ασκούμε κριτική σε όλους, εκτός εαυτού μας: “Αυτός είναι έτσι, εκείνος έτσι, αυτός θα μπορούσε να είναι καλύτερος, εκείνος ακόμη καλύτερος…” Θα πρέπει να πούμε στον εαυτό μας: “Στον καθρέφτη να κοιταχθείς, ποιος είσαι εσύ; Είμαι χειρότερος πάντων και τολμώ να διορθώνω τους πάντες; Ο Θεός υπομένει τον άνθρωπο, εγώ δε ποιος είμαι ότι πρέπει να τον γυμνάζω;”. Ο άνθρωπος χρειάζεται να κοιτάει τον εαυτό του και ασκεί κριτική στον εαυτό του. Είναι πνευματικά σωστό. Όταν δε ασκούμε κριτικά σε όλους, δεν είναι αγάπη, αλλά η υπερηφάνεια, η οποία δεν θέλει να υπομείνει, να ταπεινωθεί, δεν θέλει να σέβεται κανένα εκτός εαυτού της. Η υπερηφάνεια είναι αμαρτία και ρίζα όλων των αμαρτιών», σημείωσε ο Προκαθήμενος.
Ἐν κατακλείδι ο Μητροπολίτης Ονούφριος τόνισε ότι χρειάζεται να ζούμε με αγάπη στον Θεό και να αγαπούμε, να σεβόμαστε και να υπομείνουμε αλλήλους και «τότε ο Θεός ειρήνης θα είναι κοντά μας και εμείς θα ακολουθήσουμε σ’εκείνη την αιώνια ζωή, την οποία κήρυξε ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας».