Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Είναι κακό να φοράμε κοσμήματα;


Είναι κακό να φοράμε κοσμήματα;
Συχνά παρατηρείται το φαινόμενοι οι νέοι/νέες να φορούν κοσμήματα στο λαιμό, στα χέρια και κάποτε… και στα πόδια. Γιατί; Άλλος φορά κοσμήματα επειδή είναι μόδα, άλλος από επίδειξη και άλλος από εγωκεντρισμό ή άλλος επειδή εντυπωσιάζεται από τα λαμπρά κοσμήματα και επιθυμεί να τα αποκτήσει για να γίνει τάχα πιο όμορφος με αυτά…
Άραγε όταν φοράει κάποιος/α κοσμήματα και στολίδια γίνεται πιο όμορφος, πιο ωραίος; Ο Απ. Παύλος αναφέρει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να κοσμούν τους εαυτούς τους με πλεξίματα μαλλιών και με χρυσαφικά ή με μαργαριτάρια ή με ιματισμό πολυτελή. Κοσμώ σημαίνει διακοσμώ, στολίζω, καλλωπίζω. Ακόμη, ο Απ. Πέτρος λέει ότι ο στολισμός των γυναικών δεν πρέπει να είναι ο εξωτερικός, το πλέξιμο των μαλλιών, το να βάζουν γύρω από τα μέλη τους χρυσαφικά ή το να ντύνονται φορέματα, αλλά ο «κρυπτός της καρδίας άνθρωπος» (Α΄ Πετρ, γ΄4), δηλαδή ο εσωτερικός κόσμος της ψυχής. Όταν μιλά για «εμπλοκή τριχών» αναφέρεται στα περίτεχνα επεξεργασμένα μαλλιά και την ώρα που χρειάζεται να σπαταλήσει κάποιος γι’ αυτά, ιδιαίτερα όταν πρέπει να συμπεριπλέξουν και χρυσαφικά ή πολύτιμες πέτρες ανάμεσα, πράγμα που είναι της μόδας τον τελευταίο καιρό.
Δεν είναι μόνο τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, τα κολιέ που φανερώνουν τη ματαιότητα. Ακόμη και ένα ρολόι μπορεί να γίνει αφορμή ματαιότητας όταν είναι πολύ ακριβό ή επιδεικτικό. Ας ρωτήσουμε λοιπόν τον εαυτό μας σε κάποια στιγμή ειλικρίνειας: γιατί το φοράω αυτό; σε ποιους θέλω να φανώ; ποια βλέμματα επιθυμώ; Κι αυτή η λατρεία στα πολλά στολίδια άλλοτε οδηγεί σε πειρασμούς, σε προκλήσεις, σε βλέμματα, σε ζήλιες… Να έχουμε στο νου μας ότι πολλά πράγματα μπορεί να μην είναι αμαρτία, αλλά τα κρυμμένα ελατήρια τα κάνουν αμαρτία!  Αλλά κι όταν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ δύο, γιατί δεν κάνουμε τις λιγότερο ακριβές και λιγότερο επιδεικτικές επιλογές;
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως τα κοσμήματα και τα διάφορα στολίδια δεν είναι άσχετα με τον εαυτό μας… Τα κοσμήματα κι ότι άλλο τέτοιου τύπου φέρουμε στο σώμα μας εκφράζουν το χαρακτήρα μας και τον εσωτερικό μας κόσμο. Ο άνθρωπος δεν παίρνει αξία από τα όμορφα πράγματα που φορά πάνω στο σώμα του, αλλά παίρνει αξία από τον εσωτερικό ψυχικό του πλούτο. Ο καλλιεργημένος χαρακτήρας είναι αυτός που στολίζει τον άνθρωπο, η αρετή είναι αυτή που πραγματικά ομορφαίνει την προσωπικότητά μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο μορφή, είναι και ψυχή!
Ας δούμε, ως επίλογο, πώς περιγράφει ο Άγιος Κοσμάς την Αγία μεγαλομάρτυρα Παρασκευή και τα «κοσμήματά» της: «Μεταχειριζόταν ως φτιασίδια τα δάκρυα, ενθυμούμενη τις αμαρτίες της. Ως σκουλαρίκια είχε τα αυτιά της ανοικτά για να ακούει τις άγιες Γραφές. Ως κορδόνι είχε τις πολλές νηστείες που έκαναν τον λαιμό της και έλαμπε όπως ο ήλιος. Ως χρυσή ζώνη την παρθενία που φύλαξε σε όλη της τη ζωή. Ως φόρεμα την ντροποή που είχε στον εαυτό της και τον φόβο του Θεού που την σκέπαζε. Έτσι στολιζόταν η αγία. Ανίσως και είναι κανένα κορίτσι και θέλει να στολίζεται, ας στοχαστεί τι έκανε η αγία, να το κάνει και εκείνη, αν θέλει να σωθεί…»
agonistes