Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Ό διάβολος βρίσκει γρήγορα δουλειά σε οκνηρά χέρια, αλλά ένας άγγελος βρίσκει γρήγορα εργασία στους φιλόπονους και επιμελείς. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΧΡΙΔΟΣ.


  Ο διάβολος βρίσκει γρήγορα δουλειά σε οκνηρά χέρια, αλλά ένας άγγελος βρίσκει γρήγορα εργασία στους φιλόπονους και επιμελείς.
 Στον κόσμο αυτό της συνεχούς κινήσεως και της συνεχούς μεταβολής, ο άνθρωπος επιβάλλεται να είναι απασχολημένος, είτε το θέλει είτε όχι, παράγοντας έργο, είτε καλό είτε άσχημο. Ο άνθρωπος που μένει αργός, σε ακηδία, στην πραγματικότητα δεν είναι τεμπέλης. Είναι ένας φιλόπονος εργάτης του διαβόλου! Ένα αργό σώμα και μια αργή ψυχή είναι το πιο κατάλληλο χωράφι για να σπείρει και να καλλιεργήσει ο διάβολος.
 Ο άγιος Αντώνιος ο Μέγας λέει ότι η σάρκα χρειάζεται να δουλαγωγείται και να αφοσιώνεται σε επίμοχθο έργο. Ο άγιος Εφραίμ ο Σύρος συμβουλεύει: «Δίδαξε τον εαυτό σου να εργάζεται, ώστε να μη χρειαστεί να διδαχθεί την επαιτεία».
 Όλοι ανεξαιρέτως οι άγιοι Πατέρες τονίζουν την αναγκαιότητα της εργασίας για τη σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου. Οι απόστολοι και όλοι οι άγιοι μάς δίνουν παράδειγμα συνεχούς και ολοκληρωτικής πνευματικής και σωματικής εργασίας. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος που μένει αργός, εξαιτίας της φυγοπονίας του, δεν επιμηκύνει την ζωή του πάνω στη γη, αλλά απεναντίας την συντομεύει, φαίνεται καθαρά από τα παραδείγματα μακροημερεύσεως πολλών αγίων, που υπήρξαν οι μεγαλύτεροι και πλέον φιλόπονοι ανάμεσα στους εργάτες τού κόσμου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΑΠΡΙΛΙΟΣ
http://apantaortodoxias.blogspot.gr/search?updated-max=2018-04-25T16:31:00%2B03:00&max-results=14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου