Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Νεανικὲς τρέλες ...

ΝΕΑΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ


  Υπάρχει ένα υπέροχο τροπάριο στους αναβαθμούς του τετάρτου ήχου, που ψάλλεται και σε όλες τις Παρακλήσεις. Τα λόγια του, σε μετάφραση, είναι: “Από τα νεανικά μου χρόνια με πολεμούν πολλά πάθη. Αλλά εσύ, Σωτήρα μου, βοήθησέ με και σώσε με από αυτά”. Τα λόγια του τροπαρίου μιλούν, θα λέγαμε, για κάποιον που δεν είναι πια νέος, ο οποίος βλέπει τον διάβολο να τον πολεμά με τα πάθη από τότε που ήταν παιδί και τώρα ζητά τη λύτρωσή του.

  Έχω ακούσει πολλούς, ηλικιωμένους, ανθρώπους να μου διηγούνται με μετάνοια τα αμαρτωλά νεανικά τους χρόνια και τίς.... “τρέλες” που έκαναν σ’ αυτά. Και όλους, σχεδόν, να καταλήγουν στο συμπέρασμα: “Αν ξαναγινόμουνα νέος, πάτερ, δεν θα επαναλάμβανα τις τρέλες που έκανα τότε. Δεν ήξερα. Δεν είχα κάποιον να με συμβουλέψη. Συμβουλέψτε τα σημερινά νιάτα να μην κάνουν τις τρέλες που έκανα εγώ”.
  Οι “νεανικές τρέλες” και τα αμαρτωλά πάθη, που τις προκαλούν, μάλλον αυξήθηκαν στις ημέρες μας. Δυστυχώς ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους νέους, παρ’ όλη την δυνατότητα ενημερώσεως και κατηχήσεως. Θα αναφέρω, λοιπόν, μερικές “νεανικές τρέλες” στο άρθρο αυτό, με την ελπίδα ότι θα συγκινηθούν οι νέοι που θα το διαβάσουν και θα θελήσουν να μη ....τρελαθούν, τουλάχιστον αυτοί, αλλά αντιθέτως να λυτρωθούν και να σωθούν και τώρα και στην αιωνιότητα.
  Είναι νεανική τρέλα τα μηχανάκια και η ηδονή της ταχύτητος. Έχουμε θρηνήσει νιάτα και νιάτα. Δυστυχώς έχει χυθεί πολύ νεανικό αίμα στον βωμό της ασφάλτου. Είναι ανάγκη όλοι, όσοι αγαπούμε τα νιάτα να τα συμβουλεύουμε με αγάπη να μη χρησιμοποιύν μηχανάκια ή τουλάχιστον να τα χρησιμοπούν με σύνεση, προσοχή και προσευχή. Και να φορούν κράνος. Και να οδηγούν με μικρές ταχύτητες. Είναι τρέλα να παιζη κανείς με τον θάνατο.
  Είναι νεανική τρέλα το τσιγάρο. Αν το αρχίσει ο νέος, μετά, και να θέλει να το κόψη, ίσως να μη μπορή. Είναι ανάγκη όλοι να συμβουλεύουμε τα νιάτα και με λόγια και με παράδειγμά, να μη δοκιμάσουν το τσιγάρο ούτε μία φορά. Ούτε από περιέργεια. Ούτε για οποιονδήποτε λόγο. Υποδουλώνει την ψυχή και βλάπτει σοβαρά την υγεία.
  Είναι τρέλα τα ναρκωτικά και μόνο να σκεφθή κανείς να τα δοκιμάση. Έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες για την τρέλα των ναρκωτικών. Είναι ανάγκη όλοι, όσοι αγαπούμε τα νιάτα να τα συμβουλεύσουμε με αγάπη και να τους πούμε: “Μακρυά απ’ τα ναρκωτικά. Μακρυά απ’ όσους τα διακινούν. Μακρυά από τους χώρους που διακινούνται. Ο νέος που ανήκει στον Χριστό δεν στοχεύει στους ψεύτικους παραδείσους των ναρκωτικών αλλά στον μοναδικά αληθινό Παράδεισο, που στην επίγεια ζωή είναι η Εκκλησία του Χριστού και στην αιώνια η Βασιλεία των Ουρανών. Μακρυά απ’ την τρέλα των ναρκωτικών”.
  Νεανικές τρέλες είναι τα μπλεξίματα με την πορνεία και την κάθε σαρκικότητα, οι ανόητοι νεανικοί έρωτες, η αχαλίνωτη ικανοποίηση των αισθήσεων, η υποδούλωση στην μόδα, η αμαρτωλή νυχτερινή ζωή, η διασκέδαση μέσα σε εκκωφαντικούς “μουσικούς” θορύβους, η “ψυχαγωγία” με ηλεκτρονικά παιγνίδια, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις βίας και αναρχίας, η κάθε μορφής λατρεία του σατανά, η πίστη και η λατρεία συγχρόνων ειδώλων και γενικά η εμπαθής λατρεία της κτίσεως.
  Έχει παραγίνει το κακό σήμερα. Ο διάβολος έβαλε στόχο να τρελάνη τους νέους. Περισσότερο από κάθε άλλη εποχή ισχύει στις ημέρες μας το του Μεγάλου Αντωνίου, προσαρμοσμένο στα νιάτα: “Είδα τις παγίδες του διαβολου απλωμένες, γύρω από τα νιάτα, και είπα. Ποιός μπορεί να τις αποφύγη;” Και το χειρότερο. Πραγματοποιείται στις ημέρες μας, ιδιαίτέρως στα νιάτα, αυτό που ο ίδιος Άγιος είχε προφητεύσει: “Θάρθη καιρός που όλοι θα τρελαθούν. Και αν υπάρχει ένας που δεν θα είναι τρελός, θα του λένε οι τρελοί. Εσύ είσαι τρελός”.
  Αν ήταν δυνατόν το άρθρο αυτό να γινόταν κραυγή και να την άκουγαν όλα τα νιάτα, θα έλεγε συνοπτικά: Νέοι και νέες, μακρυά από τις αμαρτωλές, δαιμονικές νεανικές τρέλες. Πληρώνονται πολύ ακριβά. Πολλές φορές και με την ίδια τη ζωή σας. Την επίγεια και την επουράνια. Κι αν κάποιοι έχετε τρελαθεί ή βρίσκεσθε στα πρόθυρα, επιστρέψτε το συντομότερο στο Χριστό και στην Εκκλησία Του. Μόνο ο Χριστός σάς αγαπάει πραγματικά και μόνο Αυτός μπορεί να σάς θεραπεύση.
  Ο καλύτερος επίλογος για το άρθρο αυτό είναι, πιστεύω, ένα ωραιότατο τροπάριο των αναβαθμών του πλαγίου τετάρτου ήχου, που λέει: “Εκ νεότητός μου ο εχθρός με πειράζει, ταις ηδοναίς φλέγει με. Εγώ δε πεποιθώς εν Σοι, Κύριε, τροπούμαι τούτον”. Από τα νιάτα μου ο εχθρός διάβολος με πειράζει. Με κατακαίει μέσα στις ηδονές. Αλλά εγώ, Κύριε, έχω πιστέψει μόνο σε Σένα με όλη μου την καρδιά και με την πίστη αυτή τον νικάω και τον κατατροπώνω.
  Ας γίνει το τροπάριο αυτό ύμνος κάθε νέου και κάθε νέας.
http://www.parembasis.gr/index.php/el/menu-teyxos-14/4024-1997-14-12