Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Το μάθημα των «Θρησκευτικών»





  Ποτέ δεν καταλάβαμε, γιατί ονομάστηκε «Θρησκευτικά» το μάθημα με το οποίο διδασκόμαστε την Ορθόδοξη πίστη μας. Θρησκεία ίδρυσε ο Χριστός ή Εκκλησία; Οι θρησκείες είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα. Η Αγία Γραφή ρητά αναφέρει:  «Πάντες οι θεοί των εθνών δαιμόνια» (Ψαλμ. 95, 5).



   Δεν καταλαβαίνουμε, ακόμη, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο θέμα και πρόβλημα με αυτό το μάθημα και πρέπει διαρκώς να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα.
  Ένα ερώτημα που συχνά προβάλλει, είναι: «Γιατί να είναι οι απλοί πιστοί τόσο ‘‘εγωιστές’’, και να θέλουν και να επιμένουν τόσο σε αυτό το μάθημα, αφού ακόμη και η διοικούσα εκκλησία φαίνεται να συμφωνεί με την μετατροπή τους σε θρησκευτικά, δηλαδή, σε μάθημα θρησκειολογικό»;

   Θα απαντήσουμε με ερώτηση: «Γιατί τα ελληνόπουλα που ασπάζονται άλλες πίστεις ή θρησκείες, π.χ. ιουδαϊσμό, μουσουλμανισμό ή παπισμό, να διδάσκονται βάσει νόμου, ‘‘καθαρά’’, τη δική τους πίστη, όπως δηλαδή είναι και το πρέπον, και οι μαθητές που αποτελούν, προς το παρόν, την πλειοψηφία, τα χριστιανόπουλα δηλαδή, να μην έχουν αυτό το δικαίωμα; Γιατί;»