Ο Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος ο οποίος γεννήθηκε το 1643 και πέθανε το 1726 ή το 1727, ανάμεσα στα κείμενά του, κρατούσε και σημειώσεις τις οποίες έγραφε στα ελληνικά καθότι ήταν λάτρης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε σημείο να είναι γνωστή η φράση του «Amicus Plato, amicus Aristoteles, magis amica veritas» (δηλ. Ο Πλάτων είναι φίλος μου, ο Αριστοτέλης είναι φίλος μου, αλλά η μεγαλύτερη φίλη μου είναι η αλήθεια»).
Τα κείμενα του Σερ Ισαάκ Νεύτωνα είναι όλα αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ από το 2011. Μεταξύ αυτών υπάρχει και ένα το οποίο είναι γραμμένο στα ελληνικά. Την εποχή που έδρασε οι καλλιεργημένοι της Δύσης γνώριζαν πρωτίστως λατινικά αλλά και ελληνικά. Πολλοί από αυτούς γνώριζαν καλά την αρχαία ελληνική ιστορία, τέχνη, λογοτεχνία και δράμα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Νεύτωνας.
Πολλά από τα πολύτιμα σημειωματάρια του Ισαάκ Νεύτωνα, στα οποία κατέγραφε τις πρωτοποριακές του θεωρίες για τον κόσμο ήταν στα ελληνικά. Παρά το γεγονός ότι οι τίτλοι και τα θέματα, στα οποία εργαζόταν παρουσιάζονται στα λατινικά -όπως και οι σύντομες εξηγήσεις στις άκρες των σελίδων-, η ανάλυση των θεμάτων δίνεται σε σύντομα, καλογραμμένα στην ελληνική γλώσσα, γραμμένα με πεζά γράμματα και με τήρηση όλων των κανόνων πολυτονισμού.
Σήμερα, το Κέιμπριτζ διαθέτει τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική συλλογή χειρογράφων του Νεύτωνα. Η συλλογή των εγγράφων του μεγάλου στοχαστή ψηφιοποιήθηκε και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 2011.
Πολλές από αυτές τις σημειώσεις περιλαμβάνουν τη μελέτη του Αριστοτέλη (Όργανον και Ηθικά), την Εισαγωγή του Πορφυρίου κ.α.
Στο σημειωματάριο, κάτω από τον τίτλο στα λατινικά «Amicus Plato, amicus Aristoteles, magis amica veritas» [φύλλο 88r], ο Νεύτωνας κατέγραψε τις σκέψεις του, ξεκινώντας μια διάσημη ενότητα του χειρογράφου με τίτλο «Quaestiones Quaedam Philosophiae» , δηλαδή «Ορισμένα Φιλοσοφικά Ερωτήματα». Εδώ, έγραφε για θέματα που τον ενδιέφεραν και σχεδίαζε να μελετήσει σε μεγαλύτερο βάθος, όχι μόνο μέσω της ανάγνωσης αριστοτελικών και αντι-αριστοτελικών κειμένων, αλλά και μέσω πειραμάτων.
Δείτε το σημειωματάριο στη σελίδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με ένα κλικ ΕΔΩ
Ποιος ήταν ο Ισαάκ Νεύτωνας;
Γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1643 στο Ουλσθόρπ του Λίνκολνσαϊρ, στην Αγγλία και απεβίωσε στις 31 Μαρτίου 1727 στο Λονδίνο. Θεωρείται «πατέρας» της Κλασικής Φυσικής και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο κίνημα του Διαφωτισμού.
Διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης των σωμάτων, οι οποίοι έγιναν γνωστοί ως «οι τρεις νόμοι του Νεύτωνα» (στο εμβληματικό έργο του «Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica», «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας», 1687) και τον ξακουστό «νόμο της βαρύτητας».
Ήταν μοναχικός και δεν παντρεύτηκε ποτέ, ένθερμος θρησκευόμενος και ασχολήθηκε με τη θεολογία. Ωστόσο, οι απόψεις του συχνά αποκλίνουν από την επίσημη θρησκεία της εποχής.