Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου άλλη μια φορά γίνεται στόχος έντονων επικρίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τη διανομή ενός ενημερωτικού εγχειριδίου που απεικονίζει ένα μικρό κοριτσάκι που φοράει την ισλαμική μαντίλα.
- Από τη Μαρία Δεναξά
Όσοι αντιδρούν κάνουν λόγο για επιχείρηση νομιμοποίησης και αποδοχής της ισλαμικής μαντίλας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Εκτός από το κοριτσάκι με ισλαμική μαντίλα απεικονίζεται στο εγχειρίδιο μια γυναίκα, ενώ μαζί τους είναι κι ένας γενειοφόρος άνδρας.
Με τίτλο «Κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. για την κοινοτική χορηγία», το εγχειρίδιο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου προωθεί κοινοτικές πρωτοβουλίες για την παροχή ασφαλών και νόμιμων διαύλων για τους πρόσφυγες που χρήζουν προστασίας. Η επιλογή της εικονογράφησης του φυλλαδίου έχει προκαλέσει εκτεταμένες επικρίσεις από χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι κατηγορούν τον οργανισμό ότι νομιμοποιεί ένα θρησκευτικό ένδυμα που συνδέεται από ορισμένους με καταπιεστικές πρακτικές. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. κατηγορείται για έλλειψη ουδετερότητας στις επικοινωνιακές της εκστρατείες. Το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη φωτογραφία μιας νεαρής γυναίκας που φορούσε χιτζάμπ σε τρένο υψηλής ταχύτητας στον «Σύντομο οδηγό για την Ε.Ε.». Την ίδια χρονιά, το πορτρέτο ενός παιδιού με μαντίλα χρησιμοποιήθηκε για την εκστρατεία της Διεθνούς Ημέρας Αλφαβητισμού, όπως και το πορτρέτο μιας γυναίκας για μία από τις αφίσες που δημοσιεύτηκαν για τον εορτασμό της 75ης επετείου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ένα μικρό κορίτσι καλυμμένο με μαντίλα σχεδιάστηκε επίσης για ένα βίντεο που κυκλοφόρησε για την Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, και σε ένα άλλο βίντεο, που ήταν αφιερωμένο στην ψυχική υγεία, ο φακός εστιάζει σε μια νεαρή γυναίκα που είναι καλυμμένη κι έχει γυρισμένη την πλάτη. Το 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο μιας διαμάχης μετά τη δημοσίευση, στον λογαριασμό του προγράμματος Erasmus στο Χ, μιας αφίσας για το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας» που το διαφήμιζε ένα χαμογελαστό κορίτσι που φορούσε μαντίλα. Παρόλο που αποσύρθηκε γρήγορα μετά τις πρώτες αντιδράσεις, η αφίσα επικρίθηκε για την επιλογή της ιδέας, η οποία θεωρήθηκε από ορισμένους προσπάθεια εξομάλυνσης της χρήσης της μαντίλας, ένα ευαίσθητο θέμα στη Γαλλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θεωρείται επιδεικτικό θρησκευτικό σύμβολο που απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους.