Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

Τενεκές και 5χίλιαρο από 2025, το πρόστιμο για αδήλωτο ελαιόλαδο και σχόλιο αναγνώστη

Γιάννης Ρούπας
 
Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία του ελαιοκοµικού τοµέα, µε καινούριες υποχρεώσεις για όλους τους κρίκους της αλυσίδας αξίας, οι οποίες στην πράξη βάζουν στόχο τη µείωση της λογιστικής «αυτοκατανάλωσης» και εµµέσως πλην σαφώς σαφώς το απότοµο φρένο στη διακίνηση του ανώνυµου 17κιλου τενεκέ προς όφελος του τυποποιηµένου ελαιολάδου και των εξαγωγικών επιδόσεων.
 
Τενεκές και 5χίλιαρο από το 2025, το πρόστιμο της ΑΑΔΕ για αδήλωτο ελαιόλαδο

Η τριπλέτα µέτρων που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι δοκιµασµένη σε άλλες χώρες µεγάλους παραγωγούς ελαιοκοµικών προϊόντων και επικεντρώνεται στους ελαιοπαραγωγούς κανονικού καθεστώτος. Με το ψηφιακό ∆ελτίο Αποστολής σε πρώτο χρόνο και µε τη ∆ήλωση Συγκοµιδής σε δεύτερο χρόνο, θα υπάρχει σαφής εικόνα για τα κιλά ελαιόκαρπου που φεύγουν από το λιοστάσι, όπως επίσης και για τα κιλά ελαιολάδου που βγαίνουν από το µαλακτήρα.

 
Έρχεται ψηφιακό µητρώο συσκευαστηρίων
 
Για την πορεία της πρώτης ύλης από το ελαιοτριβείο µέχρι το ράφι, το υπουργείο θα πάρει νέα µέτρα. Αρχικά, θα δηµιουργηθεί ψηφιακό µητρώο τυποποιητηρίων και συσκευαστηρίων ελαιολάδου για την ηλεκτρονική χορήγηση αλφαριθµητικού κωδικού έγκρισης, αρµοδιότητας του ΥπΑΑΤ. Επίσης, σχεδιάζεται η υλοποίηση ψηφιακής δήλωσης παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και ελιάς και θα απευθύνεται στα ελαιοτριβεία, τα τυποιητήρια και τα συσκευαστήρια της χώρας, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο Γενικός Γραµµατέας του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος τον Οκτώβριο σε ηµερίδα του ΣΕΒΙΤΕΛ.  Να σηµειωθεί πως τα πρόστιµα θα είναι όντως τσουχτερά. Από µόνη της η διακίνηση καρπού µε χειρόγραφο ∆ελτίο θα επιφέρει διοικητικό πρόστιµο 5.000 ευρώ. Άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν πως µε αποδοτική υιοθέτηση των παραπάνω µέτρων:
Α) Θα µπορούν µε σαφήνεια να διασταυρωθούν οι επιπτώσεις εξωγενών παραγόντων (χαλάζια, ανοµβρία, µπόρες, ανεµοθύελλες) στην παραγωγή ανά περιοχή και νοµό, δίνοντας τη δυνατότητα στις ∆ΑΟΚ να βγάζουν εύκολα συµπέρασµα αναφορικά µε τις ασύµµετρες απώλειες στην ελαιοπαραγωγή/παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς. Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία τυχόν παρέµβαση της Πολιτείας/ΕΛΓΑ στο µέλλον, η στοιχειοθέτηση θα αποτελεί εύκολη υπόθεση και δεν θα βασίζεται µονάχα στον κόπο και των ιδρώτα των πολλές φορές υποστελεχοµένων τµηµάτων των ∆ΑΟΚ. Οι ζηµιές σε χρονιές όπως η φετινή, που ξεκίνησε δυναµικά στην ανθοφορία και κατέληξε θύµα της ανοµβρίας, θα είναι ολοφάνερες.
Β) Σαφώς περιορίζεται το πεδίο δράσης του ανώνυµου τενεκέ από τους αγρότες κανονικού καθεστώτος, καθώς το ελαιοτριβείο θα είναι υποχρεωµένο να «ανακοινώσει» την έκθλιψη και την παραγωγή, αφού πρώτα ο παραγωγός έχει «ανακοινώσει» στο mytimologio την κατ’ εκτίµηση ποσότητα ελαιοκάρπου που οδηγεί προς έκθλιψη. Τώρα, από την στιγµή που ο κρατικός µηχανισµός θα γνωρίζει από τα τριγύρω ελαιοτριβεία, που παίζουν οι αποδόσεις, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για οποιονδήποτε επιτήδειο να προβεί σε παράτυπες – παράνοµες πράξεις εις βάρος του παραγωγού ή των κρατικών ταµείων.  Βέβαια, οι αγρότες ειδικού καθεστώτος δεν υποχρεούται σε δελτίο αποστολής, οπότε ίσως θα συνεχίσει να επιβιώνει «κάτω από τα ραντάρ» ο 17κιλος τενεκές. ∆εν έχει βέβαια ακόµη αποσαφηνιστεί αρµοδίως αν θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονικά ∆ήλωση Συγκοµιδής και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος.
Γ) Σε περίπτωση που «περπατήσει» καλά το σηµείο Β., θα µπουν οι βάσεις από την επόµενη ελαιοκοµική σεζόν 2025/26 για ένα τριµηνιαίο ή µηνιαίο ισοζύγιο πωλήσεων – αποθεµάτων ανά ποιοτική κατηγορία ελαιολάδου, που θα δηµοσιεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι ιδιωτικός φορέας, κατ’ εικόνα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Μία τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει σαφώς τους αγοραστές να γνωρίζουν αξιόπιστα πόση πρώτη ύλη υπάρχει διαθέσιµη στην ελληνική αγορά, αλλά και τους πωλητές ώστε να µην γίνονται έρµαια αθέµιτων εµπορικών πρακτικών και αχρείαστης σπέκουλας, φέρνοντας ξεκάθαρα οφέλη στο σύνολο της αλυσίδας αξίας του ελαιοκοµικού τοµέα. Επίσης, θα διευκολύνει τον έλεγχο τυχών ευκαιριακών ελληνοποιήσεων ελαιολάδου, που απασχολεί σποραδικά ως φαινόµενο κυρίως τα νησιά, σύµφωνα µε ανώνυµες καταγγελίες που βλέπουν κατά καιρούς τα φώτα της δηµοσιότητας, συνήθως σε τοπικά µέσα.
 
ΣΧΟΛΙΟ
Καλημέρα, απευθύνομαι σε εσάς και την εφημερίδα σας. Και θέλω να σας ρωτήσω με ποια πλευρά είστε την σωστή ή τη λάθος; η σωστή είναι οι αγρότες που υποτίθεται ότι τους ενημερώνετε και τους στηρίζετε, και η άλλη είναι οι χαρτογιακάδες και ανεγκέφαλοι του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, για να μη χρησιμοποιήσω κανένα άλλο κοσμητικό επίθετο. Έχω λοιπόν τα εξής ερωτήματα. Τι δουλειά έχει ο υπουργός να μιλά με τον ΣΕΒΙΤΕΛ; Και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί; Έχουν βγει ποτέ έξω στα χωράφια οι κύριοι του υπουργείου, πώς μπορούν να κάνουν πολιτική για το λάδι που οι περισσότεροι όχι μόνο πώς μαζεύεται και καλλιεργείται η ελιά (δεν ξέρουν), οι πιο πολλοί δεν έχουν δει ποτέ στην ζωή τους ζωντανό ελαιόδεντρο, δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν τον ανανά από τον καρπό τις ελιάς. Πού πάνε τα λάδια που είναι πάνω από 0,8 οξύτητα; Εγώ δεν τα έχω δει ποτέ στο ράφι. Γιατί υπάρχουν λάδια έως και 10 βαθμούς οξύτητα. Τα ραφινάρουν και τα τρώει ο κόσμος, υποτίθεται επώνυμο λάδι. Ενώ ο φυσικός χυμός της ελιάς που βγαίνει κατευθείαν από τις ελιές στο ελαιοτριβείο, χωρίς κανένα πρόσθετο είναι αμφιβόλου ποιότητας!!! Ποιον κοροϊδεύουν κύριοι της εφημερίδας σας; Γιατί λοιπόν επιτρέπεται η πώληση των πέντε λίτρων τενεκέ, και δεν επιτρέπεται στο δεκαεπτάκιλο, που είναι και πολύ οικονομικότερο για τον καταναλωτή; Με όλα αυτά ποιοι εξυπηρετούνται; Γιατί μόνο ο παραγωγός και ο καταναλωτής είναι τα θύματα του υπουργείου και του ΣΕΒΙΤΕΛ. Τώρα λοιπόν με τα καινούργια μέτρα θα ξέρουν οι τυποποιητές πόση παραγωγή είναι στις αποθήκες για να μπορούν να εξευτελίσουν την τιμή του παραγωγού και να ανεβάσουν του καταναλωτή. Δεν χρειάζεται να έχουμε βγάλει πανεπιστήμιο για να πουλήσουμε το προϊόν μας κύριοι, ξέρουμε πολύ καλά να το διαχειριστούμε!! Αφήστε λοιπόν τον τενεκέ και θα δείτε ότι και η τιμή του λαδιού θα είναι ικανοποιητική και στον παραγωγό και στον καταναλωτή!! Και η τιμή στην χονδρική θα ανέβει. Απλή προσφορά και ζήτηση είναι, και ποιοτικό λάδι θα τρώει ο καταναλωτής.