Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

ΣΙΝΑ, ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Το Θεοβάδιστο όρος

Στη μια του κορυφή εμφανίστηκε ο Θεός στον Μέγα Μωυσή, συνομίλησε μαζί του και του παρέδωσε τις πλάκες του Νόμου Του.

Στην άλλη κορυφή, αιώνες αργότερα, άγγελοι απέθεσαν θαυματουργικά το σκήνωμα της λαοφίλητης Αγίας Αικατερίνης.

Σταδιακά το όρος Σινά έγινε τόπος αγίων, πόλος έλξης για τους ανθρώπους που πόθησαν να αγαπήσουν τον Θεό ολοκληρωτικά.

Ξεκίνημα

 Οι πρώτοι μοναχοί που εκτίμησαν την υποβλητική ησυχία της σιναιτικής ερήμου οργάνωσαν τη ζωή τους στην περιοχή γύρω από την αγία Βάτο. Η παράδοση λέει ότι η μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, η Αγία Ελένη, βοήθησε να χτιστεί το παρεκκλήσι της “Φλεγόμενης Βάτου” και ένας αμυντικός πύργος για την προστασία αυτών των μοναχών από επιθέσεις των νομάδων της περιοχής. Ο πύργος σώζεται μέχρι σήμερα και αποκαλείται «Πύργος της αγίας Ελένης».

Ανοικοδόμηση

Δύο αιώνες αργότερα ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός συμπλήρωσε το έργο, ανοικοδομώντας μεγαλόπρεπη Μονή προς τιμήν της Θεοτόκου, με απόρθητο τείχος γύρω. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης οι Σιναΐτες Πατέρες, από τότε ως σήμερα μνημονεύουν στις καθημερινές ακολουθίες το όνομά του.

Αγιογράφηση

Όταν ολοκληρώθηκε η ανοικοδόμηση της Μονής, η αψίδα του ιερού Βήματος κοσμήθηκε με το περίφημο μωσαικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Σ’ αυτό οφείλεται και η επίσημη ονομασία «Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού».

Η Αγία Αικατερίνη στη Μονή

Κατά μία παράδοση, το σώμα της Αγίας μεταφέρθηκε «υπό πτερύγων αγγέλων» στο όρος Σινά, και έμεινε άταφο, μέχρι τον 6ο αιώνα, που μοναχοί της περιοχής ειδοποιήθηκαν μέσω οράματος, το κατέβασαν και το εναπέθεσαν σε μαρμάρινη θήκη.

Στην κορυφή, όπου βρέθηκε το άγιο λείψανο, χτίστηκε παρεκκλήσιο της Αγίας, που έχει την Αγία Τράπεζα πάνω από το συγκεκριμένο σημείο.

Η ιδιαίτερη αγάπη του λαού στην Αγία, την ανέδειξε τελικά πολιούχο του Σινά.

Η Βιβλιοθήκη της Μονής

            Είναι μοναδική σε σπουδαιότητα, τόσο σε αριθμό, όσο και σε αξία χειρογράφων. 3.000 χειρόγραφα, Ελληνικά, Αραβικά, Σλαβικά, Συριακά, Κοπτικά, Γεωργιανά, Αρμενικά και Αιθιοπικά.

Εκεί βρέθηκε και ο περίφημος “Σιναιτικός Κώδικας”, ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ανθρωπότητας. Πρόκειται για αρχαίο χειρόγραφο κώδικα του 4ου μ.Χ αιώνα, που περιέχει τα βιβλία της Καινής Διαθήκης και ένα μέρος των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης. Γραμμένος σε κεφαλαιογράμματη τετραγωνισμένη ελληνική γραφή, αποτελείται από 1.460 και πλέον σελίδες. Στη βιβιλιοθήκη της Μονής παραμένουν σήμερα ορισμένα φύλλα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος μεταφέρθηκε στο Βρετανικό Μουσείο.

Η αρχαιότερη Χριστιανική Μονή στον κόσμο, που ζει ακόμη, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Την προστατεύουν όμως και οι Βεδουίνοι της περιοχής, που αναγνωρίζουν σ’ αυτή μια όαση μέσα στη σύγχρονη έρημο.

                                                     Οδοιπόρος

 

Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Νοέμβριος 2024

https://prostiniki.gr