Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Τα φριχτά βασανιστήρια και η δολοφονία του ιερέα Παπαπαναγιώτου Νικολάου από τους κομμουνιστές του Ε.Α.Μ.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ.
Φωτογραφία η οποία εμφανίζει τον Ιερέα Παπαπαναγιώτου Νικόλαο (1885-1943).
 Ο π. Νικόλαος Παπαπαναγιώτου γεννήθηκε στο Λειβάρτζι των Καλαβρύτων το 1885, και ο παππούς του όπως και ο πατέρας του ήταν Ιερείς. Ο ίδιος χειροτονήθηκε Ιερέας στο χωριό του, όπου και εργάστηκε και ως δάσκαλος. Διετέλεσε Ιερεύς και Εφημέριος στο Λειβάρτζι Καλαβρύτων, στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

 Κηρύττοντας τον λόγο του Θεού, συμβούλευε και καθοδηγούσε τους ενορίτες του για τα πάντα, με τους οποίους ενορίτες του διατηρούσε με όλους άριστες σχέσεις και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός αφού και ως δάσκαλος το έργο του και η προσφορά του ήταν τεράστια. 
 Λόγω της εθνικής του συνείδησης όμως, και καθώς ο ιερέας δεν φοβόταν να κηρύσσει δημόσια τις ιδέες του υπέρ του Ελληνικού Έθνους και της Ελληνικής ιστορίας, υπέρ της ορθοδοξίας και της οικογένειας, οι κομμουνιστές της τοπικής κοινωνίας ενοχλήθηκαν.

 Έτσι την νύκτα της 11ης Ιουλίου 1943, οι κομμουνιστές τον συνέλαβαν με την αιτιολογία ως ‘’αντιδραστικός’’ μαζί με τέσσερεις άλλους ενορίτες του, και τον οδήγησαν σε ένα βουνό του χωριού του. Εκεί αφού τον ξυλοκόπησαν ανηλεώς του έβγαλαν τις τρίχες της γενειάδας του, και όσες έμειναν του τις έκαψαν με αναμμένα ξύλα. Εν συνεχεία του αφαίρεσαν τα ράσα και συνέχισαν να τον ξυλοκοπούν νυχθημερόν, και όταν ο ιερέας πλέον έφθασε λίγο πριν το τέλος τον πυροβόλησαν στο κεφάλι, όπου και επήλθε η λύτρωσή του από τα μαρτύρια.