Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Η εταιρεία «ΣΚΟΠΙΑ» αυτοαποκαλυπτόμενη

 

Μάρτυρες του Ιεχωβά - Χιλιαστές

Πρωτ. Βασιλείου Α. Γεωργόπουλου Δρ. Θ.

Η εταιρεία «ΣΚΟΠΙΑ»

αυτοαποκαλυπτόμενη

   Το 1993 εκδόθηκε χιλιαστικό έντυπο το οποίο επιγράφεται «Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στην Ελλάδα». Είναι ένα έντυπο το οποίο, κατά την συνήθεια της μετοχικής εταιρίας «Σκοπιά», ωραιοποιεί την πραγματικότητα σχετικά με την ακραία αύτη αίρεση και την ταυτοχρόνως μετοχική εταιρεία, και κάνει επιλεκτική και κατευθυνόμενη καταγραφή της ιστορίας των Χιλιαστών στην Ελλάδα. Στο ίδιο έντυπο υπάρχουν επίσης δυσφημιστικές και ανακριβείς αναφορές για την πατρίδα μας όσο και για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Μία πιο προσεκτική μελέτη, όμως, του εντύπου αυτού, αποδεικνύει ότι το εν λόγω έντυπο, παρότι γράφτηκε με σκοπό την ωραιοποίηση και τη διαφήμιση της αιρέσεως, αποτελεί μία εξαιρετικά αποκαλυπτική για το χαρακτήρα και ταυτοχρόνως οδυνηρή απόδειξη για το παρελθόν της μετοχικής εταιρίας «Σκοπιά».

Διαβάζουμε στο εν λόγω έντυπο: «Ο Αθανάσιος Καρανάσιος, φωτογράφος και επιμελής σπουδαστής της εβραϊκής και της ελληνικής που χρησιμοποιήθηκαν για την συγγραφή της Αγίας Γραφής, είχε γίνει Σπουδαστής της Γραφής το 1910. Στις αρχές της δεκαετίας τον 1920 αυτός εκφώνησε τη μνημειώδη διάλεξη Εκατομμύρια Ζώντων Ήδη Ουδέποτε θα Αποθάνωσιν, στο Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας. Υπήρξε τόσο το ενδιαφέρον, ώστε εκφώνησε ξανά αυτή την ομιλία στην Αίθουσα του Ωδείου στην οδό Φειδίου» (σ. 6).

Στη διάλεξη αυτή, μνημειώδη όπως τη χαρακτηρίζει η «Σκοπιά», υποστηριζόταν επισήμως ότι εκατομμύρια άνθρωποι δε θα πεθάνουν ποτέ. Όχι κάποτε, αλλά «ήδη» έλεγε τότε ο Έλληνας χιλιαστής. Τί ήταν, όμως, αυτή η διάλεξη; Μήπως προσωπικού χαρακτήρα και έμπνευσης ομιλία ενός Έλληνα χιλιαστή; Όχι βεβαίως.

Η Εταιρεία «Σκοπιά», σε αλλά έντυπά της, μας πληροφορεί ότι η ομιλία αυτή πρωτοεκφωνήθηκε από τον τότε πρόεδρο της εταιρίας Ιωσήφ Ρόδερφορδ και αποτελούσε την επίσημη άποψη και γραμμή της εταιρίας (Βλ. Αποκάλυψη. Το μεγαλειώδες αποκορύφωμά της πλησιάζει, 1988, σσ. 152, 173). Γι’ αυτό και επαναλήφθηκε συστηματικά, τόσο από τον Ι. Ρόδερφορδ κατά τις περιοδείες του, όσο και από άλλους χιλιαστές ανά τον κόσμο. Η ίδια επίσης ομιλία εκδόθηκε και σε βιβλίο.

Μέχρι σήμερα, όμως, η «Σκοπιά» δεν είπε ποτέ, δεν εξήγησε ποτέ και δεν υπέδειξε σε κανένα ποια είναι αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζούσαν ήδη το 1920 και δεν θα πεθάνουν ποτέ. Πώς, όμως, να μιλήσει αφού η εν λόγω ομιλία, που η εταιρία «Σκοπιά» τη χαρακτηρίζει ως «μνημειώδη», σχετίζονταν με μία ψευδοπροφητεία της εταιρίας «Σκοπιά» για το έτος 1925.

Το 1925 η εταιρία «Σκοπιά» είχε προφητεύσει για μία ακόμη φορά, ότι θα εγκαθιδρυόταν η χιλιετής βασιλεία του Θεού στη γη και μία παγκόσμια θεοκρατική κυβέρνηση, με το Χριστό να κυβερνά, έχοντας ως επίγειους υπουργούς τον Αβραάμ, τον Γεδεών και αλλά βιβλικά πρόσωπα. Έτσι εξηγείται και η παρουσία του χρονικού επιρρήματος «ήδη» στο θέμα της ομιλίας, πριν το «Ουδέποτε θα Αποθάνωσιν». Θα επιστρέψουν οι «αρχαίοι αριστείς» διακήρυττε τότε ο Ρόδερφορδ. Είχαν μάλιστα αγοράσει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας μία βίλλα που την ονόμασαν «Οίκο των Αρχόντων» για να μείνει ο Αβραάμ. (Βλ. K. Hutten, Seher-Grόbler-Enthusiasten, 10η έκδ, 1966, σσ. 90-92. Πρωτ. Α. Αλεβιζοπούλου «Μάρτυρες του Ιεχωβά» και Ορθοδοξία, τόμ. Γ’, 1995, σσ. 222-227).

Χωρίς αμφιβολία, το χιλιαστικό έντυπο «Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στην Ελλάδα» είναι μία ακόμη τρανταχτή απόδειξη, πως και η χιλιαστική ομιλία «Εκατομμύρια Ζώντων Ήδη Ουδέποτε θα Αποθάνωσιν», για το μελανό παρελθόν της «Σκοπιά» και για το πόσο αδίστακτη είναι η εταιρεία. Η «Σκοπιά», αυτοχαρακτηρίζεται ως ο «αγωγός» του Ιεχωβά και η μοναδική επίγεια οργάνωση του Θεού. Φροντίζει όμως επιμελώς ν’ αποκρύπτει τα γεγονότα που αποδεικνύουν, ότι είναι, συν τοις άλλοις και ένας μόνιμος και αδίστακτος ψευδοπροφήτης. Οι ψευδοπροφήτες, όμως, είναι πάντοτε αντιμέτωποι με το παρελθόν τους, τους λόγους και τα έργα τους.

ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ 2/2007