Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Πανικός στον Λίβανο με νέες εκρήξεις στα τηλέφωνα – δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν την Τετάρτη μετά από έκρηξη πομποδεκτών που χρησιμοποιούν μέλη της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και στα προάστια της Βηρυτού, δήλωσε πηγή ασφαλείας και μάρτυρας.

Το περιστατικό έρχεται μια ημέρα αφότου 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 3.000 άλλοι τραυματίστηκαν μετά την ταυτόχρονη έκρηξη τηλεειδοποιητών- Pagers,  μελών της ομάδας, αναφέρει το Reuters.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επεκτείνει τους πολεμικούς του στόχους κατά της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο.

Χωρίς να σχολιάσει τις εκρήξεις στον Λίβανο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ εκτίμησε την Τετάρτη ότι το «κέντρο βάρους» του πολέμου μετακινείται «προς τα βόρεια», όπου σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές θανατηφόρων πυρών με τη Χεζμπολάχ έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Στη Βηρυτό, ραδιοφωνικοί σταθμοί εξερράγησαν ταυτόχρονα στα νότια προάστια την Τετάρτη, καθώς έλαβε χώρα η κηδεία τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα σε εκρήξεις τηλεειδοποίησης, σύμφωνα με πηγή κοντά στο λιβανέζικο κίνημα, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν πανικό κατά τη διάρκεια της κηδείας, με πολλούς ανθρώπους να σπεύδουν να καλυφθούν, σύμφωνα με τα πλάνα.

Ο αριθμός των νεκρών μετά τις εκρήξεις των βομβιστών έφτασε τους 14 νεκρούς και περισσότερους από 450 τραυματίες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, αναφέρει το Reuters.

Έκκληση Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «βαθιά ανήσυχος» από τις αναφορές ότι ένας μεγάλος αριθμός συσκευών επικοινωνίας εξερράγη στον Λίβανο και τη Συρία την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση. Ο Γκουτέρες προτρέπει επίσης τα μέρη «να επιστρέψουν αμέσως σε μια παύση των εχθροπραξιών για να αποκατασταθεί η σταθερότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ, σε δήλωση.

Δήλωση από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας

Οι συσκευές τηλεειδοποίησης- Pagerm που χρησιμοποιήθηκαν στις  μαζικές εκρήξεις στον Λίβανο  δεν ήταν ποτέ στην Ουγγαρία, δήλωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν σε δήλωση την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ισραήλ ανακοινώνει ένα νέο στάδιο στον πόλεμο, χωρίς να διεκδικήσει άμεσα τις επιθέσεις στον Λίβανο

Το Ισραήλ θα διασφαλίσει ότι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από τις βόρειες συνοριακές περιοχές μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το κίνημα της Χεζμπολάχ, αναφέρει το Reuters.

«Το έχουμε ξαναπεί, θα επιστρέψουμε τους πολίτες του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους, και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», είπε σε μια σύντομη δήλωση βίντεο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, κήρυξε την έναρξη μιας «νέας φάσης» του πολέμου, με έμφαση στους μαχητές της Χεζμπολάχ, στον Λίβανο, αναφέρουν  οι The Guardian  και  το Associated Press .

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για μια επιχείρηση στον Λίβανο την Τρίτη, αλλά χωρίς να πει τι ήταν

Ο Ισραηλινός αναλυτής Ρόνεν Μπέργκμαν , ο οποίος εργάζεται για τους New York Times και τον Yedioth Ahronoth, είπε στο Channel 12 ότι λιγότερες συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ ανατινάχτηκαν την Τετάρτη από ό,τι την Τρίτη, αλλά ότι αυτοί οι σταθμοί, που είναι μεγαλύτεροι, ήταν γεμάτοι με περισσότερα εκρηκτικά και ο αντίκτυπος των αναζωπυρώσεων ήταν μεγαλύτερος.

“Όποιος βρισκόταν κοντά σε αυτές τις συσκευές θα είχε πολύ μικρότερες πιθανότητες επιβίωσης”, λέει ο Μπέργκμαν, σύμφωνα με τους Times of Israel .

Οι συσκευές που εξερράγησαν την Τετάρτη είναι ραδιοτηλέφωνα που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές επικοινωνίες και οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν για να τονίσουν την ευπάθεια ολόκληρου του στρατιωτικού δικτύου επικοινωνιών της Χεζμπολάχ, προσθέτει ο δημοσιογράφος.

https://echedoros.blog/

https://enromiosini.gr/arthrografia/panikos-ston-livano-me/