Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος - Aν ο λαός δεν αντιδράσει για τις ηλεκτ.ταυτότητες θα τιμωρηθεί από τον Θεό!


 Το παρακάτω κείμενο αποτελεί απομαγνητοφωνημένο τμήμα ομιλίας του μακαριστού Αρχιμ. Αθανασίου Μυτιληναίου (1927-2006), ενός εκ των εξαιρετικών νεοτέρων πνευματικών μορφών της Εκκλησίας μας, με πανορθόδοξο κύρος, δοκιμοτάτου ερμηνευτού των Γραφών και εξαιρετικού ιεροκήρυκος, Ηγουμένου της Ι. Μονής Κομνηνείου «Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Δημητρίου Στομίου Λαρίσης. Τα λόγια του π. Αθανασίου Μυτιληναίου είναι πολύ ξεκάθαρα και διαφωτιστικά:

 «Αγαπητοί μου, ο λαός φταίει όταν αποδέχεται εκείνα τα οποία του λέγουν οι άρχοντες του. Τί να κάνει; Επανάσταση; ΌΧΙ, προς Θεού. Αλλά, θα φωνάξει και θα πει: Δεν δεχόμεθα αυτήν την λύση. Να πάρουμε ένα δικό μας παράδειγμα;
 Θέλουνε επί παραδείγματι να καθιερώσουν τις ταυτότητες. Και βεβαίως θα εργαστούν το θέμα της καθιερώσεως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εν τοιαύτη περιπτώσει. Ξέρουμε όμως ότι δεν πρέπει να πάρουμε τις ταυτότητες αυτές, διότι, διότι, διότι… Όμως, όταν ο λαός δεν αντιδράσει τότε θα τιμωρηθεί. Θα τιμωρηθούν και οι άρχοντες και ο λαός. Γιατί τιμωρείται ο λαός; Διότι απεδέχθη την αμαρτία που εργάζονται οι άρχοντες. Όπως και να χει το πράγμα, μόνον όταν ο λαός αντιδράσει, τότε δεν θα τιμωρήσει ο Θεός τον λαό. Αυτό να το ξέρουμε πολύ καλά. Γι’ αυτό πρέπει ο λαός, όταν βλέπει κάτι κακό να αντιδρά. Το ίδιο πράγμα ισχύει και εις την εκκλησίαν! Όταν άρχοντες οι οποίοι επιβάλλουν φερειπείν αιρετικές θέσεις ή ό,τι άλλο, ο λαός θα φωνάξει, θα διαμαρτυρηθεί. Το επαναλαμβάνω: Δεν θα κάνει επανάσταση, αλλά θα διαμαρτυρηθεί. Και αυτό σημαίνει υγεία και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να τιμωρηθεί ο λαός. Όταν όμως ο λαός δεν αντιδράσει, τότε ο Θεός θα τιμωρήσει και τους άρχοντες και τον λαό.»

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος

Από απομαγνητοφώνηση ομιλίας του π. Αθανασίου

Πηγή: https://youtube.com/watch?v=4wkmkbY4A30

https://agiosrafael.gr