Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

«Άνοιξέ μου, Κύριε, πού είσαι; Πού είναι η Εκκλησία Σου;»

Ιστορία του Εφραίμ από το Αμβούργο

Μία αναγνώστρια μας έστειλε μια ιστορία από τη Γερμανία, που έχει σημασία να τη δημοσιεύσουμε. Ακολουθεί το συνοδευτικό σημείωμά της:«Χριστός Ανέστη! Σας στέλνω μια ιστορία, που μπορεί να φανεί χρήσιμη για την ιστοσελίδα σας. Μου τη διηγήθηκε μία γνωστή μου από το Αμβούργο. Κάποιοι νεαροί Γερμανοί, κάτω των 20 ετών, βαπτίστηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα στην ενορία τους. Οι νεαροί αναζητούσαν τον Χριστό και την αλήθεια. Ακολουθεί μια ιστορία για έναν από αυτούς:

​Ένα εκπληκτικό πράγμα: Ένας από τα νεοβαπτισμένα αγόρια μας έχει ανεβάσει ένα βίντεο στο Διαδίκτυο, αλλά είναι στα Γερμανικά. Ο Εφραίμ διηγείται το πώς προσήλθε στην Ορθοδοξία: Freier Christ wird Orthodox!

Θα μεταφράσω εν συντομία την ιστορία του: Ο Εφραίμ λέει ότι πριν από 7 χρόνια άρχισε ν’ αναζητά τον Θεό και πήγε σε κάποια ασποσχισμένη χριστιανική Εκκλησία, η οποία τηρούσε τις εντολές της Παλαιάς Διαθήκης. Εκεί άρχισε να μελετά την Αγία Γραφή και στη συνέχεια προσκολλήθηκε στους Ευαγγελιστές. Ήταν ζηλωτής του Χριστιανισμού, πήγαινε σε κύκλους μελέτης της Βίβλου, επιχειρηματολογούσε κι έγραφε σε ιστολόγια. Κάποτε, ένας από τους ευαγγελικούς που γνώριζε ασπάστηκε ξαφνικά τον Καθολικισμό και αυτό το γεγονός για τον Εφραίμ υπήρξε ένα σοκ. Επειδή οι καθολικοί είναι σχεδόν παγανιστές, προσεύχονται στην Παναγία, έχουν ιερείς κ.λπ. και οι ορθόδοξοι έχουν τα ίδια, με μόνη διαφορά που οι ιερείς έχουν ωραία γένια.

Άρχισε να συζητά με καθολικούς και παρατήρησε ότι δεν ήταν τόσο εύκολο να τους νικήσει σε συζητήσεις πάνω στα θεολογικά θέματα. Από αυτούς άκουσε για πρώτη φορά για την ιστορία της Εκκλησίας και τους Αγίους Πατέρες, άρχισε να ψάχνει για πληροφορίες και συνειδητοποίησε ότι πραγματικά δεν γνώριζε τίποτα για τον Χριστιανισμό! Τα λόγια του Χριστού για την Εκκλησία: «Επί ταύτη τη πέτρα οικοδομήσω μου την Εκκλησίαν, και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής» (Ματθ. 16:18) δεν τον άφησαν να ησυχάσει: Για ποια Εκκλησία μιλάει ο Χριστός; Πού είναι αυτή η Εκκλησία; Επειδή ο λόγος του Θεού είναι αναλλοίωτος, άρα κάπου πρέπει να υπάρχει αυτή η Εκκλησία, την οποία ο ίδιος ο Χριστός δημιούργησε, και όλα πρέπει να είναι όπως τα ίδρυσε... Έτσι, αναζητώντας, βρήκε την Ορθοδοξία και συνειδητοποίησε ότι εδώ δεν υπάρχει διακοπή της παράδοσης.

Όταν ήρθε για πρώτη φορά στην ακολουθία μας, όλα του φάνηκαν παράξενα: Οι πιστοί να φιλάνε «εικόνες», οι γυναίκες να φορούν μαντήλια, να προσεύχονται για τους νεκρούς -τι σημαίνουν όλ’ αυτά; Αλλά στη συνέχεια διάβαζε πολύ, συζητούσε, μελετούσε και σιγά-σιγά άρχισε να καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το σωστό πνεύμα, έτσι πρέπει να γίνεται στην Εκκλησία του Χριστού.

Προσευχήθηκε στον Κύριο με τα εξής λόγια: «Αποκάλυψέ μου, Κύριε, πού είσαι; Πού είναι η Εκκλησία Σου, για την οποία μίλησες; Όχι με το δικό μου θέλημα, αλλά όπως Εσύ το θέλεις...».

Εμένα προσωπικά μου έκαναν εντύπωση τα λόγια του Εφραίμ για την απόφασή του ν’ ασπαστεί την Ορθοδοξία. Εκείνος είπε:

«Ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου. Ακόμη και κάπου βαθιά μέσα μου δεν το ήθελα, γιατί είναι αδύνατο να είσαι ορθόδοξος, είναι κάτι το υπεράνθρωπο. Είναι δυνατόν να γίνεις και να είσαι ορθόδοξος μόνο με τη βοήθεια του Θεού.

Στο βίντεο, από πίσω του στέκεται η σύζυγός του μ’ ένα κερί στο χέρι. Βαφτίστηκαν μαζί.

Να βοηθήσει ο Θεός τον Εφραίμ να συνεχίσει να είναι ένας ζηλωτής, ειλικρινής χριστιανός!

Μετέφρασε από τα Ρωσικά στα Ελληνικά η Κατερίνα Πολονέιτσικ

Pravoslavie.ru

https://gr.pravoslavie.ru/160649.html