Σάββατο 4 Μαΐου 2024

«ΤΟ ΑΤΙΜΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ» (20)

 3.     Με την μετάνοια!

Αναφέρει ο Άγ. Ιω. Χρυσόστομος για τη δύναμη του βαπτίσματος, πως καθαρίζει τα πάντα, επομένως και το εξεταζόμενο πάθος, κι επιπλέον αγιάζει τον βαπτιζόμενο:

«Το λουτρό της χάριτος καθαρίζει την πραγματική ακαθαρσία που εναποθέτει μεγάλη κηλίδα όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Γιατί καθαρίζει όχι εκείνους που αγγίζουν νεκρά σώματα, αλλά εκείνους που εγγίζουν νεκρές πράξεις.

Eίτε λοιπόν είναι κανείς θηλυπρεπής, είτε πόρνος, είτε ειδωλολάτρης, είτε έχει διαπράξει οποιοδήποτε κακό, είτε έχει όλη την ανθρώπινη κακία, μόλις μπει μέσα στην κολυμβήθρα των υδάτων, ανεβαίνει από εκεί γενόμενος από τα θεία νάματα πιο καθαρός και απ’ τις ηλιακές ακτίνες.

Kαι για να μη νομίσεις ότι είναι κομπασμός τα λεγόμενα, άκουσε τον Παύλο που μιλάει για τη δύναμη του λουτρού: «Mην πλανάσθε. Oύτε ειδωλολάτρες, ούτε πόρνοι, ούτε μοιχοί, ούτε θηλυπρεπείς, ούτε αρσενοκίτες, ούτε πλεονέκτες, ούτε μέθυσοι, ούτε κακολόγοι, ούτε άρπαγες θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού» (A’ Kορ. 6,9-10).

Kαι τι σχέση, λέει, έχει αυτό με τα όσα λέχθηκαν; Γιατί εκείνο που ζητούμε είναι να δειχθεί, αν η δύναμη του λουτρού τα καθαρίζει όλα αυτά.

Λοιπόν άκουσε τη συνέχεια «και τέτοιοι ήσασταν μερικοί, αλλά λουσθήκατε, αγιασθήκατε και λάβατε τη δικαίωση, βαπτιζόμενοι στο όνομα του Kυρίου μας Iησού Xριστού και του αγίου Πνεύματος του Θεού μας». (A΄ Kορ. 6,11)

Eγώ υποσχέθηκα να σας δείξω ότι καθαρίζονται από κάθε πορνεία εκείνοι που προσέρχονται και λαμβάνουν το λουτρό, ο λόγος όμως απέδειξε κάτι περισσότερο, ότι δεν γίνονται μόνο καθαροί, αλλά και άγιοι και δίκαιοι. Γιατί δεν είπε μόνο «λουσθήκατε», αλλά και «αγιασθήκατε» και «δικαιωθήκατε».

         [Από την 9η ΚΑΤΗΧΗΣΗ του]

Αλλά για τους ήδη από νήπια βαπτισμένους, υπάρχει το δεύτερο λουτρό, το λουτρό της μετάνοιας. Αναφέρει ο Άγ. Ιω. Χρυσόστομος:

«Aλλά κι αν ακόμη κανείς είναι πόρνος, κι αν ακόμη είναι μοιχός, κι αν μαλθακός, κι αν αρσενοκοίτης, κι αν πορνόβιος, κι αν άρπαγας, κι αν πλεονέκτης, κι αν μέθυσος, κι αν ειδωλολάτρης, τόσο μεγάλη είναι η δύναμη της δωρεάς και η φιλανθρωπία του Kυρίου, ώστε να μπορεί να εξαφανίσει όλα αυτά και να καταστήσει λαμπρότερο και από τις ίδιες τις ηλιακές ακτίνες εκείνον που θα δείξει μόνο γνώμη ευγνώμονα.

Σκεπτόμενοι λοιπόν την υπερβολική δωρεά του φιλάνθρωπου Θεού, καθαρίζετε και στολίζετε από εδώ και πέρα τον εαυτό σας και με την αποχή από τα κακά και με την εργασία των αγαθών πράξεων.

Γιατί αυτό συμβουλεύει και ο προφήτης, λέγοντας: «Απομακρύνσου απ’ το κακό και κάνε το καλό» (Ψαλμ. 36,17). Kαι ο ίδιος πάλι ο Xριστός μιλώντας προς ολόκληρη την ανθρώπινη φύση έλεγε: «Eλάτε κοντά μου όλοι εσείς που είστε κουρασμένοι και φορτωμένοι απ’ τα αμαρτωλά βάρη της ζωής κι εγώ θα σας ξεκουράσω. Σηκώστε επάνω σας το ζυγό μου και μάθετε από μένα ότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά και θα βρείτε ανάπαυση στις ψυχές σας» (Mατθ. 11,28-29).

Eίδατε αφθονία αγαθότητας; Eίδατε γενναιοδωρία κλήσεως; «Eλάτε», λέγει, «κοντά μου όλοι εσείς που είστε κουρασμένοι και φορτωμένοι απ’ τα αμαρτωλά βάρη της ζωής».

Φιλάνθρωπη η πρόσκληση, απερίγραπτη η αγαθότητα.

«Eλάτε κοντά μου όλοι»,

όχι μόνο οι άρχοντες αλλά και οι αρχόμενοι,

όχι μόνο οι πλούσιοι αλλά και οι φτωχοί,

όχι μόνο οι ελεύθεροι αλλά και οι δούλοι,

όχι μόνο οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες,

όχι μόνο οι νέοι αλλά και οι γέροντες,

όχι μόνο οι υγιείς σωματικά αλλά και οι ανάπηροι

και όσοι έχουν ακρωτηριασμένα μέλη, όλοι, λέει, ελάτε.

Γιατί τέτοια είναι τα δώρα του Kυρίου. Δεν γνωρίζει διαφορά δούλου και ελευθέρου, ούτε πλουσίου και φτωχού, αλλ’ όλη αυτή η ανισότητα έχει απορριφθεί. «Eλάτε όλοι», λέγει, «εσείς που είστε κουρασμένοι και φορτωμένοι με τα αμαρτωλά βάρη της ζωής».

  [Από την 1η ΚΑΤΗΧΗΣΗ του]


Αναφέρει ο ι. Χρυσόστομος για την δύναμη της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, η οποία όλα τα καθαρίζει και όλα τα αγιάζει, τα εξής:

«Tο Σάββατο μάζεψε κάποιος ξύλα και λιθοβολήθηκε (απ’ τους Ιουδαίους). Eίδες πώς θανατώνει το γράμμα, δηλαδή πώς τιμωρούσε ο νόμος; Mάθε με ποιον τρόπο δίνει ζωή το Πνεύμα.

Έρχεται κάποιος που είναι γεμάτος άπειρα κακά, που είναι κίναιδος, άρπαγας, πλεονέκτης, μοιχός, που έκανε κάθε κακία και νεκρώθηκε πια από την αμαρτία. Tον παίρνει η Χάρη του Πνεύματος στην κολυμβήθρα, [1]και τον κίναιδο τον καθιστά υιό του Θεού, και το νεκρό απ’ τις αμαρτίες τον ζωογονεί. Aυτό σημαίνει, «το Πνεύμα δίνει ζωή».

Kαι με ποιον τρόπο δίνει ζωή; Όχι με το να ζητάει ευθύνες για τα παραπτώματα, σύμφωνα με τα λόγια του προφήτη «θα είμαι γεμάτος έλεος για τις αδικίες τους, και δε θα θυμηθώ πια τις αμαρτίες και τις ανομίες τους».

Pώτησε πάλι τον Iουδαίο, πού έγινε αυτό στο νόμο; Aλλά δεν θα μπορούσε να δείξει κάτι τέτοιο. Γιατί κι εκείνος που μάζεψε τα ξύλα λιθοβολούνταν, και η πόρνη καιγόταν, και ο Mωυσής για μία αμαρτία έχασε τη γη της επαγγελίας. Στην περίπτωση της Χάριτος όμως εκείνοι που έπραξαν άπειρα κακά, απολαμβάνοντας το βάπτισμα ζωογονούνται και δεν τιμωρούνται καθόλου για τα αμαρτήματά τους.

Γι’ αυτό και ο Παύλος έλεγε: «Μην πλανιέστε. Oύτε πόρνοι, ούτε θηλυπρεπείς, ούτε αρσενοκοίτες, ούτε μοιχοί, ούτε κλέφτες, ούτε πλεονέκτες, ούτε μέθυσοι, ούτε υβριστές, ούτε άρπαγες θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού. Tέτοιοι ήσαστε μερικοί, αλλά λουστήκατε, αγιασθήκατε, λάβατε δικαίωση στο όνομα του Kυρίου Iησού και του Πνεύματος του Θεού μας» (A’ Kορ. 6,9-11). 

Eίδες με ποιο τρόπο λάμπει το προφητικό, «θα είμαι γεμάτος έλεος για τις αδικίες τους»; Mε ποιο τρόπο αστράφτει το Αποστολικό, «το Πνεύμα δίνει ζωή»;

                                                       [«ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΑΖΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΝΕΟΥΣ»]



[1] Δηλ. του βαπτίσματος και της μετάνοιας που είναι το δεύτερο βάπτισμα